Kimler Dilbilgisine Dayalı Sosyal Sınıfını Anlatabilir?

Dahi kafalar

New member
Milyarderler, geçmişteki zenginler gibi gösterişli giyinmek ve havuz başında uzanmak yerine kapüşonlular giyip gece geç saatlere kadar çalıştıklarında sosyal sınıfı ayırt etmek zor olabilir. Ancak insanlar sınıfa her zamanki gibi takıntılı durumdalar, bu yüzden kimin nereye uyduğunu söylemek için diğer özelliklere başvurmamız gerekiyor.

Eğitimin sınıf belirlemede para kadar önemli hale geldiğini savunuyorum. Tabii ki ikisine de sahip olmak kaç ama antropoloji doktorası olan bir Uber şoförü, gideceği sokağı telaffuz edemeyen yolcuya tepeden bakabilir. (Ve yolcu sürücüye tepeden bakabilir – sosyal geometri bu şekilde komiktir.)

Eğitim seviyenizi ve dolayısıyla sınıfınızı belirtmenin bir yolu – mezun olduğunuz okuldan bir sweatshirt içinde dolaşmak dışında – sadece konuşmaktır. Bu, 1912’de Birleşik Krallık’ta George Bernard Shaw’ın “Pygmalion”un (Broadway’de “My Fair Lady” haline gelen) önsözünde yazdığı zaman, bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde olduğu kadar doğrudur. başka bir İngiliz’in ondan nefret etmesine ya da onu küçümsemesine neden olmadan ağzını aç.”

Yale’deki araştırmacılar tarafından üç yıl önce yayınlanan bir araştırma, dinleyicilerin bir kişinin sadece yedi kelime konuşmasını dinleyerek birinin üniversite diplomasına sahip olup olmadığını ayırt etme şansının rastgeleden daha iyi olduğunu buldu. Basitçe söylemek gerekirse, diliniz sizi ele veriyor.

İnsanlar sınıf hakkında endişelenmeyi bıraksalar – kimi dahil edip kimi dışlayacağımız, kimin yukarıda kimin aşağıda olduğu – ve ortak insanlığımıza odaklansaydı, dünya daha iyi bir yer olurdu. Ama dünyayı olduğu gibi yazıyorum, olmasını istediğim gibi değil.

Bunu söyledikten sonra ve gerçek bir dilbilim profesörü olan meslektaşım John McWhorter’a saygılarımla, geçen hafta ortaya koyduğum evcil hayvan zamirleri ve sosyal sınıf teorimi paylaşmak istiyorum.

“Ben ve o” sözüne gelince insanları üçe ayırıyorum: Kullanmaması gerektiği halde kullananlar; gerektiği zaman kullanmayanlar; ve onu tam zamanında kullananlar ve diğer iki kamp hakkında kötü düşünenler.

İlk kampta “Ben ve onun altılı paketi var” ve “Altılık benim ve onun içindir” diyenler var. “Ben ve onu” aşırı kullanıyorlar. İlk cümlede yanlış ama ikinci cümlede doğru.

İkinci kamp ilginç olanı. İkinci kamptaki insanlar, birinci kamptakiler gibi konuşmaktan ölümüne korkuyorlar, ancak kurallar konusunda belirsizler, bu yüzden güvenli oynamak için “ben ve o” ifadesini kullanmıyorlar. “O ve benim altılı paketimiz var” derler ki bu doğrudur, ama aynı zamanda “Altılı paket o ve ben içindir” ki bu yanlıştır. Ayrıca, “Kocamla benim tatile çıkma vaktimiz geldi” gibi şeyler söyleyecekler.

(Bu bir dilbilgisi dersi değil, ancak diğer kişi olmadan cümlenizi denemek için basit bir kendi kendine kontrol. Washington State Üniversitesi’nden emekli bir İngilizce profesörü olan Paul Brians, “IRS, geri ödeme çekini karıma ve bana da gönderdi” deyin.)

İkinci kamptaki insanların yaptıklarına ilişkin dilsel terim “aşırı düzeltme”dir. Kaelyn Barron bir yayıncılık şirketinin web sitesine “Bir hatadan kaçınmak için aşırı çaba harcıyorsunuz ve aslında bir hata yapıyorsunuz” diye yazdı.

Dilbilgisinin sosyal sınıfa işaret ettiğinin bir göstergesi, insanların bir şeyleri yanlış söylediklerinin söylenmesi konusunda alıngan olmalarıdır. Bu nedenle, öznelerini nesnelerinden tanıyan üçüncü kamptaki insanlar, başkaları hata yaptığında çoğunlukla ağızlarını kapalı tutarlar. Olması gerektiği gibi. Yine de bazıları bir kazıya direnemez. PBS, “Sessizce dilbilginizi düzeltiyorum” tart sloganlı bir tişört satıyor.

Aslında diğer üçüne ayrı bir merakla bakan dördüncü bir kamp var. Bunlar, üçüncü kamptaki bilgiçlikleri ve yapışkanları görmezden gelen ve işlerinin, gelişen dili gerçekten kullanıldığı şekliyle tanımlamak olduğunu söyleyen dilbilimcilerdir. Ancak bu akademisyenler neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda bir sapma göstermeseler bile, dil ve sınıf arasındaki bağlantıları kurma konusunda çok büyük bir gelişim gösteriyorlar.

Hala insanların nasıl söylediğinle değil, sadece ne söylediğinle ilgilendiğini mi düşünüyorsun? Biraz ara ver.

Hafta Sayısı

51.3

FactSet tarafından ankete katılan ekonomistlere göre, Chartered Institute of Tedarik ve Tedarik İngiltere İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin Ağustos ayı ön okuması için bu medyan tahmin. Bu, genişlemeyi daralmadan ayıran 50 eşiğinin biraz üzerinde. İngiltere Merkez Bankası resesyonun muhtemel olduğu konusunda uyardı. Resmi üretim endeksi Salı günü yayınlanacak.

Günün Sözü

“Hiç kimse bir otomobile başka bir insana davrandığı kadar aptalca davranmaz. Araba gitmediğinde, sinir bozucu davranışını günaha bağlamaz; ‘Sen kötü bir otomobilsin ve gidene kadar sana bir daha benzin vermeyeceğim’ demiyor. Neyin yanlış olduğunu bulmaya ve düzeltmeye çalışır. Ancak insana benzer bir muamele, mukaddes dinimizin hakikatlerine aykırı kabul edilir.”

– Bertrand Russell, “Din Uygarlığa Faydalı Katkılar Sağladı mı?” (1930)

Geri bildiriminiz var mı? [email protected] adresine bir not gönderin.