Okul Okumayı Öğrenmek içindir

Dahi kafalar

New member
Okulların yapabileceği en önemli şey çocuklara okumayı öğretmektir. Okursan her şeyi öğrenebilirsin. Yapamıyorsanız, okuldaki hemen hemen her şey zordur. Kelime problemleri. Yönleri test edin. Biyoloji ödevi. Her şey okumaya geri döner.

Ama birçok okul çocuklara öğretmiyor nasıl okumak. Corinne Adams için bir şok oldu. Bana “Devlet okulu, toplum ve okul arasındaki bu kutsal güven olmalıdır” dedi. “Sana çocuğumu vereceğim ve sen ona okumayı öğreteceksin. Ve bu benim için yıkıldı. Bu kırılmıştı.”

Pandemi nedeniyle okullar kapandığında oğlu Rhode Island’da anaokulundaydı. Yanına oturdu ve ona Zoom üzerinden okumanın öğretilmesini izledi. Anaokulunda ve yine birinci sınıfta, oğluna ve sınıf arkadaşlarına bilmedikleri bir kelimeye geldiklerinde ilk harfe bakmaları, kitaptaki resme bakmaları ve bir kelime düşünmeleri gerektiği öğretildi. mantıklı olmak. Onlara kelimeyi söylemeleri söylenmedi.

Bayan Adams, çocuklara okumayı öğretmek için onlarca yıllık bilimsel araştırmalarla çelişen ve yine de okullarda popülerliğini koruyan bir yöntemle karşılaştı. İlkokulların dörtte biri, oğlunun okulunun izlediği müfredat olan Çalışma Birimlerini kullanıyor. Çok daha fazla okul, genel olarak dengeli okuryazarlık olarak bilinen okuma öğretimi yaklaşımının bir parçası olarak aynı kelime okuma stratejilerini öğretiyor. Education Week tarafından 2019 yılında yapılan bir ankette, ilköğretim özel eğitim ve K-2 öğretmenlerinin yüzde 72’si okullarının dengeli okuryazarlık kullandığını söyledi.

Bu kelime okuma stratejileri, çocukların gerçekten kelimeleri nasıl okuyacaklarını bilmeden kitapları “okumalarını” sağlayan bir tür eğitim çarkı gibi bir koltuk değneğidir. Çoğu çocuğun, kitaplarla yeterince zaman harcarlarsa, sonunda kelimeleri nasıl okuyacağını ve heceleyeceğini öğreneceği inancına dayanıyorlar.

Ancak araştırmalar, çocuklara yazılı dillerinin nasıl çalıştığının öğretilmesi gerektiğini gösteriyor. Baskıya maruz kalma yoluyla doğal olarak gerçekleşmez. Bazı çocuklar kolayca öğrenir; fazla talimata ihtiyaç duymazlar. Ancak okumayı öğrenmek, tahmin edebileceğinizden daha fazla çocuk için zordur.

Bu zekayla ilgili değil. Pek çok zeki insan okumayı öğrenmekte zorlanır. Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde eski çocuk sağlığı ve insani gelişme şefi olan G. Reid Lyon, 1998’de Kongre’ye, okumayı öğrenmenin çocukların yaklaşık yüzde 60’ı için “zorlu bir zorluk” olduğunu söyledi. Doğrudan ve açık talimata ihtiyaçları vardır. 1998’de pek çok çocuk bu tür bir eğitim almıyordu. Ve hala almıyorlar.

Yanıt olarak şöyle olur: Bir sorun olduğunu fark eden ebeveynler, bunun devasını kendileri alırlar. Eğer yapabilirlerse.

Bayan Adams, oğlunun birinci sınıf yılının sonbaharında onun için çok endişeleniyordu. Basit kitapları ezberleyebilir ve bir kelimeye takılı kaldığında resimleri kullanabilir, ancak kelimeleri bağlam dışında okuyamaz. Sinirlendi ve geride kaldı. Bu yüzden ona kendisi öğretmeye karar verdi. Ne yapması gerektiğine karar verecek zamanı ve kitap ve öğretim materyalleri satın almak için parası olan, evde oturan bir anneydi. Diğer ebeveynler, saatte yüzlerce dolara mal olabilen özel derse yönelirler.

Palo Alto, Kaliforniya’da bir okul yönetim kurulu üyesi olan Todd Collins, “Aileler güvenlik ağını sağlayacak” dedi ve devlet okulundaki çocukların ailelerinin medyan hane geliri yılda çeyrek milyon dolara yakın. “Okuma gibi temel bir şeyde başarısız olursak, kahretsin mühlet, veliler bir hoca tutsun ya da özel okula koysun ya da çocuk evde okusun. Ve o çocuk okumayı öğrenecek.”

Bu, zaten eşit olmayan bir eğitim sistemindeki eşitsizliği daha da artırıyor. Ve yeterli eğitim vermeyen okuma programlarının bu kadar uzun süre popüler kalmasının bir nedeninin bu olduğunu düşünüyorum. İnsanlar bu programlardan birini kullanan varlıklı bir bölgede iyi test puanlarına işaret ediyor ve diyorlar ki: Bak, işe yarıyor. Ve aynı programı kullanan yoksul bir semtte düşük sınav puanlarına işaret ederek şöyle diyorlar: Ah, yoksulluk bu.

Ancak zengin, fakir ve orta sınıf gibi her türden aileden gelen her tür çocuk, okumak için okula gittiklerinden daha fazla yardıma ihtiyaç duyar. En son Ulusal Eğitimde İlerleme Değerlendirmesinde, dördüncü sınıf öğrencilerinin yüzde 65’i okumada temel veya temelin altında puan aldı.

Pek çok çocuğun ihtiyaç duydukları eğitimi almadıkları için mücadele ettiğine dair artan bir farkındalık var. En az 30 eyalet, okulları okuma bilimi ile aynı hizaya getirmeye çalışmak için yeni politikalar veya yasalar oluşturdu. Bu değişikliğin bir kısmı, benim ve diğer gazetecilerin yaptığı haberlerle desteklendi. Aynı zamanda, çoğu varlıklı okul bölgelerinden olan ve çocuklarının okuma güçlüğü hakkında konuşan ebeveynler tarafından da körüklendi.

Ve öğretmenlerden de büyük bir baskı geliyor. Birçoğu kelime okuma stratejilerinden vazgeçiyor ve okullarından her ikisi de pahalı olan yeni materyaller ve daha iyi eğitim talep ediyor.

Bayan Adams, eğer müdahale etmemiş olsaydı, oğluna neler olabileceğini sık sık düşünür. Ve çocuklarının ihtiyaç duydukları eğitimi alamadığını bilmeyen veya alsalar bile sorunu düzeltme araçlarına sahip olamayan ebeveynleri düşünüyor.

“Bu yanlış,” dedi bana. “Çocuğunuz okula gitmeli ve okumayı öğrenmeli. Temel. Çünkü okuyabilirlerse kendilerine her şeyi öğretebilirler.”

Emily Hanford (@ehanford), American Public Media’nın kıdemli eğitim muhabiridir. Çocuklara okumayı öğretmenin nasıl bu kadar yanlış gittiğine dair yeni bir podcast olan “Sold a Story” üzerinde çalışıyor.

The Times yayınlamaya kararlı harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@zeynep) ve Instagram .