Okul Zaman ve Para Harcamak İçindir

Dahi kafalar

New member
Okulun entelektüel ve sosyal değeri hakkında derin şüphelerim var. Özetle argümanım: İlk olarak, herkes sonunda okulu bırakır. İkincisi, okulda öğrendiklerinizin çoğu mezun olduktan sonra önemli değil. Üçüncüsü, insanlar nadiren kullandıkları bilgiyi kısa sürede unuturlar.

Garip bir şekilde, bu şüpheler, koronavirüs pandemisinin eğitim maliyetlerinin zaten geride kaldığını ima ediyor. Zorunlu iyimserliğe rağmen, milyonlarca öğrencinin pandemi sırasında katlandığı uzaktan eğitim, pedagojik bir felaket gibi görünüyor. Bazı araştırmacılar, Zoom okulunda olmanın neredeyse okulda olmamakla eşdeğer olduğunu buldu. Diğerleri, test puanlarının normalde olduğundan çok daha az arttığını buldu.

Ancak okulun değeriyle ilgili şüphelerim göz önüne alındığında, Zoom okulunda kaybolan öğrencilerin çoğunun, okullar açık kalsa bile erken yetişkinlik döneminde kaybedeceklerini öğrendiğini düşünüyorum. Benim iddiam, uzun vadede uzaktan öğrenmenin neredeyse yüz yüze öğrenme kadar iyi olduğu değil. Benim iddiam, uzun vadede yüz yüze öğrenmenin neredeyse uzaktan öğrenme kadar kötü olduğudur.

Bütün bunları nasıl biliyoruz? Çalışmam, yetişkin bilgisinin testlerine odaklanıyor – yetişkinlerin mezun olduktan sonra elinde tuttukları şey. Genel kalıp, yetişkinlerin şaşırtıcı derecede az akademik bilgiye sahip olmalarıdır. Üniversite mezunları, lise mezunlarının bilmesini beklediğiniz şeyleri bilirler; lise mezunları, okulu bırakanların bilmesini beklediğiniz şeyleri bilirler; bırakanlar neredeyse hiçbir şey bilmiyor. Bu, bu öğrencilerin asla daha fazlasını biliyordu; bu sadece öğrendiklerinin sadece küçük bir kısmının kalıcı olarak kafalarında kaldığı anlamına gelir.

Bu, özellikle okuma, yazma ve aritmetik üç R’nin ötesindeki konular için açıktır. Amerikalı yetişkinlerin yüzde 1’inden azı, iki yıllık kurs standart olsa bile, okulda çok iyi bir yabancı dil konuşmayı öğrendiğini iddia ediyor. Yetişkinlerin tarih ve yurttaşlık bilgisi ihmal edilebilir düzeydedir. En temel gerçekleri test ederseniz – hükümetin üç şubesini adlandırmak gibi – yaklaşık yarı doğru çıkıyorlar. Aynı şey, “Elektronlar atomlardan daha mı küçük?” gibi temel bilim soruları için de geçerlidir. ya da “Antibiyotikler bakteriler kadar virüsleri de öldürür mü?”

Bu puanlar ne kadar kötü? Çok kötü. Alfabedeki harflerin yarısını biliyorsanız, size “yarı okuryazar” demiyoruz. Size doğru bir şekilde okuma yazma bilmeyen diyoruz. Aynı şeyin temel tarih, yurttaşlık ve bilim bilgisi eksikliği için de geçerli olduğunu söylüyorum. Tarihin, yurttaşlığın ve bilimin temellerinin yarısını bilmiyorsanız, tarihi, yurttaşlığı veya bilimi gerçekten anlamıyorsunuz demektir.

Temel okuryazarlık ve aritmetik öğretiminin getirisi kuşkusuz çok daha büyüktür. Yetişkinler düzenli olarak okuma, yazma ve matematiği kullandıklarından öğrendiklerinin çoğunu hafızalarında tutarlar. Ancak burada bile okulların performansı vasattır ve anlamlı bir şekilde gelişme olasılığı düşüktür. Okullar, on yıllardır düşük performans gösteren öğrencilerdeki okuma, yazma ve matematik açıklarının üstesinden gelmeye çalışıyor. Kısa vadede performanslarını artırmak oldukça yapılabilir. Tekrarlayan sorun kaybolur – müdahalelerin etkileri zamanla azalır veya tamamen kaybolur.

