Modern Zaman Musa

Dahi kafalar

New member
Rev. William Barber II iri yarı bir adamdır, ancak bükülmüştür. Yanında yardımcısıyla birlikte bastonla yürüyor, ayağının sağlam olduğundan emin olmak için her adımını dikkatle atıyor.

58 yaşındaki Barber, on yıllardır ankilozan spondilitten, ağrılı bir eklem iltihabından mustaripti, bu da onu birleşmiş bir omurgayla bırakan ve onu sakatlamak için komplo kurdu, ancak itiraz etti.

Pazar günü, günün çoğunu Barber’ı takip ederek ve fırsat buldukça onunla konuşarak geçirdim, çünkü o ve diğerleri 1965’te şiddet içermeyen oylamanın yapıldığı Selma, Ala’da Kanlı Pazar’ın 57. yıldönümünü kutladılar. Aralarında 25 yaşındaki John Lewis’in de bulunduğu insan hakları protestocuları, kentte ellerinde sopalar bulunan ve göz yaşartıcı gaz kullanan eyalet askerleri tarafından saldırıya uğradı. Lewis’in kafatası kırıldı.

Resmi anma töreninden önceki gece köprüde yalnız yürüdüm. 2015 yılında 50. yıl dönümü için Başkan Barack Obama ile Selma’ya gittiğimde daha önce bir kez üzerindeydim. Ancak başkanla seyahat etmek kaotik olabilir. Nehrin belli belirsiz uğultusunu duyamadım ya da bir taraftaki ağaçların su içmek için eğilirlermiş gibi suya nasıl eğildiklerini ya da blöfün diğer tarafta bir duvar gibi dikey olarak nasıl yükseldiğini fark edemedim. kale.

Hepsinden önemlisi, burada neler olduğunu tam olarak anlayamıyordum: Küçük bir Güney şehrinde büyük ölçüde genç bir Siyah insan grubu nasıl — 1960’da yaklaşık 28.000 sakin vardı – Goliath’larıyla savaşmak için gereken cesareti ve ülkeyi değiştirmeye nasıl yardım ettiklerini topladılar. Berber aynı enerjiyi çağırıyor. O mütevazı. Saçları dalgalı ve vaftizden kalkan bir adamınki gibi geriye doğru taranmış ve başı aşağı eğik, böylece size baktığında alnının altından dışarı bakıyor.

Selma, Ala’daki Edmund Pettus Köprüsü’nden yürüyerek Kanlı Pazar’ın 57. yıldönümünü anmaya hazırlanıyor Kredi… The New York Times için Lynsey Weatherspoon

Kredi… The New York Times için Lynsey Weatherspoon

Ama baktığında Sen ve seninle konuştuğunda, özünde diğerlerinin çoğundan kaçan bir şeye sahip olduğunu biliyorsun: kefalet. Hayatı için amaç ve vizyon duygusu belirsiz ve engelsizdir. Bu, misyonların en büyüğü ve en asil görevi olan bir adamdır: bir ülkeyi ve vatandaşlarını kendilerinden kurtarmak, ahlakın politikayı dikte etmesi gerektiğinde ısrar etmek.

Berber, benim için modern bir Musa’dır.

O, sadece Rahip Dr. Martin Luther King’in ayak izlerini takip etmekle kalmaz, ona hürmet eder, sık sık onu çağırır ve aktif olarak çalışmalarını genişletmeye çalışır.

Her iki adam da vaizlerin oğulları ve Güney’in oğullarıdır. Barber, Indianapolis’te doğdu, ancak ailesi, oradaki okulları entegre etmeye yardımcı olmak için aileyi Kuzey Carolina’ya geri taşıdı.

Ve her iki adam da doğrudan eyleme, politika arayışlarına ve Barber’ın “füzyon koalisyonları” dediği şeye derinden inanıyor: insanlar, genellikle çeşitli ırklardan ve inançlardan fakir insanlar, baskıya karşı mücadelelerinde ortak bir zemin buluyorlar.

Hatıra geçidinden önce Charles M. Blow ile Rev. William Barber II. Kredi… The New York Times için Lynsey Weatherspoon

Berber, Black Lives Matter ile eş zamanlı olarak ulusal üne kavuştu, ancak hareketle doğrudan bağlantılı değildi. Çoğu insan Barber’ı, 2013’te Kuzey Carolina’da Cumhuriyetçilerin oy hakları, işsizlik yardımları ve diğer sosyal programlara kısıtlamalar getirmesinin ardından başlayan haftalık, ırksal çeşitlilik gösteren bir dizi protesto olan Ahlaki Pazartesilerin lideri olarak tanıdı.

2016’da, üç yıllık protestoların ardından, bir federal yargıç, Kuzey Carolina’nın seçmen kimliği yasalarını, “neredeyse cerrahi hassasiyetle” Afrikalı Amerikalıları hedef alarak Siyahların oylarını bastırmaya çalıştıklarını söyleyerek iptal etti.

