Oğlum Yalnız Değil. Milyonlarca Genç İnsan Suçunu İşliyor.

Dahi kafalar

New member
KAHİRE — Oğlumun tutulduğu Tora hapishane kompleksinin dışında duran bir anne bana soruyor: Oğlunuz ne için var?

“Politika” diyorum.

Şaşırmış görünüyor, siyaset yüzünden hapse atılabileceğiniz için değil – Mısır’da bunda garip bir şey yok – ama siyasi mahkûmların çoğu İslamcı olduğu ve benim bir İslamcının annesi gibi göründüğümü düşünmediği için. “O biriydi şebab el-sevra,” ekliyorum, devrimin gençleri.

Daha fazla açıklamaya gerek yok.

Oğlum Alaa Abd El Fattah neden hapiste? Mısır’daki on binlerce siyasi tutukludan biri. Yedi yıldan fazla bir süredir farklı hükümetlerde, bir çıkış yolu için çok az umutla oradaydı. Birçok kez yargılandı ve Pazartesi günü tekrar hüküm giyecek. Suçu, Mısır ve çok ötesindeki milyonlarca genç gibi, başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanmasıdır. Ve bunu gerçekleştirmeye cesaret etti.

Şimdi öyle görünüyor ki, bir zamanlar Mısırlı devrimcilerden çok ilham alan dış dünya, demokratik hükümetler haklar ve adalet sorunlarına sözde hizmet etmekten biraz daha fazlasını yaparken, gözlerini kaçırıyor.

Belki de Alaa’nın şu sözleri, durumu en iyi özetler:

Bu, 2017 yılında yazdığı ve yazılarından oluşan bir koleksiyonda yer alan “Hapishanesinin Dışında Bir Aktivistin Portresi”nden alınmıştır. Şimdi, aktivistin bir portresini çizmeye çalışmalıyım. içeride hapishanesi.

Alaa, Eylül 2019’da bir başka siyasi tutuklama dalgasının arka planında tutuklandı. “Protesto düzenlemekle” suçlanan beş yıllık cezasını yeni bitirmişti. “Hayatını yeniden inşa ediyordu. Altı aydır denetimli serbestlik için dışarıdaydı, onu tekrar almaya geldiklerinde her gece yerel polis karakolunda uyumaya zorlandı. O zamandan beri Tora Azami Güvenlikli 2. Hapishanede tutulmaktadır.

Avukatlarına ve bana anlattıkları üzücü: Cezaevine getirildiği gece, mahkûmların “Hoş Geldiniz Partisi” dediği bir gösteride soyuldu ve dövüldü. Rapor etmemekle tehdit edildiğini söyledi ama savcılığa suç duyurusunda bulundu. Her türlü okuma materyali reddedilir. Radyo kullanmasına izin verilmiyor. Saat almasına izin verilmiyor. Hücresinin dışında egzersiz yapmasına izin verilmiyor. Sadece ziyaretler veya mahkemeye çıkmak için hücresinden çıkarılır. Yine de bildiği her suistimal veya ihlali rapor ediyor, cezaevi sisteminde kaybolan kişileri duyduğunda bize anlatıyor, yanındaki hücrede birinin işkence gördüğünü duyduğunu bildiriyor. Bildirdiği memurlar, görevlerinde kalmaya ve onun üzerinde güç sahibi olmaya devam ediyor.

Alaa Abdel Fattah Kredi. . . Mostafa el-Shemy/Anadolu Ajansı Getty Images ile

Covid kısıtlamaları cezaevi ziyaretlerinin beş ay süreyle ertelenmesine neden oldu. Görevlerine iade edildiklerinde, bir aile üyesiyle birlikte 20 dakika süreyle ayda bire indirildiler. Ziyaretler bir cam bariyerin arkasında. Telefonla konuşuyoruz; söylediğimiz her şeyin kaydedildiğini varsayıyoruz. Son zamanlarda, bana intihar düşünceleri olduğunu söylüyor.

