Lent için İngilizceden Vazgeçtim

Dahi kafalar

New member
Geçen yıl, Lent için İngilizceyi bıraktım. 40 gün boyunca, sohbetler hariç, kendi faaliyetlerim -okuduğum kitaplar, izlediğim televizyon, dinlediğim podcast’ler- İspanyolca, Portekizce, Korece ve Çince, değişen derecelerde. O zamanlar New Jersey’de yaşayan bir üniversite son sınıf öğrencisi olarak, okul için de bir istisna yaptım; Ne de olsa İngilizcenin geçinmenin zorunlu bir parçası olduğu bir ülkedeki bir üniversiteden mezun olmam gerekiyordu.

Bu, yıllar süren bir meydan okumaydı. Evde ailemle Korece konuşsam da, ilk 4 yaşında öğrendiğim İngilizce en güçlü dilimdir. Hong Kong’da büyürken, benim gibi, ebeveynlerinin ana dillerinden daha iyi İngilizce konuşan birçok sınıf arkadaşımla uluslararası okullarda 14 yıl geçirdim. 10 yaşıma kadar Korece, Çince ve İngilizce biliyordum ama bu dillerin hepsini istediğim havadar, kozmopolit şekilde konuşamıyordum. Bunun yerine, üçü, İngilizcenin baskın hale geldiği, kalbime en yakın insanlarla ve geleneklerle olan ilişkilerime meydan okuyan bir hiyerarşi öne sürdü.

Paskalya Pazarına hazırlanmak için Çarşamba gününden sonraki 40 gün içinde gerçekleşen Hristiyan Lent uygulamasının özünde, İsa’nın 40 günlük orucunun anısına kendini ruhsal olarak temizleme hedefi vardır. çöl. Kasıtlı fedakarlıkları dua ve yansıma ile birleştirerek, Lent, kişinin hayatını incelemek için tutarlı bir alan sunar. Fedakarlıklar, yaygın hoşgörülerden vazgeçmekten yeni alışkanlıklar edinmeye kadar değişebilir; inanmayanlar da kendini yansıtma ve büyüme aracı olarak Lenten uygulamasının laik unsurlarını giderek daha fazla benimsediler.

İmandan uzun bir aradan sonra Lent’e yaklaşan biri olarak, yokluğu açıklayıcı bir şeye yer açacak değerli bir şeyden vazgeçmek istedim. Merak ettim: Ya dilden vazgeçersem?

İlk başta bu fikir beni korkuttu. Ama endişem beni bunun hem kim olduğum hem de ne yapabileceğim konusunda iyi bir sınav olacağına ikna etti. İngilizceyi bırakmak sadece kimliğimin ayrılmaz bir parçasını değil, aynı zamanda onu günlük olarak inşa etme biçimimi de bozardı. Ve sonunda Hristiyanların İsa’nın dirilişini ve yeniden başlama fırsatını kutladıkları Lent’in kalbinde bu yapıbozum yok mu?

Ve böylece 40 gün başladı. The Daily , gibi podcast’lerin yerine uyanır ve liseden sonra bir yıl ara verdiğim Brezilya’dan 10 dakikalık haber filmlerini dinlerdim. Soğuk New Jersey kışı yavaş yavaş bahara dönerken, São Paulo’daki Karnaval ve aşı oranları hakkında hikayeler dinlerdim. Akşamları, İspanyolca Netflix şovları arasında yol alır ya da Korece haber sitelerini araştırırdım.

Bir sabah, günlüğüme, düştüğüm yakın bir arkadaşımla ilgili gördüğüm bir rüyayı yazdım. Rüya diyaloğumuzu onun bilmediği bir dilde anlatmaya kendimi zorladım. Portekizce “Bu dil hiçbir zaman bizim olmadı” diye yazdım, “ama yine de gördüğümü ve hissettiğimi ifade etmeye çalışacağım.” İlişkimize yabancı bir dilde yazmak incinmeyi kişiselleştirmiş olsa da, aynı zamanda hissettiğim hüsranı ikiye katladı: önce arkadaşlığı kaybettiğimde ve yine onun hakkında ihtiyacım olan katartik biçimde ifade edici bir şekilde yazamadığım için.

Bu gibi süreçler aracılığıyla, İngilizcenin -ya da daha doğrusu, içinde yaşayabildiğim ve başka hiçbir şeye ihtiyacım yokmuş gibi hissettiğim kolaylığın- ailemle olan ilişkilerimle nasıl girift bir şekilde bağlantılı olduğunu hatırladım. ve inancım. Çocukluğum boyunca, ailemi Hong Kong’daki bir Kore Katolik kilisesine kadar takip ettim, burada rahibin Korece vaazlarını tam olarak anlayamamam inancımın büyümesini zorlaştırdı. Bugüne kadar, ezberlediğim tüm dualar Korece, ama onları okumak, bir ninni gibi, tanıdık bir kolaylıktan daha az ruhsal rahatlık getiriyor.

