Küreselleşme Bitmedi. Değişiyor.

Dahi kafalar

New member
“Küresellikten arındırma” bugünlerde pek çok insanın ağzında bir kelimedir – ve anlaşılabilir bir şekilde. Rusya, Ukrayna’yı korkunç işgali nedeniyle Batı’dan büyük ölçüde koptu. Çin ve Amerika Birleşik Devletleri (“Chimerica”) arasındaki ekonomik kolaylık evliliği çözülüyor. Ve ulusal güvenlik nedenleriyle veya Covid-19 pandemisinin neden olduğu gibi gelecekteki tedarik zinciri kesintilerini önlemek için “yeniden paylaştırma” – evde daha fazla malzeme üretme – hakkında giderek daha fazla konuşuluyor.

Yatırım firması Oaktree Capital Management’ın kurucu ortağı Howard Marks, “En ucuz, en kolay ve en yeşil kaynaklardan ziyade, muhtemelen en güvenli ve en emin olana daha fazla prim verilecek,” diye yazdı. son zamanlarda hissedarlar.

Yine de bekleyin. Belki de küreselleşme ölmemiştir. “Küreselleşme: ölü mü diri mi?” tartışmasının her iki tarafındaki uzmanlarla konuştum. ve küreselleşmenin şekil değiştirdiği ama gitmediği izlenimi ile uzaklaştı. Örneğin, Los Angeles ve Long Beach, California limanlarındaki darboğazlar, büyük ölçüde ithalata yönelik muazzam talepten kaynaklandı – küreselleşmenin hâlâ iş başında olduğunun bariz bir işareti.

Charles Schwab’ın küresel yatırım stratejisti şefi Jeffrey Kleintop, küreselleşmenin genel olarak sağlıklı kaldığını savunanlar arasında yer alıyor. Geçen hafta, ‘Küreselleşmenin Sonu’ başlıklı kışkırtıcı bir Twitter gönderisini gördükten sonra onunla röportaj yaptım. Bunu daha önce nerede duydum?” Gönderisi, genel olarak artan dünya ticaret hacimlerini gösteren bir grafiğin fonunda görüntülenen, küreselleşmenin ortadan kaldırılması konusunda uyarıda bulunan 2016 yılına kadar uzanan çeşitli kitap ve dergi kapaklarını içeriyordu.

Aşağıdaki Kleintop’un grafiğini yeniden oluşturdum, ancak 2015 yerine 2000’den başlayarak dikey ekseni sıfıra kadar genişlettim. Rakamlar, küresel ticaret konusunda saygın bir otorite olan Hollanda Merkez Planlama Bürosu’ndan alınmıştır.

Grafik, dünya ticaret hacminin daha yüksek olduğunu gösteriyor her zamankinden. Ömür boyu, küresel ekonomi de hiç olmadığı kadar büyük. Bunu hesaba katmak için, aşağıdaki çizelge dünya ihracatını çıktının bir payı olarak ölçmektedir. Küreselleşmenin son yıllarda yatay seyrettiğini ve pandemi 2020 yılında keskin bir şekilde düştüğünü, ancak hala birkaç on yıl önceki seviyesinin oldukça üzerinde olduğunu gösteriyor.

Küreselleşmenin bir başka yönü de doğrudan yabancı yatırımdır. fabrikaların, gayrimenkullerin, şirketlerin vb. sınır ötesi alımları ve hisse senedi ve tahvil alımları gibi “portföy” yatırımları hariçtir. Aşağıdaki grafik, yumuşak bir dönemin ardından geçen yılın ilk yarısında toparlandığını gösteriyor.

Geert ile finansal küreselleşmenin derecesi hakkında e-posta alışverişi yaptım Columbia İşletme Okulu’ndan Bekaert. “Firmalar hala uluslararası sermaye piyasalarında kendilerini finanse ediyor, ülkeler arasında hala büyük sermaye akışları var ve finansal piyasa getirileri hala birbiriyle oldukça bağlantılı görünüyor” diye yazdı.

Özellikle Çin, ABD hükümetinin kendi ekonomisini Çin’in ekonomisinden ayırma çabalarına rağmen, küresel ekonomiye her zamankinden daha fazla yerleşmiş durumda. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne göre Çin, 2021’in ilk yarısında 1 numaralı doğrudan yabancı yatırım alıcısıydı, ABD ikinci ve Birleşik Krallık üçüncü oldu. OECD’nin bilgileri Bekaert’in iddiasıyla tutarlıdır. Finansal küreselleşmede herhangi bir gevşeme varsa, diye yazdı bana, gelişmiş ekonomiler arasındaki finansal akışlarda.

