Okul Kaygısı Rüyalarının Bize Kendimiz Hakkında Öğrettikleri

Dahi kafalar

New member
Çocuklarım bu ay okula dönmeden hemen önce, en sık tekrarlanan stres rüyalarımdan birini gördüm. Her zamanki gibi, kısmen gerçek bir deneyimin bu versiyonuydu: Üniversiteden mezun olmama birkaç kredi kaldı ve hiç çalışmadığım bir Rus tarihi sınavım olduğunu fark ettim. Kitaplarım yabancı bir sınıfın dışındaki bir dolapta sıkışmış ve açmaya çalıştığımda şifreyi hatırlayamıyorum.

Bunu, babasının da benzer bir endişe rüyası gördüğünü söyleyen anneme anlatıyordum. Benim opam Viyana’da fakir bir şekilde büyüdü ve ardından prestijli bir Yahudi lisesine burs kazandı. Üniversiteye girdiğinde, İbranice’de çok gerideydi ve hayatının geri kalanında İbranice sınavlarında başarısız olacağına dair kabuslar gördü. 1930’larda Avusturya’da yaşayan bir Yahudi olarak çok daha şiddetli sıkıntılar yaşadığı için bunun onun en silinmez stres rüyası olduğunu duyunca oldukça şaşırdım.

Dedem için, uzun yaşamında karşılaştığı diğer tüm zorluklara rağmen on yıllardır devam eden sınav kaygısı rüyaları, bu tür rüyaların ne kadar güçlü olabileceğinin bir kanıtıdır. Yıllar boyunca, pek çok gazete, çoğumuzun akademik stres hayalleri olduğu gerçeği hakkında yazdı ve hikayelerini paylaşan insanlara ayrılmış birçok Reddit dizisi var. Bir Reddit posteri, liseyle ilgili panik rüyalar gördüğünü, örneğin “Aylardır derslerimden birine katılmadığımı, ancak programımı hiçbir yerde bulamadığımı veya erişemediğimi veya sınıfın nerede olduğunu çözemediğimi fark ediyorum” gibi, en az önceki kadar sıklıkta anlatıyor. bir hafta. (Her ikisi de 10 yaşından küçük olan çocuklarım bu özel stres rüyalarını görmüyorlar… henüz. Onların kabusları sincap saldırıları veya gerçek canavarlar gibi şeyler hakkında olma eğilimindedir, zamanlı çarpma testleri sırasında boş gitmekle ilgili değildir.)

Bu özel rüya türü hakkında bir ton sağlam araştırma yok. Ancak, bunu yaşayan yetişkinlerin anekdot raporlarının çoğuna göre, yeniden yaşamaya devam ettikleri olay ya lise ya da üniversiteden. Bence bu hem yüksek riskli testlerin hayatta doruk noktasına ulaştığı dönem olduğu için hem de “hatırlama tümseği” denen bir şey yüzünden oluyor.

2013’te Slate olgusunu inceleyen eski meslektaşım Katy Waldman’a göre, anımsama yumruğu, “geç ergenlik ve erken yetişkinlikteki olayları hayatımızın herhangi bir evresinden daha fazla hatırlıyoruz” fikridir. potansiyel olarak 9 yaşımızdan itibaren ve bu süre boyunca özellikle yapışkanız çünkü bu, kimlik oluşumunun en önemli dönemidir: Bu, dünyada kim olduğumuzu ve bizim için neyin önemli olduğunu gerçekten anlamaya başladığımız zamandır.

2007’de “Self and Identity” adlı akademik dergide yayınlanan ve yaşlı yetişkinlerin rüyalarındaki anımsama yumrularını tartışan küçük bir çalışma buldum. Psikolog Philippe Cappeliez 60’lı ve 70’li yaşlarda 30 kadınla röportaj yaptı ve 90 rüyasını katalogladı. Rüyalarının yaklaşık dörtte biri “hatırlama çarpma dönemi”nin anılarını içeriyordu. “Yaşam hedefleri ve kimlik sorunlarının bu rüyalarda özellikle belirgin olduğunu” buldu.

Geç ergenlik döneminde girdiğimiz sınavlarda başarılı olmak, kariyer hedeflerimizle bağlantılı olma eğiliminde olduğundan, bu rüyaların sonraki yıllarda tekrarlamaya devam etmesi mantıklıdır. Cappeliez’in belirttiği gibi, “yaşlı yetişkinler bu ‘kişisel verileri’ tutarlı ve anlamlı bir benlik (yeniden) inşa etmek için kullanırlar.” Bu stres rüyaları, kimlik oluşturma yıllarımızla bağlantılı oldukları için, bize kim olduğumuzu ve neyi değerli bulduğumuzu hatırlatıyor olabilir.

