Kızgın Asyalı Amerikalı Ebeveynler Organize Olduğunda Ne Olur?

Dahi kafalar

New member
Yaklaşan ara sınav ve cumhurbaşkanlığı seçimleri konusundaki endişemiz, yerel ve özgün de olsa her oylamayı ulusun geleceğine ilişkin bir referanduma dönüştürdü. Virginia’da geçen Kasım valisinin yarışını ele alalım. Cumhuriyetçi Glenn Youngkin için sonuçlar geldikten sonra, yüzlerce sütun inç sonucun, normalde liberal seçmenler arasında Covid okullarının kapanması ve okullarda öğretilen eleştirel ırk teorisi hakkında artan bir hoşnutsuzluğu nasıl yansıttığına ayrıldı. Bu, söz konusu seçimin hikayesi olabilir, ancak pek çok insan bunun Demokratların kendi partilerine sonsuza kadar sırt çevirdiğinin ve 2022 ve 2024’te ilericileri görevden alacaklarının kesin kanıtı olduğuna ikna olmuş görünüyordu.

Bu tarz bir siyasi falcılıktan bağışık değilim, ama benim için daha ilginç olan, Demokratlar için bu kıyamet tahminlerini gerçekte neyin yönlendirdiği. Yüzeyin altında bir yerde iki varsayım gizleniyor gibi görünüyor.

Birincisi: Okulların kapanması Demokrat Parti’ye onarılamaz biçimde zarar verdi.

İkincisi: Çoğu ülke çapında George Floyd protestolarından sonra oluşturulan çeşitlilik ve eşitlik önlemlerine karşı bir tepki var.

O halde Salı günü, masmavi San Francisco şehri, okul yönetim kurulunun üç aşırı ilerici, eşitlik odaklı üyesini geri çağırıp onları çarpıcı bire bir oylamalarla devirdiğinde, bundan ne anlamalıyız? Demokratlar için yaklaşan bir felaketin habercisi mi? Yoksa yerel kaygılarla yerel bir seçimle mi uğraşıyoruz?

Geri çağırma, şehirde düşük koronavirüs pozitifliği ve ölüm oranlarına sahipken bile okulların uzun süreli kapanmasından hayal kırıklığına uğrayan velilerin sonucu muydu? Zaman zaman, yönetim kurulu üyeleri, yeniden açma planını bulmaktan çok, Abraham Lincoln’ün adını taşıyan biri de dahil olmak üzere okulların yeniden adlandırılmasıyla daha fazla ilgileniyor gibiydi.

Suç, kurulun seçkin Lowell Lisesi’ne kabul politikasını liyakate dayalıdan piyangoya değiştirme kararına mı atılmalı?

Yoksa tüm bunların nedeni, okuldan atılan üç okul yönetim kurulu yetkilisi arasında en tartışmalı olan Alison Collins mi? Zengin bir emlak geliştiricisinin karısı, çokça duyurulan ve görünüşte Asya karşıtı tweet’lerden sorumluydu ve ardından şehre, okul bölgesine ve okul yönetim kurulu üyelerine karşı 87 milyon dolarlık saçma bir dava açtı.

Bu faktörlerden herhangi birini heyelan sonuçlarıyla ilişkilendirirseniz, Demokrat Parti’nin başarısızlığı hakkında çeşitli anlatılar oluşturabilirsiniz – aşırı hevesli Covid kısıtlamaları, kontrolden çıkmış uyanıklık veya öfkeli bir sınıfa kayıtsız kalmak. Sadece çocuklarının çok çalışıp başarılı olmasını isteyen ebeveynler.

Okul yönetim kurulu oyları elbette tüm bunları yansıtıyor, ancak eşit oranda değil. Ebeveynler, okulların kapanmasının uzunluğu konusunda sabırsız olmuş olabilir ve birçoğu, kurulun öğrenciler evde otururken okulları yeniden adlandırma takıntısının tuhaflığına işaret edebilir, ancak Körfez Bölgesi ülkenin çoğu yerinden daha erken kapandı ve birçoğu Buradaki sakinler, bölgenin nispeten düşük Kovid geçiş ücretinden gurur duyuyorlar. Kapatmalarla ilgili tutumlar değişti, ancak burası tam olarak maske karşıtı, aşı karşıtı ve karantina karşıtı duygularla dolup taşan bir şehir değil.

