Lütfen Yüzüme Öksürürken Bana ‘Covid Değil’ Demeyin

Dahi kafalar

New member
“Endişelenme!” Özellikle balgamlı bir maskeyi çıkarmak için maskeni çıkararak öksürükler arasında neşeyle beni rahatlatıyorsun. “Kovid değil!”

Duyarlılık ve endişeyle söylerken aynı zamanda nefes almamaya da çalışıyorum: Hayır.

Bu tatil sezonunda, fırsatı kaçırma korkusu özellikle şiddetli ve herkes bir parça ışıltı ve neşe için dışarı çıkmak için can atıyor. Ancak göğsünüzün üşütmesi, mide böceği veya şişmiş sinüslerin koronavirüs ile ilgili olmadığından makul ölçüde emin olsanız bile, sağlıklı olana kadar sıcak elma şarabından uzak durmanızı isteyeceğim.

Anladım! Bir ömür gibi gelen bir süredir bu pandeminin içindeyiz ve yeni Omicron varyantının hızla yayılması çoğumuzun dengesini bozdu. Geçenlerde yetişkin bir arkadaşımın, zamanı yanlış olduğu için 3 yaşındaki bir doğum günü kutlamasını kaçırdığını fark edince gözyaşlarına boğulduğunu gördüm. Bu doğru, 3 yaşındaki bir çocuğun doğum günü partisi. Bir parkta. Yoruluyoruz ve tekrar gerçek pantolon giymemiz gerektiği anlamına gelse bile, bir araya gelme isteği uyandırıyor.

Ama lütfen, eğer hastaysan, yapma.

Covid olmasa bile, özellikle grip mevsiminde “Contagion” dan bir figüran gibi görünmek asla iyi bir görünüm değildir. ” Grinch olma riskini göze alarak, soğuk algınlığına veya mide gribine yakalanmamayı tercih ederim, teşekkür ederim.

2021’de sağlık, her zamankinden daha büyük ve belki de daha kırılgan bir hediye gibi geliyor – bu, kendinizi iyi hissetmiyorsanız, verebileceğiniz en iyi hediyenin başkalarını varlığınızdan korumak olabileceği anlamına geliyor.

Görgü kuralları tavsiyesi köşe yazarı Emily Post’un büyük-büyük torunu ve aynı zamanda bir ortak ev sahibi olan profesyonel ve kibar bir kişi olan Lizzie Post diyor. “Muhteşem Görgü Kuralları” podcast’i ve görgü kuralları konusunda tavsiye ve eğitim sunan Emily Post Enstitüsü’nün bir eş başkanı.

Bayan Post, “Sosyal açıdan bakıldığında, hasta olduğunuz için iptal etmek her zaman düşünceli ve düşünceli bir davranış olmuştur” diyor. “Bu her zaman doğruydu. ”

Bayan Post, burun akıntısının alerjilerin veya bulaşıcı olmayan diğer durumların bir belirtisi olabileceğini kabul ediyor. Durum böyle olduğunda ve test yaparak Covid’i tamamen ekarte ettiğinizde, proaktif olarak bir arkadaşınıza veya iş arkadaşınıza tam olarak neden burnunuzu çektiğinizi söylemenin kibar olduğunu söylüyor. “Şeffaflık, günümüzde sağlığımız ve esenliğimiz söz konusu olduğunda gerçekten nezaketin bir parçası” diyor. Başka bir deyişle, konuşun ve başkalarını belirtileriniz hakkında soru sormak zorunda kalma gibi garip bir duruma sokmayın. Ve elbette, bir toplantıya katılıp katılmama konusunda emin değilseniz, durumu ev sahibinizle görüşün.

Aynı şeffaflık ilkesi, bebekler veya çocuklarla sosyalleşen ebeveynler için de geçerlidir – özellikle aşı olamayacak kadar küçük olanlar. Bir arkadaşım ve ben yakın zamanda iki kez bir oyun randevusu ayarladık: Önce bebeği tıkandı, sonra benimki öksürdü. İki kere konuştuk ve karşılıklı olarak erteleme kararı aldık. Hayal kırıklığına uğradım, ancak 1 yaşındaki oğlumun burnu tıkalı bir oyun arkadaşıyla oyuncaklarını çiğnemesini izlemek gereksiz yere stresli olurdu.