İsrail’deki Tel Aviv Üniversitesi’nde ekonomist olan Assaf Razin, “küreselleşmenin her zaman yeniden düzenlendiğini ve aksamalardan geçmesi gerektiğini, ancak aksamaların onu gerçekten trendlerden uzaklaştırmadığını” söyledi. Bekaert gibi Razin de Çin’in yükselişinin ticaret ve yatırımın küreselleşmesinde itici bir güç olduğunu ve olmaya devam ettiğini söyledi.

Brüksel merkezli bir düşünce kuruluşu olan Bruegel’de kıdemli bir arkadaş olan Alicia García Herrero, küreselleşme hakkında görüştüğüm en şüpheci kişiydi. Birincisi, Çin’in ürettiği ürünler için yabancı parçalara olan bağımlılığını azalttığını söyledi. Hala ticarete bağlı, ancak sattığı şeyin değerinin daha fazlası evde üretiliyor, dedi. Çin, “Made in China” 2025 kendi kendine yeterlilik girişimi nedeniyle ABD dahil olmak üzere diğer ülkelerden eleştirilerle karşı karşıya kaldı ve son yıllarda bu ifadenin kullanımını küçümsedi. Ancak Garcia Herrero, çabaların devam ettiğini söyledi.

Mali tablolarda ve analistlerle yaptığı görüşmelerde, daha fazla şirket yöneticisinin, “tam zamanında”dan “her ihtimale karşı” geçiş yaparak, kaynak bulmada güvenlik ve güvenilirliği vurgulamak istediklerini söylediğini ekledi.

Bu doğru, ancak bu, küreselleşmenin modası geçmiş olduğu anlamına gelmez. Küreselleşmenin bir başka biçimi olan uluslararası göç ve seyahat hala yükselişte. García Herrero, ülkeler üretimi yeniden kıyıya çıkarırsa, özellikle nüfus artışı düşükse, ek işleri yapmak için daha fazla göçmene ihtiyaç duyabileceklerini söyledi. Şirketler ve ülkeler, uzak tedarikçilere, özellikle de muhtemelen dostça olmayan ülkelerdekilere aşırı bağımlılıktan kurtulmaya çalışırken, Kleintop, “bu, her şeyin eve geleceği anlamına gelmiyor” dedi. Daha önce Çin’de yapılanın yerine örneğin Meksika’dan tedarik edilebileceğini söyledi.

Bir yıl önce, Bloomberg Businessweek için yazarken, Cambridge Judge Business School’da uluslararası yönetim fahri profesörü olan Peter Williamson’ın benzer bir argümanını aktardım. . O zaman manşetimiz: “Küreselleşmeden Bahsetmek Modaya Uygun Ama Yanlıştır.”

Ülkeleri birbirinden uzaklaştıran güçler her zaman olacaktır. Ancak onları bir araya getiren eşit derecede güçlü güçler var: Şirketler ve ülkeler ticaret yapmak için güçlü bir motivasyona sahipler çünkü en iyi oldukları şeyi yapmaya odaklanarak ve o kadar iyi olmadıkları şeyleri başkalarından satın alarak daha fazla para kazanabiliyorlar. (Küreselleşme bazen zararlı da olabilir: Şirketlerin daha düşük ücretler ödeyen veya daha zayıf çevre korumasına sahip ülkelere iş göndermesi, işçilere ve gezegene zarar verir.)

Küreselleşmenin sorunları olsa da, şu anki yeniden üretim modası -Shoring üretiminin bazı sınırlarla karşılaşması muhtemeldir. Rusya’ya yaptırım uygulanmasından kısa süre sonra birisinin belirttiği gibi: Rus ekonomisini dünyanın geri kalanından kesmek ve ihtiyacı olan her şeyi kendi ülkesinde üretmeye zorlamak Rusya için bir cezaysa, neden Rusya için iyi bir şey olsun ki? Birleşik Devletler kendi kendine yeterli olmaya mı çalışacak? Cevap: Olmayacaktı.

Haftanın sayısı

yüzde 8,4

FactSet tarafından toplanan ekonomist tahminleri. Bu, Şubat ayındaki yüzde 7,9’dan ve Ocak 1982’den bu yana en büyük yıllık artıştan daha yüksek olacaktır. Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun resmi rakamı Salı günü bildirmesi planlanıyor.

Günün alıntısı

“Nepal’deki sulama sistemleri ve dünyanın dört bir yanındaki ormanlar üzerine yapılan büyük araştırmalar, hükümetlerin önemli kaynakları organize etme ve koruma konusunda her zaman kullanıcılardan daha iyi bir iş çıkardığı varsayımına meydan okuyor ”

— Elinor Ostrom, Nobel ödülü konferansında (2009)

Geri bildiriminiz var mı? Bana [email protected] adresine not gönder.