Bu, bazı uzmanların, özellikle okulların uzun süre kapalı kaldığı yerlerde, geri çağırmanın tüm ilerici politikaların sona erdiğinin sinyalini verdiğini ilan etmesini engellemedi. Fox News’daki Cumhuriyetçi bir milletvekili, sonuçların ara sınavlarda yaklaşan bir “kırmızı dalga” sinyali verdiğini açıkladı. Bu, okulların kapatılmasının oylama üzerinde hiçbir etkisi olmadığı anlamına gelmiyor – bunun büyük bir rolü olduğundan oldukça eminim – ama katalizör gibi görünmüyor. Geri çağırma, insanların dışarı çıkıp imza almasını, dilekçe vermesini ve uzun bir kampanya yürütmesini gerektirir. San Francisco’nun okulların kapanmasına karşı 2021’in ilk aylarında geri çağırmayı tetikleyecek kadar radikalleştiğine gerçekten inanıyor muyuz?

Çok daha muhtemel olan – ve oylama verileriyle desteklenen – geri çağırmanın çoğunlukla Lowell’deki değişikliklere kızan bir ebeveynler koalisyonu tarafından yapılmış olmasıdır. 2 Şubat 2021’de, okul yönetim kurulu üyeleri, okuldaki sınava dayalı kabulleri kalıcı olarak sona erdirmek ve bunun yerine, çoğunlukla beyaz ve Asyalı öğrenci grubunu çeşitlendirmenin bir yolu olarak bölgenin standart piyango sistemini kullanmak için bir karar verdi. 9 Şubat’ta okul yönetim kurulu kararı kabul etmek için 2’ye karşı 5 oyla. On gün sonra, iki veli, üç okul yönetim kurulu üyesini geri çağırmak için kampanya başlattı.

Oylama, çoğunluğu Asya kökenli Amerikalı ebeveynler ve vatandaşlardan oluşan bir blok tarafından organize edilen bir yılı kapsıyordu. Yatırımcılar, kampanyanın finansmanının çoğunu sağladı. Toplamda 2 milyon doların üzerinde olan büyük miktar, çabanın sadece Silikon Vadisi ve Wall Street’in devlet okullarındaki eşitlik çabalarını geri püskürtme girişimi olup olmadığı konusunda soruları gündeme getirdi.

Ancak bu tür bir görevden alma, şehir genelinde geri çağırma seçimleri için imza toplayan yüzlerce gönüllünün çabalarına ve çalışmalarına verilen fiili örgütlenmeyi yalanlıyor. Ayrıca Asya mahallelerindeki nispeten yüksek katılım oranlarını ve geri çağırmak için oy kullanan sakinlerin ezici çoğunluğunu görmezden geliyor.

Körfez Bölgesi’nin bir sakini olarak, bu aktivistlerle ilk kez geçen yıl San Francisco’daki konumu şehrin güney kesiminde olan Koreli bir bakkal zinciri olan H Mart’ın dışında beklerken karşılaştım. H Mart’a oldukça düzenli olarak giderim ve aylarca, neredeyse her gittiğimde aynı insanları -çoğunlukla yaşlı Çinli Amerikalı erkek ve kadınları- el ilanları ve dilekçeleriyle ön tarafta dururken görürdüm. Normalde siyasi sürece dahil olmayan Asyalı Amerikalılar, imza toplamak için restoranların önünde ve köşelerinde durmaya başladılar. Bu, şehirdeki Asyalı ve hatta Asyalı olmayan mahalleler için geçerliydi.

Bana yakın zamanda ölmeden önce Los Angeles’taki Sherman Oaks Ev Sahipleri Derneği’nin başkanı olan Richard Close’un çabalarını hatırlattılar. Bültenin önceki bir baskısında tabandaki başarıları hakkında yazmıştım. Eyalet defterleri üzerindeki en önemli kanun olabilecek dönüm noktası niteliğindeki emlak vergisi tasarısı olan Önerme 13 de dahil olmak üzere, Kaliforniya’nın peyzajındaki anıtsal değişikliklerin arkasındaydı.

