New Hampshire, Seçimlerde İmanı Yeniden Sağlama Konusunda Bize Neler Söyleyebilir?

Dahi kafalar

New member
WINDHAM, NH – Brad Winslow, yeni tanıştığı insanlara sarılan 67 yaşındaki güler yüzlü biri. Ancak iş seçimlere gelince güveni uçup gidiyor. Kendini bilgisayar delisi olarak tanımlayan ve kariyerinin çoğunu makineler programlayarak geçiren Bay Winslow, uzun süredir oy sayım çizelgelerinin bir politikacıya karşı avantaj sağlamak için hileli olabileceğinden şüpheleniyor.

“Oylama sürecine inancım sıfır” dedi bana.

Bay Winslow, Büyük Yalan’dan çok önce, onlarca yıldır böyle hissediyordu. Ancak yaşadığı kasaba olan Windham’da 2020 seçimlerinde oy sayımındaki bir hata şüphesini derinleştirdi. Dolandırıcılık kanıtı arayan bir vatandaş grubuna katıldı ve şüphelerini kanıtlayıp kanıtlayamayacağını görmek için eBay’de bir AccuVote oy sayma makinesi satın aldığını söyledi – New Hampshire’ın hala kullandığı eski modelin aynısı.

Onu bir komplo teorisyeni olarak reddetmek cazip geliyor. Pek çok insan yapar. New Hampshire’daki bir oy hakları aktivisti beni uyardı: “Bu insanlar yatıştırılamaz.” Ancak fanatik ve azimli bir yurttaş araştırmacı arasındaki çizgiyi çözümlemek zor olabilir. Bay Winslow, seçimlerin işleyişini araştırmak için sayısız saat harcadı. Bu iyi bir şey değil miydi? Demokrasi soru soran ve cevap talep eden vatandaşlara bağlı değil mi? İnancını geri getirebilecek veya kendiminkini sarsabilecek herhangi bir şey olup olmadığını görmek için onu dinlemeye karar verdim. Sonunda, onun gibi şüpheci seçmenleri görevden almak yerine, seçimlerimiz konusunda bizi nasıl tetikte olmaya zorladıklarını görebileceğimizi anladım.

Donald Trump seçim güvenliği söylemini ele geçirmeden çok önce uzmanlar, Amerika’nın ademi merkeziyetçi seçimlerinin insan hatası, yazılım hataları ve bilgisayar korsanları nedeniyle risk altında olduğu konusunda uyardı.

Amerikalıların çoğu seçimlere güveniyor ve öyle de olmalı. Ancak bu, kayıtsız olmamız gerektiği anlamına gelmez. Diğer bir deyişle, bu ifadelerin her ikisi de doğrudur: 2020 seçimi Donald Trump’tan çalınmadı ve mühletin kullanılan her oyun olması gerektiği gibi sayılması için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.

Yine de bugün seçim güvenliğini ele almak zor çünkü çok zehirli ve kutuplaştırıcı bir konu haline geldi. Demokratlar, Bay Trump’ın 2020’de kazandığı yalanına oksijen verme korkusuyla genellikle bunun hakkında konuşmaktan kaçınırlar. Cumhuriyetçiler genellikle seçimleri fiilen daha güvenli hale getirmeden oy vermeyi zorlaştıran politikaları savunurlar.

Çalınan seçim korkusunun ötesinde, erişime mi yoksa güvenliğe mi öncelik verileceği konusunda gerçek bir tartışma yatıyor. Demokratların oylamayı kolaylaştırmak için atmak istedikleri adımlar – örneğin aynı gün seçmen kaydı veya postayla gönderilen oy pusulaları – çok az kanıt olmasına rağmen Cumhuriyetçiler tarafından dolandırıcılığı kolaylaştırdığı için eleştiriliyor. Cumhuriyetçilerin -seçmen kütüklerini temizleyerek veya kimlik tespiti isteyerek- güvenliği sıkılaştırma yolları, Demokratlar tarafından oylamayı bastırmaya yönelik el altından girişimler olarak eleştirildi. Bu suçlamalar da abartılı olabilir.

New Hampshire’dan Dışişleri Bakanı David Scanlan’ın bu yıl, eyaletin her yerindeki seçmenlerle dinleme oturumları düzenleyen, iki partili bir Seçmen Güveni Özel Komitesi kurmasının bir nedeni budur. Bay Scanlan, halka açık konuşmanın erişim ve güvenlik arasında doğru denge konusunda bir fikir birliği oluşturacağını umuyor. Hatta Bay Winslow’un da parçası olduğu yurttaşlar grubunun kurucularından Ken Eyring’i sekiz üyeli komitede görev yapması için atadı. Liberal oy hakları aktivistleri öfkelendi. Bay Eyring, doğru olmayan “yaygın” seçim sahtekarlığının ifşa edildiğine dair blog yazıları yazmıştı. Ancak komite, onun gibi seçmenlerle etkileşim kurmanın, onları görmezden gelmekten veya şeytanlaştırmaktan daha iyi bir strateji olduğu fikri üzerine bahse giriyor.

Son ara seçimlerde, yüksek profilli seçim inkarcıları yenilgiye uğratılsa da, son anketlere göre Amerikan seçmenlerinin yaklaşık yüzde 17’si ara dönem oylarının doğru bir şekilde sayılacağından emin değil. Bu küçük ama sesli azınlıkla nasıl başa çıkılacağı sorusu, önümüzdeki yıllarda bizimle olacak.