Yargılanırken mahkeme salonunda bir kafesin içinde ortaya çıkıyor. Bana parmaklıklar arasından hapishanede öleceğini söyledi. Bu yılın başlarında, Mohamed Ibrahim adlı ve mahlasıyla Mohamed Oxygen adlı bir gazeteci ve Moka olarak bilinen blogcu Abdel Rahman Tarek adlı iki adam, yıllarca suçsuz olarak bilinen olayda tutuklu kaldıktan sonra intihar etmeye çalıştı. “göz altına alma. Bunlar sayısız örnekten sadece ikisi.

Alaa bu ağır işkenceye iki yıl katlandı ve görünürde bir son yok.

Bu sürenin çoğu için, hiçbir suçlama olmaksızın, duruşma öncesi gözaltında tutuldu. Ancak bu süresiz gözaltıların kullanımına son verilmesi için bazı uluslararası baskılar oldu, bu nedenle Ekim ayında yeni bir davada Acil Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde dinlenmek üzere yargılanmaya sevk edildi. O, tutuklanan bir insan hakları avukatı olan Mohamed Oxygen ve Mohamed al-Baqer ile birlikte suçlanıyor. temsil ederken Alaa, yalan haber yaymakla. Hakim, savunma avukatlarının savunma yapmamaları için dava dosyasının bir kopyasının kendilerine verilmesini reddetti. Ancak Alaa’nın şu anda tutulduğu cezaevinde işkence gördükten sonra ölen bir mahkumla ilgili tweet’i retweet ettiği için yargılandığını anlıyoruz. Alaa ve diğer sanıklar Pazartesi günü hüküm giyecek. Ceza temyiz edilemez.

ABD ve Avrupa’nın Mısır hükümetine insan hakları yasasını temizlemesi için uyguladığını iddia ettiği baskı, yalnızca bileşenlerinin belirli kısımlarını yatıştırmak içindir. Mısırlı yetkililer buna göre yanıt veriyor. “İnsan hakları yasanızı temizlemenin” aslında “sizi destekliyoruz, ama lütfen bizi utandırmamaya çalışın” anlamına geldiğini anlıyorlar. ” Böylece Mısır kısa süre önce kendini çok tebrik eden bir Ulusal İnsan Hakları Stratejisi yayınladı. İki ay sonra, ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken ve Mısırlı mevkidaşı Sameh Shoukry arasındaki görüşmeden sonra ABD, “stratejiyi memnuniyetle karşıladığını” ve “insan hakları diyaloğunu sürdürmeyi” planladığını belirten bir bildiri yayınladı. ”

İnsan haklarını gerçekten önemseyenler, yazılı stratejilere aldanmamalı, fiili işler aramalı: Başlangıç olarak, hapishanede yavaş yavaş öldürülen nesli özgürce düşündükleri ve kendilerini ifade ettikleri için serbest bırakarak.

Alaa’nın yukarıda alıntıladığım denemedeki sözleri, kısmen, “Bombalar Bağdat’a düşerken, “Bizim adımıza değil!” diye slogan atan Kuzeyli müttefiklere yöneliktir. ” İnsanlar bana sık sık Amerika’da, İngiltere’de veya küresel Kuzey’in diğer ülkelerinde yaşayanların nasıl yardımcı olabileceklerini soruyorlar. Onlara, hükümetlerinin dış politikalarını iç politikalarını inceledikleri kadar güçlü bir şekilde incelemelerini söylüyorum. Alaa’nın cevabı her zaman şudur: Kendi demokrasinizi düzeltin. Onu koru. Yardım etmenin daha iyi bir yolu yok.

Laila Soueif, Kahire Üniversitesi’nde matematik profesörüdür.

The Times yayınlamaya kararlıdır harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: mektup@nytimes. com .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve Instagram .