Ayrıca Albert Einstein Tıp Fakültesi’nde uyku tıbbı uzmanı ve klinik doçent olan Shelby Harris ile tekrarlayan stresli rüya görenlerin beyinlerinde neler olabileceği hakkında konuştum. “Beyniniz geceleri bir dosya dolabıdır ve ne için dosya oluşturup neyi hatırlayacağını ve neyi parçalayacağını bulmaya çalışır, çünkü her şeyi hatırlayamazsın. Rüyalar, uyanık yaşamınızda düşündüğünüz şeyin karmakarışık bir versiyonudur” dedi.

Bir şey kabusa dönüştüğünde, sizi uyandıracak kadar üzücü olabilir – ve bu, dosyalamaya çalıştığınız her şeyin düzgün bir şekilde sıralanmadığı anlamına gelir, dedi Harris. Daha sonra, herhangi bir sınav veya akademik zorlukla ilgisi olmasa bile, artan stres yaşıyor olabileceğiniz herhangi bir zamanda, o dosyalanmamış hatıraya geri dönebilirsiniz. (Harris, lisedeki dolabına girememekle ilgili tekrarlayan bir rüya gördüğünü de söyledi.) Bu stres tetikleyicisi, pandemi karantinaları sırasında birçok insan için kabuslarda ve endişeli rüyalarda bir artış olmasının nedenidir.

Bu tür kabuslar sizin (veya çocuğunuzun) uyku kalitenizi ve sürenizi etkileyecek kadar sık oluyorsa, ilk adımın temel uyku hijyeni uyguladığınızı mühlet yapmak olduğunu söyledi: Düzenli uyku ve uyanma saatlerine sahip olun ve deneyin. uyanıkken stresi verimli bir şekilde çözmek için.

Bu spesifik anlatı devam ederse, hastaya nahoş ve hatta travmatik yinelenen bir kabus görüntüsünden daha hoş bir kabus görüntüsüne nasıl geçileceğinin öğretildiği bir tür bilişsel davranışçı terapi olan imgelem prova terapisi (IRT) adı verilen bir şey önerir. Uyanıkken bu süreçten geçmek aslında uyurken rüyalarınızı yeniden yazmanıza yardımcı olabilir. Araştırmacılar, “IRT’nin daha önce uykuda olan doğal bir insan şifa sistemini harekete geçirdiğini keşfettiler. Başka bir deyişle, sadece birkaç rahatsız edici rüya üzerinde çalışıp onları yeni rüyalara dönüştürmek, diğer kabuslar üzerinde dalga etkisi yaratır.”

Rus tarihi rüyalarımdan kapsamlı bir terapi görecek kadar rahatsız olup olmadığımı bilmiyorum. Ve hayatımda gerçekte olanlar, hayal dünyamda olanlardan çok daha az üzücü. Gerçekte, bir demlik kahve içtim, final sınavına çalışmak için bütün gece çalıştım ve vasat bir not aldım, bu da mezun olmak için ihtiyacım olan krediyi almaya yetiyordu. Gerçekte hiçbir travma yaşanmadığından, yinelenen rüyanın aynı zamanda bana gerçekten kim olmak istediğimi söyleyen kimlik çalışması yapıp yapmadığını merak ediyorum, ki bu kabul edilebilir bir çabayı ortaya koyan biri değil. Belki bu uyanma farkındalığı, bu rüya bir daha tekrarlandığında dolabın kodunu elimde tutmama yardımcı olur.

Daha fazla istemek?

• 2021’de Shelby Harris ile onun “anne uykusuzluğu” olarak adlandırdığı ve aynı zamanda “intikam yatma vakti ertelemesi” olarak da bilinen bir fenomen hakkında röportaj yaptım.

• Yine geçen yıl birçok ebeveynin aklına şu soruyu sordum: “Ya Çocuklarınız Bir Daha Uyumanıza İzin Vermezse?”

• 2016 yılında Jenny Rohn, The Guardian için akademik stres rüyalarının gerçek hayatındaki sorunları çözmesine nasıl yardımcı olduğunu yazdı.
Minik Zaferler

Ebeveynlik bir eziyet olabilir. Minik zaferleri kutlayalım.

Minik Zaferinizi yayınlamak için bir şans istiyorsanız, bizi Instagram’da bulun.
@NYTebeveynlik ve #tinyvictories hashtag’ini kullanın; bize e-posta gönder ; veya Bu sayfanın altındaki Minik Zafer . Tam adınızı ve konumunuzu ekleyin. Küçük Zaferler, netlik ve stil için düzenlenebilir. Adınız, konumunuz ve yorumlarınız yayınlanabilir, ancak iletişim bilgileriniz yayınlanmaz. Bize göndererek, okuduğunuzu, anladığınızı ve kabul ettiğinizi kabul edersiniz. Okuyucu Gönderim Koşulları bize gönderdiğiniz tüm içerik ve diğer bilgilerle ilgili olarak.