Maliye Bakanı: Ekonomik Model Tutmazsa, Üzülürüm

arkamikontrolet

New member
1 Aralık’ı 2 Aralık’a bağlayan gece Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ani bir biçimde nazaranvden affını duyurmuştu. Resmî Gazete’de yayımlanan kararla bir arada Lütfi Elvan’ın yerine geçecek, yeni Hazine ve Maliye Bakanı olacak kişi de duyurulmuştu. Türkiye’nin yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati olmuştu.

Hükümet, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafınca alınacak faiz kararlarının yükseliş tarafında olmayacağını belirtmeye devam ederken bugün Bakan Nebati’den yeni açıklamalar geldi. Nebati, uygulanan iktisat modeli hakkında konuştu ve faiz indiriminin devam edip etmeyeceği sorusunu cevapladı.

“Bizim modelimiz Çin ya da Güney Kore modeli değil, Türkiye modeli”

Habertürk’ten Sevilay Yılman’a konuşan Nureddin Nebati, iktisatta uygulanan ve tartışılmaya devam eden model hakkında şu sözleri kullandı:

“Bizim modelimiz Çin Modeli, Güney Kore modeli filan değil. Bu, Türkiye modeli. Türkiye fazlaca kuvvetli bir ülke. Konjonktürel yapısı, jeopolitik yapısı, uygun münasebetleri, geçmişte edindiği münasebetlerden gelen gücü. Medeniyeti. Şu anda kimse Türkiye’yi taşımıyor. Türkiye kendi kendini taşıyor. bu biçimde bir şey olabilir mi? Çin kendi modeliyle var olabilir ancak bizim modelimiz farklı. Bize mahsus bir model. Dün görüşmede bunları anlattım gelen iş erkeklerina. O yüzden de epeyce keyifli ayrıldılar. Altyapısını tamamlamış. Çok kuvvetli bir biçimde bu modeli hayata geçirmek üzere yola çıkıyor Türkiye.”

Bu modelin muvaffakiyete ulaşıp ulaşmayacağına dair inancı sorulduğunda Nebati, “nazaranceksiniz. Çok süratli bir biçimde düzelecek iktisat. Kâfi ki bize güvenilsin.” tabirini kullandı. Ayrıyeten dünkü görüşmede bankacılara “Faiz artırmayacağız. Bu işi faiz artırmada da yapabildiğimizi goreceksiniz. Yalnızca itimat.” söylemiş olduğini de deklare etti.

Faizde artış yapılmayacak

“Onu bilmem lakin artırmama konusunda kesin kararlıyız. Ve bu işi biz oturtacağız Allah’ın izniyle”

“Model tutmazsa üzülürüm”

Şu anda uygulanan iktisat modelinin yavaş yavaş açıklanacağını, buna dair hazırlıklarını tamamlamakta olduğunu tabir eden Bakan Nebati, “Yemeyiz, yedirmeyiz! Bunu net söylüyorum. Kimseye eyvallahımız yoktur. Önderimize bağlıyız. Tayyip Erdoğan’a karşın asla bir şey yapmam! Bunu da net söylüyorum. Herkes bilsin.” açıklamalarında bulundu.

Nureddin Nebati, Sevilay Yılman’ın “Pekala bu modeliniz ya tutmazsa?” sorusunaysa şöyle karşılık verdi:

Üzülürüm. Zira ya kahramanı olacağım çocuklarımın. Ya da boynu bükük bir biçimde meskene döneceğim ve onların da boynunu bükmüş olacağım. Ben meskene boynu bükük dönemem. Zira şayet o denli dönersem bilirim ki sokaktaki vatandaş, Dicle’deki çoban artık benden umudunu kesmiştir. Boynum bükülürse emekçilerin artık keyifli olmadığını, işverenlerin benden nefret ettiğini, siyasete ve Türkiye’ye ziyan verdiğimi düşünür, üzülürüm.”

Bakan, kelamlarını bitersek daima birlikte biteceğimizi, kazanırsak daima birlikte kazanacağımızı belirterek şöyle sonladırdı:

“hiç bir biçimde bize inanmayanlar. Onlara diyorum ki; sen maaş alıyorsun. en çok neyini kaybedersin? Enflasyonun altında ezilirsin. Lakin ben bütün varlığımı kaybederim bu iş düzelmezse şayet. 1000 çalışanımız var. 1000 şahısla birlikte bütün varlığımı kaybederim. Ben babadan görme bir beşerim. Babamın bana bıraktıklarını kaybederim. Ben bunu göze alır mıyım Sevilay Hanım? Bu işi ya düzelecek ya düzelecek! Kâfi ki bize güvenilsin, inanılsın!”