MEB: Müfredata ‘İklim Değişikliği’ Dersi Ekleniyor

arkamikontrolet

New member
İklim değişikliğinin tesirleri son vakit içinderda çok artmaya başladı. Yaşanan yangınlar, buzullarda yaşanan erimeler ve global ısınma bu tesirlerin sırf kimileri. Biroldukça ülke de, bilhassa geçtiğimiz kasım ayında yapılan BM İklim Doruğu (COP26) kararında yeni tedbirler almaya başlamış ve çabasını artırmıştı. Türkiye de bu doruktan bir süre evvel de Paris İklim Anlaşması’na onay vererek iklim değişikliği ile uğraşta kıymetli bir atak yapmıştı.

Bugün yapılan açıklamalarla da Ulusal Eğitim Bakanlığı, bu husus hakkında yeni bir adım attıklarını duyurdu. Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, kıymetli bir değişikliğe gittiklerini ve 2022 yılında ‘iklim değişikliği’ dersinin müfredata ekleneceğini duyurdu.

‘Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği’

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na onay vermesinin akabinde kasım ayının başında ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ismi, ‘Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ olarak değiştirilmişti. Artık de Ulusal Eğitim Bakanlığı, iklim değişikliği konusunda adım atan kurumlar ortasına eklenmiş oldu. Bakan Özer, ‘çevre eğitimi ve iklim değişikliği’ dersine müfredatta daha fazla yer ayırmak için bu biçimde bir atak yapma sonucu aldıklarını aktardı.

Bakan tarafınca yapılan açıklamalarda, “Türkiye’nin Paris İklim Anlaşma’na taraf olmasıyla iklim değişikliği ile gayret her alanda sürat kazandı. Biz de Ulusal Eğitim Bakanlığı olarak, Türkiye’nin iklim değişikliği uğraşında genç kuşaklarımızın daha fazla bilinçlenmesi için kıymetli bir değişiklik sonucu aldık. 2015’ten bu yana 7 ve 8’inci sınıflarda seçmeli olarak okutulan ‘çevre eğitimi’ dersinin, 2022-23 eğitim-öğretim yılından itibaren 6 ve 7’nci sınıflarda haftada 1 saat, 8’inci sınıflarda ise haftada 1 yahut 2 saatEtraf Eğitimi ve İklim Değişikliği’ ismi altında seçmeli olarak uygulanmasına karar verilmiştir” tabirleri kullanıldı.

Özer ayrıyeten, bu hareketin uzun vadeli bir yatırım olduğunu belirtti ve öğretmenlerin etraf şuuru konusunda bilgilendirileceğini kelamlarına ekledi. Açıklamalara göre bütün öğretmenlere sömestr tatilindilk evvel etraf şuuru, sıfır atık ve iklim değişikliği konusunda bilgi verilecek ve bu ayrıntıların derslere taşınması sağlanacak.