Bay Winslow ile ilk kez Haziran ayında Braver Angels adlı bir grup tarafından düzenlenen güvenilir seçimler konulu bir çalıştaya katıldığında karşılaştım. New Hampshire özel komitesi gibi, Braver Angels da ortak bir zemin bulmaya ve Bay Winslow gibi insanların güvenini yeniden kazanmaya çalışıyor. Donald Trump veya Joe Biden’ı sevmeyen bir Liberteryen olan Bay Winslow, sekiz liberalle masaya oturan sekiz muhafazakardan biri. Liberaller, oy kullanma hakkı olan ancak haksız engeller nedeniyle oy kullanamayan insanlar için endişeleniyorlardı. Muhafazakârlar, vatandaş olmayanların oy kullanması, insanların iki kez oy kullanması veya bilgisayar yazılımının oyları değiştirmesi gibi dolandırıcılıktan endişe duyuyordu. Ancak taraflar bazı konularda anlaştılar. Muhafazakarlar, Atlanta’daki oy kullanma yerlerinde uzun kuyruklar olduğunu duyduktan sonra endişe listelerine “seçmenlerin baskı altına alınması”nı da eklediler. Çalıştayın sonunda taraflar seçimlere olan güveni artıracak hususlarda mutabakata vardı. Kağıt oy pusulalarının kullanımını ve sık sık seçim sonrası denetimleri içeriyordu.

Bu iyi haber. Uzmanların yıllardır söylediklerini yansıtıyor. Brennan Adalet Merkezi’nin 2007 raporu, Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri’nin 2018 raporu ve Bipartisan Policy Center Task Force on Selections’ın 2021 raporu aynı şeyi tavsiye ediyordu: makineler tarafından sayılan kağıt oy pusulaları, ve bazı kağıt oy pusulalarını makine sayımlarıyla karşılaştıran bir seçim sonrası “risk sınırlayıcı” denetim, her iki sayım süresinin de aynı ve doğru olmasını sağlar.

Kağıt oy pusulaları anahtardır çünkü hacklenemezler ve denetlemeleri kolaydır. Kağıt oy pusulalarını sayan makine cetvelleri, elle sayıma göre çok daha hassastır. Seçim güvenlik uzmanlarını geceleri ayakta tutan makineler, seçmenin niyetinden hiçbir iz bırakmayan dokunmatik ekranlı, kadranlı veya düğmeli makinelerdir.

Ülke ilerleme kaydediyor. Denetim için kağıt izi bırakmayan makineler ortadan kayboluyor, ancak altı eyaletteki yetki alanlarında hâlâ kullanılıyorlar: Texas, Mississippi, Louisiana, Indiana, New Jersey ve Tennessee. Ancak yalnızca çok az sayıda eyalet risk sınırlayıcı denetimler yürütür.

Bay Winslow bana, “Seçimlerimizin özgür ve adil olduğuna gerçekten inanmak isterim, çünkü alternatif oldukça karanlık,” dedi.

Kredi… The New York Times için Vanessa Leroy

Yine de 2020’de çok endişelenmeye başladı. O yıl Windham’da bir Demokrat yerel seçimi 24 oyla kaybetti. Yeniden sayımda, kaybı 99 oyla artarken, Cumhuriyetçi rakipleri yaklaşık 300 oy kazandı. Seçime hile karıştırıldığına zaten ikna olmuş vatandaşlar belediye binasının önünde toplandı ve “gerçeği arama mücadelelerini” öven Donald Trump’tan övgü aldı.

Sonunda, bir adli tıp denetçisi bunun nedenini keşfetti: Bazı oy pusulaları yanlış bir şekilde katlanmış ve oy sayma makinesinin oy sandığı kırışıklıklar bırakmıştı. Çoğu insan memnun kaldı ve yoluna devam etti. Ancak küçük bir grup bunu yapmadı.

Biri denetçinin hayatını tehdit etti. Ancak diğerleri veri toplamaya odaklandı. Bay Winslow, dolandırıcılık belirtileri aramak için her Windham makinesinden gelen oy sayımlarını inceledi. Birlikte geçirdiğimiz zamanımızda, Bay Winslow gerçeklere dayalı, iyi niyetli ve vatansever biri olarak karşımıza çıktı. Veriye dalmasına saygı duydum. Bahsettiği bir kitabı okuyarak ve önerdiği bir belgeseli izleyerek tavşan deliğine indim. Windham’daki bir oy cetvelinin diğerlerinden çok daha yüksek bir Demokrat oy pusulası yüzdesini işlediğini gösteren, derlediği bir elektronik tabloyu araştırdım. Bu sahtekarlığın kanıtı mıydı? Geçerli bir soruydu. Ancak kasaba memuru nedenini açıkladığında – bu makine, Demokratik olma olasılığı çok daha yüksek olan postayla gönderilen tüm oy pusulalarını saymıştı – kendimi tatmin olmuş hissettim. Bay Winslow yapmadı. Aksini duymuştu. Makineleri programlayan koda bakmak istedi. Bu imkansızdı. Özel bir şirkete aitti.

Belki de Bay Winslow’u tatmin edecek hiçbir şey yoktur. Belki dolandırıcılık avı hobiniz ve tutkunuz olduğunda, avın hiç bitmesini istemezsiniz. 2020’de ne olduğu konusunda hiçbir zaman hemfikir olmayabiliriz. Ancak risk sınırlayıcı denetimler gibi bazı mantıklı değişikliklerin onun gibi seçmenlere gelecekteki seçimlere daha fazla güvenebileceğini umuyorum.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve instagram .