Mary Bize Hayatın Sevinci ve Acısıyla İlgili Ne Öğretebilir?

Dahi kafalar

New member
İki yıl önce, kocam eski ve titiz bir adanmışlık sanatı olan ikonları boyamaya başladı. İlk ikonografi kursunda, Meryem’in İsa’yı bebekken tuttuğunu gösteren bir ikon çizdi. Şöminemizin üzerinde duruyor ve ona her gün bakıyorum. İsa ve annesi arasındaki hassasiyet ve sevgiyi yayar. Ona yaslanmış, hafifçe yüzüne doğru dönmüş. Eli sıkıca onun boynuna dayanır. Belki ben de yorgun bir anne olarak sadece yansıtıyorum, ama her zaman beni derinden yorgun ve bir parça hüzünle şefkatle vuran gözlerine çekiliyorum.

Noel’e yaklaştığımızda, kilise dikkatimizi Meryem’in hikayesine çeviriyor. İncil’de, Mary’yi önce nispeten durgun bir kasabada bir ergen olarak buluruz. Evlenmek için nişanlanmış bir bakire. Sonra bir melekle karşılaşır ve dünyası alt üst olur. Melek, “Gebe kalıp bir oğul doğuracaksın ve adını İsa koyacaksın” diyor. “O büyük olacak ve En Yüce Olan’ın Oğlu olarak adlandırılacak. ”

Bana göre Mary, Doğu Ortodoks geleneğinde bir fikri somutlaştırıyor: “parlak hüzün. Sevinç ve kederin hiçbir zaman kolay kolay çözülmediğini, hem özlemi hem de sevinci hayatımızın her anında aynı anda nasıl tattığımızı anlatıyor bu cümle.

Katolik ilahiyatçı Aidan Nichols, meleğin Meryem’i selamlamasının Katolik İncillerinde tipik bir çevirisinin, “Hail, lütuf dolu” (hem ünlü “Hail Mary” duasının ilhamı hem de adaş futbol pasosu) daha iyi tercüme edildiğini savunuyor. sevinin” veya “çok sevinin” çünkü bu kelime tipik olarak “insanların sevincini ifade eder. ” Öyleyse, meleğin Meryem’le konuştuğu ilk kelime, açık bir sevinç çağrısıdır.

Meryem’in bu göksel çağrıya yanıtı nedir? “Rahatsız” ya da “çok sıkıntılı”. Sevinmesi söylendi ama korkudan titriyor. Çok geçmeden meleğe yanıt verir, “Sözünüze göre bana olsun. ” Yakında sevinecek. Çok yakında, ünlü Magnificat’ını söyleyecek ve şöyle başlayacak: “Ruhum Rab’bi yüceltiyor ve ruhum, hizmetkarının mütevazi mülküne baktığı için Kurtarıcım Tanrı’da seviniyor. Çünkü işte, bundan sonra tüm nesiller bana kutsanmış diyecekler; çünkü güçlü olan benim için büyük işler yaptı ve adı kutsaldır. ”

Ama önce dertli. Gergin oturuyor – Tanrı iş başındayken, ama acı kapıdayken hepimizin içinde bulunduğu bir gerilim.

İsa’nın doğum hikayesinde Meryem’in oğlunu getirdiği tehlikeyi, kaosu ve yoksulluğu görüyoruz. Çobanlardan Tanrı’nın barışının işaretleri hakkında kozmik mesajlar duyar. Sonra, İsa’nın doğumundan kısa bir süre sonra, sünnetinde ona, kendi ruhunu “bir kılıcın deleceği” söylenir. Bu kehanetin ne anlama gelebileceğini ya da bir gün yetişkin oğlunun işkence göreceğini ve iki suçlunun yanında çarmıha gerilerek acı içinde öleceğini bilemezdi.

Ancak İncil hikayeleri İsa’nın yaşamı, ölümü ve dirilişi boyunca devam ederken, Meryem’in hikayesinde sevinç ve acının sürekli iç içe geçtiğini görüyoruz. Kalbi, birikmiş her türlü hayal edilemez hatıralarla dolu ve ruhu delinmeyi bekliyor. Yaşam öyküsü, derin sevginin bize çocuklarımızı her türlü şiddetten veya acıdan koruma yeteneği vermediği bir dünyada annelerin derin savunmasızlığına tanıklık ediyor.

Meryem’i Tanrı çağırdı ve onun hayatı bana Tanrı’nın bizi çağırdığı mesleklerin kaçınılmaz olarak hem neşe hem de acı içerdiğini hatırlatıyor. “Aşk ve kayıp cennetin bu tarafında çift sarmaldır” diye yazıyorum “Gecedeki Dua. “Biri olmadan diğerine sahip olamazsın. Tanrı’nın yaşamlarımıza olan çağrısı, kaçınılmaz olarak her ikisini de riske atmamızı gerektirecektir. Bu alacalı gerçeği hayatımızın en anlamlı bölümlerinde biliyoruz: evlilik, bekarlık ve bekarlıkla mücadelede, çocukları sevip büyütmede, işimizde, kiliseye hizmette” ve en yakın dostluklarımızda.

Şair ve söz yazarı Rich Mullins, “Tanrı’nın sizi ne zaman çağırdığını nereden biliyorsunuz?” diye sordu.

Allah’ın çağrısına kulak vermek, hayatımızdaki boşlukların bir kısmını kabul etmek demektir ve o boşluk hissini her zaman boğmaya çalışmaktansa, onun, içinden geçtiğimiz bir kapı olmasına izin veririz. Tanrı ile tanışın. ”

Boşluğa ve yılın bu zamanını doldurmaya çok fazla odaklanılıyor. Meryem, Magnificat’ında şöyle der: “Tanrı açları iyi şeylerle doldurdu ve zenginleri boş gönderdi. Noel hikayesinde boş rahimler doluyor. Boş gökyüzü birdenbire meleklerle dolar. Boş yemlikler Dünyanın Işığı ile doldurulur. Ama önce Noel’e hazırlanırken hayatımızdaki boşluktan kaçamayacağımızı hatırlıyoruz. Doğru zamanda, doğru şekilde doldurulmasını bekliyoruz.

Çok güzel hayatımda bile yalnızlığı, kaybı ve boşluğu hissettiğimde, onu doldurmak için acele ediyorum. Boşluk rüzgarları günümün boş bir anında yankılanıyor ve dikkatimi dağıtmak için koşuyorum. Uyanma anlarımı meşguliyet, sosyal medya, tartışma, iş ve tüketim ile dolduruyorum. Bunlar ucuz neşe denemeleri veya en azından herhangi bir keder duygusunu uyuşturma olabilir.

Ancak Mary’nin hikayesi, sevincin ucuza elde edilemeyeceğini hatırlatıyor. Dünyanın acısı, evcilleştirilmiş küçük meleklerin ve sevimli, tombul bir bebek İsa’nın duygusal bir görüntüsünde kağıtlara dökülemez. Dünyadaki ve kendi hayatımızdaki boşluk, yeterince aceleyle, satın alma gücüyle, beğeni veya retweetlerle doldurulamaz. Tanrı bizimle birlikte Emmanuel olarak adlandırılan İsa’nın doğumunu bekliyoruz. Açlığımızın dolmasını Mary ile birlikte bekleriz.

Geri bildiriminiz var mı? HarrisonWarren-newsletter@nytimes’a bir not gönderin. com.

Tish Harrison Warren (@Tish_H_Warren) Kuzey Amerika’daki Anglikan Kilisesi’nde bir rahip ve “Namazda Gece: Çalışan, İzleyen veya Ağlayanlar İçin. ”