Kariyeri boyunca ilerlemeciler, Close’un aktivizmini ve olağanüstü organizasyon becerilerini görmezden geldi. Bunun yerine, onun büyük ölçüde zengin ve beyaz bir seçmeni temsil ettiği gerçeğine işaret ettiler ve bir şekilde gücünü ve nüfuzunu demokratik olmayan sonuçlar elde etmek için kullandığını öne sürdüler. Bu doğru olabilir, ancak bakkalların otoparklarında ve alışveriş merkezlerinde din değiştirenleri toplama, görünüşte önemsiz her seçimde ortaya çıkan oy blokları oluşturma yeteneği vardı.

San Francisco’daki geri çağırma çabasının arkasındaki aktivistler, Close’un kim olduğunu bilmiyor olabilirler, ancak onun mahalleler içinde örgütlenme, esnek oy kullanma taktik kitabını izlemiş görünüyorlar. düşük katılımlı seçimlerde güç ve tamamen kişisel çıkara dayalı bir platform oluşturmak.

Yol boyunca, önemli siyasi destekler aldılar – Belediye Başkanı London Breed ve Eyalet Senatörü Scott Wiener geri çağırmayı desteklediler (Wiener, Youngkin’in Virginia’da kazanmasından bir gün sonra desteğini açıkladı) – ve mevcut topluluk gruplarıyla bağlantılar kurdular. Çok geçmeden, yerel bir okul yönetim kurulunun üç üyesini deviren tam teşekküllü bir siyasi koalisyona sahip oldular.

Bunun gibi bir grubun neler yapabileceğine dair başka bir örnek istiyorsanız, muhafazakar hukuk aktivisti Edward Blum ile ittifak yapan Asyalı Amerikan örgütlerinin liderlerini, Harvard’ı olumlu eylem konusunda dava etmek için düşünün. Şimdi Yüksek Mahkeme’de görülen dava, muhtemelen ülke genelinde ırk temelli üniversiteye girişlere son verecek. Bu grubun kökenleri Cumhuriyetçi kara para veya dezenformasyon kampanyalarında yatmıyor. Bunun yerine, Jimmy Kimmel şovunda ırkçı bir skeç olduğunu düşündüklerini protesto etmek istedikleri için ilk olarak 2013’te örgütlendiler. Kimmel’den özür dilediler ve dikkatlerini Harvard’a ve Yüksek Mahkemeye çevirmeden önce Kaliforniya’da olumlu eylemlerle mücadele etmeye devam ettiler.

Üç yönetim kurulu üyesinin geri çağrılması ve bunun Demokratlar için ne anlama geldiği hakkındaki tüm anlatılar sona erdiğinde, organize Asyalı Amerikalıların temeli hala orada olacak. San Francisco’da, ara sınavlarda ve sonrasında uyanıklık, Covid yorgunluğu ve kırmızı dalgalar üzerine yapılan tüm teoriler arasında gerçeğe bir bakış sağladılar. Mavi bir eyalet içinde mavi bir şehirle ilgili herhangi bir sonucun bize 2022 veya 2024’te neler olacağı hakkında bu kadar çok şey söyleyeceğini hayal etmek zor; tüm siyaset böyle büyük, ulusal sahnelerde gerçekleşmez. Çoğu zaman, sadece kendi çıkarları için örgütlenen öfkeli vatandaşlar – bu durumda bir mıknatıs okulundaki eşitlik çabalarına karşı – ve ardından aynı insanlara Covid kapatma, okul yeniden adlandırma veya Herneyse. San Francisco sonucu bize siyasetin hâlâ yerel olduğunu hatırlatmalıdır.

Geri bildiriminiz var mı? [email protected] adresine bir not gönderin.

Opinion ve The New York Times Magazine yazarlarından Jay Caspian Kang (@jaycaspiankang), “The Loneliest Americans”ın yazarıdır.