Ölü Bitkilerin Beklenmedik Hediyesi

Dahi kafalar

New member
NASHVILLE – Noel’den hemen önce kasıp kavuran, Batı Kıyısı’ndan Doğu’ya hareket eden kış fırtınası ağır çekim bir yıkımdı. Bir hafta boyunca meteorologların konuşabildiği tek şey buydu – birkaç dakika içinde onlarca derece düşen sıcaklıklar, mahsur kalan sürücüler, iptal edilen uçuşlar, karada elektrik kesintisi.

Cephenin açılacağı gün burada hava 52 dereceydi ama kuşlar şimdiden soğuk hava planlarını yapıyorlardı. Mahallemizin sonundaki baskın mavi kuş, vaktinin çoğunu ön bahçemizdeki güneşli yuva kutusunun üzerinde oturarak geçirdi. Daha aylar olan yuvalama mevsimi için değil, barınak için kutuya sahip çıkıyordu. Acı gecelerde, bütün mavi kuş aileleri bir fırtınadan kaçmak için toplanır.

Ertesi sabah, yeterli süre, dışarısı sıfır dereceydi, aşağıda 20’yi gösteren soğuk rüzgarlar vardı. Kendi fırtına hazırlıklarım sırasında biriktirdiğim süet için bile, neredeyse tek bir kuş ya da sincap dışarı çıkmadı.

Elektrik şebekesi, benzeri görülmemiş bir talep nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Tennessee Valley Authority, yerel elektrik şirketlerine tarihinde bir ilk olan kesintisiz kesintiler yapma emri verdi. Buralarda, Aralık ayının en yüksek seviyeleri tipik olarak 50’lere – güneşli günlerde 60’lara – ulaşır, ancak cephenin gelmesinden dört gün sonrasına kadar tekrar donma noktasının üzerine çıkmadık. O zamana kadar bahçemdeki yaprak dökmeyen bitkilerin yarısı ölmüştü.

Bluebird’ün meteorolojisine güvenmenizi önermiyorum, ancak doğal dünyanın her zaman ait olduğumuz ekosistemler hakkında bize söyleyecek bir şeyleri vardır ve kuşlar onların tek kahinleri değildir. İlkbaharda, çalı hanımeli ve Bradford armut gibi istilacı bitkilerin erken yeşillenmesi, yerli bitkilerimizi ne kadar geride bıraktıklarının sinyalini verir. (Bana inanma? Güney Amerika’da kudzu için görsel arama yapın.)

Ve kışın, ortaya çıktığı üzere, fırtınadan sağ çıkamayan bitkiler ezici bir çoğunlukla yerli değildi, en azından Nashville bitki örtüsüyle ilgili bilim dışı olduğunu kabul ettiğim araştırmamda söyleyebileceğim kadarıyla – bu bitkilerin bu ekosistem için evrimleşmediğinin bir başka işareti. Japon sediri, atlama defnesi (Akdeniz bölgesinden gelir), İngiliz şimşir ve Japon euonymus gibi popüler peyzaj bitkileri artık kahverenginin ölü tonlarındayken, yılmayan Doğu kızıl sedirleri ve Güney beyaz çamları ve Amerikan çobanpüskülü muhteşem bir yeşil olmaya devam ediyor.

Bu sadece genel bir kural elbette. Peyzaj mimarları ve büyük fidanlık departmanları arasında çok popüler olan Çin çobanpüskülü ve porsuk ağaçlarının birçoğu da fırtınadan yara almadan kurtulmuş görünüyor. Ve şu anda uykuda olan sert ağaçların – yerli olsun ya da olmasın – bahar geldiğinde programa göre yapraklanıp yapraklanmayacaklarını ya da fırtınada telef olup olmayacaklarını söylemek için çok erken. Yaprak dökmeyen bazı bitkilerin geri dönüş yapma şansı da var. Buradaki insanlar yine de bahçelerindeki her yaprak dökmeyen ağaç ve çalı gibi görünen şeyin kaybından yakınıyorlar. Bu fırtınanın boyutu göz önüne alındığında, ülke genelindeki ev sahipleri kesinlikle aynı kederi hissediyor.