O sırada, Barber kararı “bu aşırılık yanlısı yasama organına ve aşırılık yanlısı valimize yönelik anayasal eleştirimizin ahlaki ve anayasal bir doğrulaması” olarak nitelendirdi. Siyasi çoğunluk, size Anayasa üzerinde kabataslak davranma yetkisi vermez.”

O zamandan beri misyonunu “birbirine bağlı beş adaletsizliği” içerecek şekilde genişletti: sistemik ırkçılık, sistemik yoksulluk, ekolojik yıkım, savaş ekonomisi ve dini milliyetçiliğin çarpıtılmış ahlaki anlatısı.

Şu anda federal seçmen koruma yasasının yanı sıra Build Back Better ve artırılmış federal asgari ücret için bastırıyor.

Pazar sabahı Barber, oy hakları hareketinin ilk toplu toplantısının yapıldığı Tabernacle Baptist Kilisesi’nde konuştu. 14 Mayıs 1963’te Selma’da kıdemli bir sivil haklar aktivisti olan Samuel William Boynton’un ölümünden sonra yapıldı.

William Barber’ın Tabernacle Baptist Kilisesi’ndeki vaazının canlı yayınını izliyor. Kredi… The New York Times için Lynsey Weatherspoon

William Barber kiliseden ayrılıyor. Kredi… The New York Times için Lynsey Weatherspoon

Yetkililer onları toplantı dışında korkutmaya çalışıyorlardı. Nasılsa tanışmışlardı. Ulusal Park Servisi’ne göre, Şerif Jim Clark ve “son zamanlarda vekaleten atanmış silah taşıyan beyaz erkeklerin pek çoğu; çoğu sadece 18 yaşındaydı.” Park Servisi’nin tanımladığı gibi, “Toplantıya katılanlar şarkı söylerken, dua ederken ve Bay Boynton’u anarken kilisenin duvarlarını kapladılar.” O günkü ana konuşmanın başlığı: “Özgürlüğün Yüksek Maliyeti.”

Berber’in Pazar sabahı konuşması ya da vaaz mı demeliyim, “Tanrı Her Zaman Birilerine Sahiptir” idi ve birinin o olduğuna inanıyorum.

Berber, dünyevi aktivizmin yükselişte olduğu bir zamanda kutsal bir savaşçıdır. Bu şekilde, biraz anakronizmdir. O bunun farkında ve müzakeresinde akıllıca. Teolojiden çok ahlaktan bahsediyor. Kendini bölebilecek her şeyin üstünde konumlandırıyor. Vizyonu hepsini kapsar – tüm dinler, tüm ırklar, tüm cinsellik ve cinsiyet ifadeleri.

Pazar günü minbere çıktığında, etrafı çoğunlukla yaşlı erkeklerle çevrili olan kürsünün doğru görünmediğine dikkat çekti ve kadınları ve genç aktivistleri aralarına oturmaya davet etti.

Vaazında, Coretta Scott King’in, öldürülen kocasını gömdükten sadece aylar sonra verdiği bir konuşmanın bir bölümünü şöyle yorumladı: “Size bir çocuğu aç bırakmanın şiddet olduğunu hatırlatırım,” dedi King 1968’de. “Bir kültürü bastırmak şiddettir. Okul çocuklarını ihmal etmek şiddettir. Bir anneyi ve çocuğunu cezalandırmak şiddettir. Çalışan bir adama yönelik ayrımcılık şiddettir. Getto konutları şiddettir. Tıbbi ihtiyaçları göz ardı etmek şiddettir. Yoksulluğu hor görmek şiddettir. İnsanlığa yardım edecek irade eksikliği bile, şiddetin hastalıklı ve uğursuz bir biçimidir.”

King, pasajı “ırkçılık, yoksulluk ve savaş sorunlarının tümü tek bir kelimeyle özetlenebilir: şiddet” diyerek sonlandırdı.

Bu aslında Barber’ın mantrasıdır. Ve ırklar arası, dinler arası, nesiller arası koalisyonların bu şiddetle yüzleşmenin tek yolu olduğuna inanıyor. Onun için savaş, ırkçılıktan veya tek başına oy kullanmaktan daha büyük. Ona göre tüm baskı biçimleri örtüşür.

Bana söylediği gibi, “Irk eleştirisini kaybetmeye değil, derinleştirmeye çalışıyorum.”

Edmund Pettus Köprüsü’nden Alabama Nehri’nin görünümü. Kredi… The New York Times için Lynsey Weatherspoon

The Times, editöre gönderilen çeşitli mektupları yayınlamaya kararlıdır. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazı ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

New York Times’ın
Facebook ve Twitter (@NYTopinion) bölümünü takip edin ) ve Instagram .