Myanmar'daki deprem 1.600'den fazla ölü bırakır; Hükümet yabancı yardıma izin verir

Fantestik lady

Global Mod
Global Mod
Myanmar'ın en büyük ikinci şehri olan Mandalay'ın hayatta kalanları, Cuma günü kendi elleriyle kazdılar, ağır makinelerin yokluğunda ve yetkililerin yokluğunda hala tuzağa düşmüş olanları kurtarmak için umutsuz bir girişimde.

Bangkok'ta kurtarma operasyonları Cumartesi günü Myanmar işçileri de dahil olmak üzere 47 kişinin moloz altında kayıp veya sıkışmış olduğu 33 kişilik bir kulenin çöküşünde devam etti.

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Servisi'nin tahmin modelleri, Myanmar'daki ölüm sayısının 10.000'i aşabileceğini ve kayıpların ülkenin yıllık ekonomik üretimini aşabileceğini tahmin etti.

Uluslararası yardım için alışılmadık bir çağrı yaptıktan bir gün sonra, genel mineral min Cong Hlaing'in başkanı Junta de Myanmar'ın şefi, depremden çok etkilenen, binaları deviren ve bazı bölgelerde yangınlara neden olan Mandalay'a gitti.

Min Cong Hlaing'e atıfta bulunan devlet medyasında yaptığı açıklamada, “Devlet Yönetim Kurulu Başkanı, yetkililere arama ve kurtarma çabalarını hızlandırmaları ve acil ihtiyaçlara katılmaları talimatı verdi.” Dedi.

Myanmar Ulusal Birimi Muhalefet Hükümeti'nin ilk değerlendirmesi, depremden en az 2.900 bina, 30 yol ve yedi köprünün hasar gördüğünü söyledi.

“Önemli hasar nedeniyle, Naypyitaw ve Mandalay'ın uluslararası havaalanları geçici olarak kapalıdır.” Dedi.

Reuters'e verdiği demeçte, bu amaçla inşa edilen Myanmar'ın başkenti olan Naypyitaw Havaalanı Kontrol Kulesi çöktü, çalışmaz bıraktı.

Junta de Myanmar sözcüsü yorum çağrılarına cevap vermedi.

Uluslararası Yardım

Devlet medyasına göre, bir Çin kurtarma ekibi Myanmar'ın ticari başkenti olan Rangún havaalanına geldi, Mandalay ve Naypyitaw'dan yüzlerce kilometre uzaklıktadır ve otobüsle ülkenin iç kısmına gidecek.

Çin cumhurbaşkanı Xi Jinping, Cumartesi günü Myanmar'daki Çin Büyükelçiliği'ne göre, yönetim kurulu şefi ile telefonda konuştu ve Pekin'in çadırlar, acil tıbbi blaitler ve kitler de dahil olmak üzere 13.77 milyon dolar değerinde yardıma katkıda bulunacağını söyledi.

Myanmar ordusu ile gergin bir ilişki sürdüren ve Min Conit Hlaing de dahil olmak üzere memurlarını onaylayan Amerika Birleşik Devletleri, biraz yardım sağlayacağını söyledi.

Devlet medyasına göre, Hindistan'dan gelen Rangún Socorro malzemelerine askeri bir uçakta indiler ve Hindistan hükümeti de 40 ton insani yardımla gemi gönderdiğini ilan ettiler.

Rusya, Malezya ve Singapur da malzeme ve yardım personeli yüklü uçaklar gönderdi.

Myanmar'ı içeren 10 ülke bloğu olan Asya Güneydoğu Milletler Derneği (ASEAN), insani yardıma acil ihtiyacını kabul etti. Grup yaptığı açıklamada, “ASEAN, yardım ve kurtarma çabalarını desteklemeye istekli.” Dedi.

Güney Kore, uluslararası kuruluşlar aracılığıyla Myanmar'a 2 milyon dolarlık ilk insani yardım sağlayacağını söyledi.

En çok etkilenen bölgelerin sakinleri yardım almak için umutsuzdur.

Cuma günü öğle saatlerinde meydana gelen deprem, Myanmar'ın geniş alanlarını Mandalay'ın merkezli ovalarından Shan Hills'e, doğuda, tamamen askeri kontrol altında olmayan kısımlara etkiledi.

Mandalay'daki kurtarma operasyonları, güvenlik nedenleriyle tanımlanmamasını isteyen telefonla söylenen bir sakin olan felaketin büyüklüğüne uyamadı. “Sıkışmış birçok insan var, ama sadece emek, ekipman veya araç olmadığı için yardım yok” dedi.

Bangkok'ta, merkez üssünden 1.000 km uzaklıkta, yetkililer Cumartesi günü, ekskavatörler, dronlar ve kurtarma köpeklerini kullanarak çökmüş kulenin molozunun altında sıkışmış inşaat işçilerini bulma çabalarına devam ettiler.

Tayland bakanı Anutin Charnvirakul, hayatta kalanların aranması ve ölenlerin cesetlerini almak için olası tüm kaynakların konuşlandırıldığını söyledi. “Her zaman yorulmadan çalışmaya devam ettiğimiz umudumuz var,” dedi gazetecilere.

39 yaşındaki Chanpen Kaewnoi, annesinin ve küçük kız kardeşinin çalıştığı yapımdaki binanın çöktüğü haberinde gördükten sonra Cuma öğleden sonra orada koştuğunu söyledi.

“Kız kardeşimi aradım, ama birçok kez hiçbir bağlantı yoktu,” dedi geceyi yerde geçirdikten sonra. “Annemi ve kız kardeşimi beklemek istiyorum. Yüzlerini tekrar görmek istiyorum,” dedi bir inşaat işçisi Chanpen.