Bu yerde yeri olmayan bitkilere bağlılığı anlıyorum. Sıcaklıklar bu kadar düşmeden önce, birkaç tane vardı. Korkunç derecede istilacı euonymus ve nandinas gibi bazıları, bu evin asıl sahipleri tarafından o kadar uzun zaman önce dikilmişti ki, onları yerinden çıkarmak için bir beko gerekirdi. Ama aptalca kendimizi tanıttığımız diğerleri. Annem neredeyse otuz yıl önce bu evi satın aldığımızda iki ayaklık Japon aucubası ve epeyce porsuk ağacı dikmişti, ama dört defne için annemi suçlayamam: Onları ben dikmiştim. Beceriksiz bir çocuk bakıcısı bana onların Tennessee’li olduklarını söyledi ve ben de ona inandım. Bugünlerde, onaylama zahmetine girmeden bir bahçe merkezi çalışanına güvenmenin daha iyi olduğunu biliyorum.

Şimdi aucuba ve defneler öldü, euonymus ve ndinalar da öyle. Ve annemin çocukluğumdaki evimden ektiği herhangi bir şeyi kesmeye asla cesaret edemesem de, hepsi gittiği için rahatladım.

Kocam ve benim yıllardır yetiştirdiğimiz yerli bitkiler için artık daha da fazla yer var. Atlanan defneleri yerli dağ defneleriyle, aucuba’yı Amerikan çobanpüskülüyle, euonymus ve ndina’yı yaban mersini, şeytan ağacı ve hobblebush ile değiştireceğiz. Bu bitkiler, yerli olmayan benzerleriyle aynı peyzaj rollerini oynayabilir, ancak yerli olmayanlardan farklı olarak, genellikle kış aylarında ve yılın ilkbahar başlarında, diğer besin kaynakları kıt

Bahçıvanlık uzmanı değilim ama olmaya da ihtiyacım yok. Artık kimsenin olmasına gerek yok. Hangi bitkilerin hangi yetiştirme bölgelerine özgü olduğuna ilişkin bilgiler, iNaturalist, PlantNet ve Picture This gibi uygulamaların yanı sıra Audubon, Ulusal Yaban Hayatı Federasyonu ve Xerces Derneği gibi ulusal kuruluşların aranabilir veritabanlarından kolayca elde edilebilir. En iyi tavsiyelerden bazıları, yerel bitki topluluklarının web siteleri veya sosyal medya beslemeleri, ilçe genişletme hizmetleri ve üniversite bahçecilik bölümleri gibi eyalete ve bölgeye özgü kaynaklardan gelir. Hangi yerel bitkilerin popüler ama yanlış peyzaj seçimleriyle aynı dikim nişini dolduracağını gösteren kullanışlı bir çizelge sunan Güneydoğu Egzotik Zararlı Bitki Konseyi’ne güveniyorum.

Aradığım gerçek bitkileri veya onları büyütecek tohumları bulmak biraz planlama gerektirebilir. Nashville’in yerel bir fidanlık ve Orta Tennessee’deki en güzel yerlerden biri olan GroWild’e kolay bir sürüş olduğu için şanslıyım, ancak yakınlarda böyle bir fidanlık olmayan insanlar genellikle ulusal olarak gönderilecek bir çevrimiçi tedarikçi bulabilirler.

Noel haftası fırtınasının geldiği gece gökten yağan karı ve buzu izlerken bahçemdeki bitkileri düşünmediğimi itiraf etmeliyim. Mavi kuşları düşünüyordum. O küçük yuva kutusuna kaç tanesi doluşmuştu? Tahta duvarları, böylesine acımasız bir rüzgarda, böylesine acımasız bir soğukta onları güvende tutacak kadar kalın mıydı?

Ama sonunda güneş çıktıktan ve rüzgar dindikten sonra, bir sürü mavi kuş, ısıtılmış kuş banyosunun çevresine tespih taneleri gibi tünemişti. Bahar geldiğinde, yuva kutularımızı başka bir güzel kullanım için koyacaklar ve onları henüz gelecek kış fırtınalarında sürdürmek için daha fazla meyve veren ağaç ve çalı dikeceğim.

Katkıda bulunan bir Opinion yazarı olan Margaret Renkl, “Sonunda Graceland: Notes on Hope and Heartache From the American South” ve “Late Migrations: A Natural History of Love and Loss” kitaplarının yazarıdır.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve instagram .