Özel Bir Kayıp Halkın Kederini Gerektirdiğinde

Dahi kafalar

New member
Ölüm her şeye bir ayna tutar – aşk anları, çekişmeler, cezalandıran ve yücelten anılar. Bu, aileniz halkın gözünden çok uzaktaysa ve aileniz dünyanın spot ışığına yerleşmişse doğrudur.

Kraliçe II. Elizabeth, hem bir ülkenin hem de dünyanın en ünlü ailesinin reisiydi – kesinlikle dünyanın en çok incelenen ailesi. O ün, o inceleme, nesiller öncesine uzanıyor. Çocuklar, bazı önemli istisnalar dışında hayatlarının halka açık bir şekilde yaşanacağı talimatıyla kraliyet ailesinin içine doğarlar. Geçmişte Prens Harry, Galler Prensesi annesi Diana’nın beklenmedik bir şekilde, gereksiz yere öldüğünde – gece geç saatlerde bir tünelde paparazziler tarafından kovalandığında ne kadar zor olduğundan bahsetmişti. 12 yaşındaydı, kalbini kaybetmek için mücadele ediyordu, ancak halkın içinde yabancılardan gelen taziyeleri kabul etmek zorundaydı. Umarım bu sefer, büyükannesinin ölümüyle, onunla birlikte yas tutan, hükümdarlık çağını izleyen, o zamanın daraldığını bilmesi gereken bir ülke tarafından şamandıra ve teselli hissedecektir.

Babam Ronald Reagan öldüğünde dünya hızla değişti. Adli tabip cesedini almak için gelmesini beklediğim ölüm gününde anne babamın evinden ayrıldığımda, Kaliforniya, Bel Air sokakları kalabalıktı. Polis, araçların geçebilmesi için insanları uzak tutmak için barikatlar kurdu. Ben yanından geçerken, bazılarının gözyaşlarını silerek, çevredekilerin fotoğrafımı çektiğinin belli belirsiz farkında olduğumu hatırlıyorum. Babamın hayatını anan halka açık etkinliklere, tabutu uçaktayken kros uçuşlarına ve dünyanın bizi izlediğine kendimi hazırladığımı hatırlıyorum.

Hepimiz kraliyet ailesinin zorluklarını ve sıkıntılarını biliyoruz. Aile üyeleri her bir araya geldiğinde, haber medyası ve halk her hareketi, her etkileşimi analiz eder. William ve Harry konuştu mu? Kucaklamak? Böyle bir incelemenin alıcı tarafında olduğum için, bunun bir dengeleyici hareket olduğunu söyleyebilirim. Mevcut, ulaşılabilir, samimi olmak istersiniz, ancak bir parçanız her zaman izlendiğinizin ve büyük olasılıkla yargılandığınızın farkındadır.

Kraliçe Elizabeth, onun yüzünden parçalanmış ailesini ortaya çıkarmak için bir araya getirme yeteneğine sahipti. Babam, birbirimiz hakkında ne hissedersek hissetsek, hepimizin ilgisini çeken bir ışık feneriydi. Bunun gibi güçler öldüğünde, ailede her zaman orada olan fay hatları kalır. Yine de anma törenlerinin ve cenazelerin güzelliği, bir süreliğine bu kırılmanın iyileşmesidir.

Her kıyıda babamın beş günlük hizmeti sırasında hiç olmadığımız kadar bir aile gibiydik. bitmesini istemiyordum. Son tören ve cenaze töreni için Washington DC’den California’ya uçarken anneme şöyle dedim: “Biraz daha uçamaz mıyız? Başka eyaletlere gitmek? Ben ömrüm, bizi hoş karşılarlardı.” Ne yazık ki gülümsedi ve o günlerde yaşadığımız kırılgan barışın sürmesini istediğimi söylediğimi bilseydi mühlet değilim.

Bu süre boyunca birkaç kez arkadaşlar, topluluk içinde yas tutmanın ne kadar zor olduğunu belirttiler. Her zaman, “Hayır, aslında bu kolay kısmıydı” derdim. Altımda, düşmemi engelleyen binlerce kilitli el hissettim. Bu yüzden haftanın bitmesini de istemedim. Olursa olsun, kendi kederimin yalnızlığıyla baş başa kalacaktım, etrafımda kaçınılmaz olarak yükselecek sularda yalpalayacaktım.

Dünyanın en ünlü ailesi olan kraliyet ailesi olsanız bile, herkes sizinle ilgili her şeyi görmez. Gölgelerde dökülen keder var. Kraliçenin ölümünü çevreleyen halka açık törenleri izlerken bunu hatırlamamız gerekiyor.

Ronald Reagan Başkanlık Kütüphanesi ve Müzesi’ndeki son ayinden sonra, gün batımında bir resepsiyon vardı ama annem katılmak istemedi. kardeşim Ron; karısı Doria; ve annemle birlikte arabaya bindim ve evine geri götürüldüm. Gece çökmüştü ve iki hizmetçisi resepsiyonda olduğu için ev karanlıktı. Işıkları açmak için koştum ve Doria’nın bize omlet hazırladığı mutfağa gittik. Küçük Formica masasına oturup yemek yerken son birkaç günün bağlarının koptuğunu hissettim. Her zaman olduğumuz kişiye, bir olmakta pek iyi olmayan bir aileye dönüyorduk. Karanlık, sessiz sokaklarda eve dönerken beni bekleyen keder nehrini biliyordum ve tek başıma geçmem gerektiğini biliyordum.

Umuyorum ki, insanlar kraliyet ailesiyle ilgili şunu hatırlarlar: Sonunda, nadir bulunan havayı solusalar da, hepimizin yaptığı gibi yaşam ve ölümle, insan olmanın ne anlama geldiğinin gizemiyle boğuşurlar. Karanlık çöktüğünde ve yalnız olduklarında, sevilen biri öldüğünde herkesin yaptığı aynı sulara batarlar. Ve diğer tarafa geçip geçemeyeceklerini merak ediyorlar.

Başkan Ronald Reagan’ın kızı Patti Davis bir yazardır. En son kitabı “Derin Uçta Yüzer”.

The Times yayınlamaya kararlı harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@zeynep) ve Instagram .