Kuzey Karolina Üniversitesi’nde epidemiyolog olan Jim Thomas, birçok ülkenin halk sağlığına yaklaşımlarını araştırdı ve özellikle Yeni Zelanda’dan etkilendi.

Thomas, halk sağlığı kavramının ülkenin Yerli Maori kültüründen geldiğini de ekleyerek, “İlkelerinden biri olarak komşuluğu içeriyorlar” diyor. “Maoriler arasında başkalarını kendilerinden daha önemli görürler. O yüzden böyle bir bakış açısıyla, sizi endişe etmeden maskelerle önlem alırdım, hatta yanınızda olurdum. Çünkü mümkün olduğunca sağlıklı olmanı istiyorum. ”

Amerika Birleşik Devletleri’nde Dr. Thomas, bunun tersi doğruymuş gibi hissedilebileceğini söylüyor. “Sanki, ‘Özgürlüklerime nasıl cüret edersin! İstediğimi yapacağım çünkü burası özgür bir ülke” dedi.

Başka bir Amerikan eğilimi – fazla çalışmanın kıymeti bilinmemek – iş yerlerimize öksürük ve soğuk algınlığı ile gelme alışkanlığımıza yol açmış olabilir. Şüphesiz, Amerikalılar bu hastayken çalışma eğiliminin bir kısmını federal olarak zorunlu kılınan ücretli izin eksikliğine borçludur, bu da birçok çalışanı bir öksürük onları işten eve bırakırsa önemli ekonomik zorluklarla karşı karşıya bırakır. Ancak ücretli hastalık iznine erişimi olanlar arasında bile, genellikle ortaya çıkmak için ortaya çıkmak için şehit gibi bir zorlama vardır – 2019’da kesin olarak bırakmamız gereken, Presenteizm olarak bilinen bir bela.

Belki de bunun yerine başka bir kavramı entegre edebiliriz, diyor Dr. Thomas: karşılıklı bağımlılık. “Karşılıklı bağımlılık, komşuluk kadar sıcak ve belirsiz değildir. Daha biyolojik – bir kişide olanın diğer insanlar üzerinde etkisi var” diyor. “Bir kişinin enfeksiyonu, başka bir kişinin maruz kalmasıdır. ”

Bu mercekten bakıldığında, hastayken bir toplantıya katılma kararı oldukça narsist görünüyor. Diğer katılımcılarınıza, “Buraya gelerek sağlığını riske attığımı biliyorum, ama varlığım buna değmez mi?” diyor. Özellikle savunmasız aile üyeleri veya arkadaşları olan bizler için, anekdotlarınız göz kamaştırıcı ve zencefilli şekerleriniz lezzetli olsa bile, cevap büyük olasılıkla hayır olacaktır.

Dr. Thomas, bir pandemide sosyalleşmenin risklerine karşı getirilerinin bu hesabının kişiden kişiye değişebileceğini belirtiyor. Kıdemli bir ebeveynle, aşılanmamış küçük çocuklarla veya bağışıklığı baskılanmış bir partnerle yaşayan biri, maruz kalmaya karşı tek bir kişiden daha temkinli olabilir ve belki de sosyal etkileşime daha az aç olabilir.

İnsanlar kendilerini yalnız hissettiklerinde ve tatil sezonunda sevdiklerini ve arkadaşlarını görmek istediklerinde bu hesap dayanılmaz olabilir.

Ancak hiçbir parti ölümcül bir hastalığı bulaştırma riskini almaya değmez, diyor Dr. Thomas: “Bu etik değil. Düşüncesizdir ve bencildir. ”

Jenni Avins (@jenniavins), kültür ve yaşam tarzı hakkında yazan Los Angeles merkezli bir gazetecidir.

The Times yayınlamaya kararlıdır harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: harfler@nytimes. com .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve Instagram .