Martin Luther King Jr.’ın Diğer Düşleri

Dahi kafalar

New member
Ancak King, elbette, kutsanmış imajının ima ettiğinden daha karmaşık bir figür ve çalışmaları – yazıları, konuşmaları ve röportajları – çoğu Amerikalının takdir edebileceğinden daha derin ve daha geniş kapsamlı. Yakın ufukta King’in hayatını her yıl kutladığımızda, onun daha az bilinen, ancak hiçbir şekilde belirsiz olmayan konuşmalarından birine, “barış için mücadeleyi tartıştığı” konuşmasına bakmanın faydalı olacağını düşündüm.

King, “Barış Üzerine Bir Noel Vaazını” ilk olarak 1967 Noel Meskene’sinde yardımcı papaz olarak görev yaptığı Ebenezer Baptist Kilisesi’nde verdi. Bir gözlem ve kehanet niteliğinde bir uyarıyla başlar:

“Bu dünyada insanlara karşı iyi niyetimiz yoksa,” diye devam ediyor, “kendi araçlarımızı ve kendi gücümüzü kötüye kullanarak kendimizi yok ederiz.”

King, cemaatinin ve dinleyicilerinin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ırksal adalet mücadelesinin ötesindeki arenalarda şiddetsizliği denemelerini istiyor. Ancak bunu yapmak için, kişinin ahlaki ve etik yükümlülüklerinin bölgesel veya dar görüşlü olmaktan ziyade ekümenik hale gelmesi gerektiğini söylüyor:

“Ya kardeş olarak birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz” diyor, “yoksa aptallar gibi hep birlikte yok olacağız.”

Bu, tüm yaşamın birbiriyle ilişkili ve birbirine bağlı olduğu vaazının ana mesajını oluşturur. King, “Hepimiz tek bir kader giysisine bağlı, kaçınılmaz bir karşılıklılık ağına yakalandık” diyor. “Birini doğrudan etkileyen herhangi bir şey, herkesi dolaylı olarak etkiler. Gerçekliğin birbiriyle ilişkili yapısı nedeniyle birlikte yaşamak için yaratıldık.”

Bu kişisel nezaket için boş bir çağrı değil; adalet arayışında, birbirimizle olan ilişkimizin nihai amaçlarımızı etkileyeceğini hatırlatır.

King, “Bu dünyada asla barış olmayacağız,” diyor, “her yerde insanlar amaçların araçlardan ayrı olmadığını, çünkü araçların ülküyü oluşmakta ve sonları temsil ettiğini anlayana kadar,” diyor King. İyi amaçlara kötü yollarla ulaşır, çünkü araç tohumu, amaç ise ağacı temsil eder.”

King vaazına devam ederken tanıdık bir zemine doğru ilerliyor. Eşitlik mücadelesinde sevgi ve şefkatin gerekliliğini vurgular. “Ben kendim nefret etmek istemeyecek kadar çok nefret gördüm ve kendimden nefret etmek istemeyecek kadar çok sayıda şerifin, çok sayıda beyaz yurttaş meclis üyesinin ve Güneyli Klansman’ın yüzünde nefret gördüm; ve onu her gördüğümde kendi kendime nefretin kaldırılamayacak kadar büyük bir yük olduğunu söylüyorum.

Ayrıca 1963’te March on Washington’da yaptığı konuşma hakkında yorum yaparak dinleyicilerine ünlü rüyasının tam da bu olduğunu, bir rüya olduğunu ve gerçek olmadığını hatırlattı. “Gördüğüm bir rüya hakkında ulusla konuşmaya çalıştım ve bugün size itiraf etmeliyim ki, o rüya hakkında konuştuktan kısa bir süre sonra onun bir kabusa dönüştüğünü görmeye başladım” diyor. “Ulusun gettolarında dolaşırken bu rüyanın bir kabusa dönüşmesini izledim ve Siyah kardeşlerimin engin bir maddi refah okyanusunun ortasında ıssız bir yoksulluk adasında can verdiğini ve ulusun hiçbir şey yapmadığını gördüm. Zencilerin yoksulluk sorunuyla boğuşmak.”

Yine de King, 1963 konuşmasındaki “her insanın insan kişiliğinin haysiyetine ve değerine saygı duyacağı”, “Mississippi’nin boş midelerinin doldurulacağı”, “insanların kılıçlarını saban demirleri” ve “adalet su gibi akacaktır.”

Bence bu, hem retorik olarak hem de mesajının radikal insancıllığı açısından King’in en güçlü vaazlarından biri. Ve 2023’te Amerikalılar için 1967’de olduğu kadar şiddetli olmayabilecek savaş ve barış sorunlarından bahsediyor olsa da, bence daha büyük yükümlülük ve birbirine bağlılık mesajı bugün her zamanki kadar alakalı.

Sorunlarımız “sorunlar: yükselen bir şovenizm ve otoriterlik dalgası; dünyadaki temsili kurumlara dokunan ve onları bozan yolsuzluk; ve tabii ki iklim değişikliği. King’in, herhangi birimizin herhangi bir şey yapması için dünyanın öbür ucundaki birinin çalışmasına ve emeğine güvenmemiz gerektiğine dair gözlemi – “Sabah kahvenizi içmek için mutfağa gidiyorsunuz ve bu, bir Güney Amerikalı tarafından fincanınıza dökülüyor” – şimdi o zamandan daha doğru ve gerçeği kabul etmemizi istiyor, kendini kırbaçlamak için değil, dayanışma için.