Kilisenin dışında, ailemle daha derin, daha dürüst konuşmalar yapmak istediğimde benzer bir engelle karşılaştım. Aramızda bir dil engeli olduğu inancından rahatsız olduğum için, bazı şeyleri paylaşmaktan kaçınırdım: okuduğum literatür, bu kitapların bana kendim hakkında öğrettikleri veya dinle değişen ilişkim hakkındaki düşüncelerim gibi. Onların ebeveynlikleri ve çocukluğumla ilişkilendirdiğim bir dilde, yeni doğmakta olan yetişkin kimliğimin farklı türde bir dua talep ettiğini nasıl açıklayabilirdim – basit bir af dilemek yerine, yanlış yerleştirilmiş yakınlıklar, zor kararlar ve bir arzu gibi konuları gündeme getiren bir dua. Kendi başıma bir insan olabilmem için ailemden ayrı büyümek mi?

Fakat kendimi birden çok dilde tam olarak ifade etmeye çalıştıkça, tek bir dilin hayatımda sahip olduğu güç zayıflamaya başladı. 40 gün boyunca İngilizceden uzak duracak iradem olsaydı, aynı enerjiyi kasıtlı olarak diğer dilleri ve diğer ilişkileri zenginleştirmeye yönlendirebilirdim. Ailemin her zaman katıldığı bir meydan okumaydı. Onlar, ana dili İngilizce olmayan kişiler olarak beni anlamak için çaba harcadıysa, neden ben de onlar için aynısını yapmayayım?

İlk kez ailemle zor konuları ele almak için kendime meydan okudum: Amerika’da beyaz olmayan biri olmak ne anlama geliyordu, kalp kırıklıklarına katlanmak nasıl bir duyguydu ve onların, Kore’ye geri taşınmış, vazgeçmeye başlamıştı. Bu süreçte daha iyi bir evlat, yazar, arkadaş ve inançlı bir insan oldum, eğer inanç özünde kişinin daha büyük bir evrende küçük bir parça olduğu inancıyla bağlantılıysa. Yaşadığımız yakın dünya tarafından kapana kısılmış ve bunalmış hissettiğimizde, güzel anların belki de konuşamadığımız dillerde yaşandığını ve solunduğunu bilmek teselli edicidir.

Dilsel olarak çoğul bir dünyada gezinmek, yalnızca birden çok dil konuşanların işi değildir. Sadece bir tanesini bilenler, örneğin kitapları tercüme edilmiş olarak okuyabilir veya çevirmenlerin kaynak metinleriyle çalışma açıklamalarını okuyabilir. Anlamadığınız bir dilde olsa bile başka bir ülkeden müzik dinleyebilir veya yabancı dilde altyazılı bir film izleyebilirsiniz. Bunu yaparak, yalnızca dünyanın geri kalanıyla değil, kendinizle de ilişki kurma şeklinizi geliştirecek yeni türler, yeni sesler ve yeni metaforlarla karşılaşacaksınız. Size özel olarak sunabileceğiniz şey, yalnızca başkalarının cömertliğinden elde edebildiğiniz – ve zaten almış olduğunuz – tarafından toplanabilir ve yıllık bir niyetlilik geleneği tam da bunu yapmak için harika bir fırsat olabilir.

Hangi dilleri konuşarak doğduğumuza ve daha sonra hangi dilleri benimsediğimize bakılmaksızın, hepimiz, aynı anda hem bizi tanımlayan hem de kafa karıştıran kimliklerimizin parçalarıyla sürekli olarak anlaşmaya varıyoruz. Kendimizle ilgili kafamızı en çok karıştıran şeyi kavramak ve bunu netliğe dönüştürmek için herhangi bir şans memnuniyetle karşılanır. Benim için, bu fırsat, tıpkı kışın taze, hoş bir bahar haline geldiği gibi, bizim yararımıza her yıl gelen Lent biçiminde geldi: kendimizi beklemeyeceğimiz şekillerde büyümeye hazırlamak için bir davet.

Jimin Kang (@jiminkanggg), Oxford Üniversitesi’nde karşılaştırmalı edebiyat ve eleştirel çeviri alanında yüksek lisans öğrencisidir. Çalışmaları Reuters, The Nation ve TIME tarafından yayınlandı.

The Times, editöre çeşitli mektuplar yayınlamaya kararlıdır . Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazı ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

Facebook , Twitter (@NYTopinion) The New York Times Opinion bölümünü takip edin ) ve Instagram .