Dünyanın dört bir yanındaki emekçilerle bağlantı kurmak, onların mücadelelerinin bizimkilerle ve bizimkilerin de onların mücadeleleriyle bağlantılı olduğunu görmek, “karşılıklılık ağını” oluşturmaya başlamaktır. tahakküm ve hiyerarşiden kolektif kurtuluşumuz.

Çoğu Amerikalı, Martin Luther King Jr.’ı bir demokrasi teorisyeni olarak düşünmez, ama o tam olarak böyledir. Ve burada, bu vaazda, barışçıl ve eşit bir toplumun talep ettiği şeyin, yani gerçekten demokratik bir toplumun talep ettiği şeyin, burada ve her yerde birbirimizi karşılıklı olarak tanımamız olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

ne yazdım

Çoğunlukla olayların akışına geri döndüm ve bu hafta iki sütun yazdım.

Salı köşem, sosyal sigortanın demokrasi için önemi ve otoriter sağın neden her ikisine de karşı olduğu üzerineydi.

Cuma köşem halka açık yerlerde silah bulunması ve açık taşımanın toplumun demokratik karakterini nasıl tehdit ettiği üzerineydi.

Burada bir tema fark edebilirsiniz ve kasıtlıdır. Geçen yıl Amerikan demokrasisinin yapısı ve Amerikan özgürlüğünün şartları hakkında düşünmek ve yazmak için çok zaman harcadım ve bu yıl inançlarımı keşfederken ve Amerikan özgürlüğü hakkındaki sorularımı yanıtlamaya çalışırken bundan daha fazlasını yapmayı planlıyorum. ABD’de eşitlikçi demokrasinin geçmişi, bugünü ve geleceği.

Şimdi Okunuyor

David Waldstreicher, radikal tarihçi Gerald Horne ve Boston Review için yazdığı yeni kitabı “The Counter-Revolution of 1836: Texas Slavery & Jim Crow and the Roots of US Facism” hakkında.

The New York Review of Books için “Tár”da Zadie Smith.

Jacobin dergisinde Leigh Phillips ile büyüme ve iklim değişikliği üzerine bir röportaj.

Slate dergisi için Warner Bros., Looney Tunes ve Amerikan kültürel hafızasının geleceği hakkında Sam Thielman.

Nina Burleigh, The New Republic için kampüs konuşmasında.

Haftanın Fotoğrafı

Kredi… Jamelle Bouie

Richmond, Va’daki pek çok duvar resminden biri. Bunu yakın zamanda yaptığım bir gezi sırasında Yashica ikiz lensli refleks kameram ve Kodak sinemamı kullanarak çektim.

Şimdi Yiyor: Taze Soğan ve Antep Fıstığı ile Soya Buharda Balık

Bouie ailesinde gerçek bir buğulanmış balık vuruşu yaptık, çünkü büyük ölçüde yemeklerin bir araya getirilmesi kolay ve ben – Virginia’nın ortasında yaşayan biri için – tipik olarak donmuş balık harikasını kucakladım. “taze” şeylerden daha taze ve daha kaliteli. Bu tarif, hem ebeveynler hem de çocuklar için favoridir ve muhtemelen kilerinizde bulunanların ötesinde çok fazla malzeme gerektirmez. Haşlanmış pilav ile servis yapın. Tarif, New York Times Cooking’ten geliyor.

İçindekiler

• Levrek, pisi balığı veya morina balığı gibi yaklaşık 2 inç kalınlığında ¾ pound balık filetosu

• tuz

• 2 yemek kaşığı hafif soya sosu veya tamari

• 1 yemek kaşığı Shaoxing şarabı (Çin pirinç şarabı) veya sek şeri

• 1 çay kaşığı toz şeker

• ½ çay kaşığı susam yağı

• 2 taze soğan, sadece beyaz ve soluk yeşil kısımlar, ince jülyen şeklinde kesilmiş

• 2 yemek kaşığı fıstık veya bitkisel yağ

• 1 1-inç parça taze zencefil, soyulmuş ve ince jülyen şeklinde kesilmiş

• Süslemek için 2 yemek kaşığı kavrulmuş kıyılmış antep fıstığı

• Süslemek için kişniş dalları
Talimatlar

Balık filetosunu ısıya dayanıklı sağlam bir tabağa koyun, hafifçe tuzlayın ve bir kenara koyun.

Küçük bir kapta soya sosu, şarap, şeker, susam yağı ve fasulye ezmesini karıştırın.

Altta 2 inç su bulunan plakayı alacak kadar büyük bir buharlayıcı kurun. Alternatif olarak, tabağı suyun üzerinde tutmak için büyük bir wok veya derin, geniş bir tava kullanın.

Suyu yüksek ateşte hızlı bir kaynama noktasına getirin. Plakayı buharlayıcıya yerleştirin. Soya sosu karışımını balıkların üzerine eşit bir şekilde dökün ve bir kapakla kapatın. Balığı tamamen pişene kadar 8 ila 10 dakika buharda pişirin. (Çatalla delindiğinde kolayca pul pul dökülmelidir.)

Büyük bir spatula kullanarak, plakayı buharlı pişiriciden dikkatlice çıkarın ve nemi almak için bir mutfak havlusunun üzerine koyun. Balık filetosunun üzerine taze soğanları dizin.

Küçük bir tavada fıstık yağını orta-yüksek ateşte dalgalanana kadar ısıtın. Zencefil ekleyin, yaklaşık 15 saniye cızırdamaya bırakın, ardından zencefil ve sıcak yağı balıkların üzerine kaşıklayın.

Antep fıstığı ve kişniş dallarıyla süsleyin ve hemen servis yapın.