Amerikan eğitimine ilişkin karamsar değerlendirmemin, eğitimin yetişkinlerin kazancı üzerinde büyük bir etkisi olduğuna dair yığınla kanıt sunan ekonomist arkadaşlarım arasında bir azınlık görüşü olduğunu özgürce kabul ediyorum. Temelde bu konuda haklılar, ancak bu, eğitimin yetişkinlerin bildikleri üzerinde çok az etkisi olduğuna dair kanıt yığınlarını görmezden gelmek için bir mazeret değil.

Bu kör nokta özellikle tuhaf çünkü her iki kanıt yığınının da net bir açıklaması var. Yani: Okul, öncelikle istihdam edilebilirliği onayladığı veya sinyal verdiği için kazançlıdır. Çoğu eğitim iş eğitimi değildir; iş başında gerçekleşen gerçek eğitimin pasaportudur. Mezuniyetin bireylere bu kadar iyi ödeme yapmasının nedeni budur. Okulun son birkaç haftasında pek bir şey öğrenmiyorsunuz, ancak tamamlamanız işverenleri size güvenmeye ikna ediyor. İşte bu yüzden kimlik bilgilerinin yayılması ülkelere çok düşük ücretler ödüyor. Öğrenciler yol boyunca uzun vadeli becerileri kalıcı bir şekilde öğrenmedikçe, her zamankinden daha fazla lise, kolej ve yüksek okul diploması dağıtmak toplumu bir bütün olarak zenginleştiremez.

Okulların kapanması, çocuklarımızı Covid olmasaydı olacağından daha fazla cahil yapmazsa, okulların kapanması hangi anlamda geçici bir felaketti? Basit: Okullar kapandığında, inkar edilemez derecede değerli olan yegane işlevlerini yerine getirmeyi bıraktılar – gün devası sağlamak. Yüz yüze eğitim, ebeveynlerin dikkati dağılmadan tam zamanlı çalışmasına izin verir. Yüz yüze eğitim, ebeveynlerin bebeklerin ve yaşlıların devasını almalarına izin verir. Yüz yüze eğitim, ebeveynlerin ev işlerini bitirmelerine izin verir. Ve yüz yüze eğitim, ebeveynlerin rahatlamasını sağlar.

Okulların kapanması rahatlık için bir felaketti. Ve hiçbir zaman “her şeyden önce kolaylık” diye bir siyasi konuşma duymayacaksınız, ancak eylemler kelimelerden daha yüksek sesle konuşur. 2021 yılının Şubat ayına kadar, ilkokul veya ortaokul öğrencilerine hizmet veren özel okulların yaklaşık yüzde 90’ı yüz yüze eğitim verdi. Neden? Niye? Muhtemelen, ebeveynlerin yüz yüze eğitimin rahatlığını önemsediklerini bildikleri için. Müşterilere ödeme yapmak yerine vergilerle finanse edilen ilgili devlet okullarının yarısından azı o zamana kadar tamamen açıktı. Birçok büyük bölge bir yıldan fazla bir süre kapalı veya hibrit modda kaldı. Kapatmanın pedagojik maliyetleri spekülatif kalırken, kolaylık maliyetleri şüphesizdir.

Umutlu düşünceyi bir kenara bırakıp, Covid sırasında eğitime ne olduğunu sakince düşünürsek, iki değerli ders alırız. Birincisi, Covid’den önceki okullar, vergi mükelleflerine kötü bir anlaşma yaparak, çok az uzun vadeli bilgi verirken cömert fonlar aldı. İkincisi, Covid sırasında okullar vergi mükelleflerine daha da kötü bir anlaşma sağladı ve karşılığında günlük deva sağlamayı reddederken büyük acil durum fonlarından yararlandı.

Covid’den önce bile, Amerikan okulları öğrenci başına 15.000 dolardan fazla harcıyordu. Paramızın karşılığını daha iyi almanın bir yolu var mı? En basit yol, çok daha az harcamaktır. Amerikan okulları Amerikalı öğrencileri asla iki dilli yapmaz, o halde neden değerli kaynakları başka türlü davranarak heba edelim? Aynı şey müfredatın çoğu için de geçerli.

Özel okullarda ise tam tersi. Test puanlarını gerçekten yükseltiyorlar mı? Kanıtlar karışık. Ancak ebeveynler bir pandemide day deva istediğinde, özel okullar teslim etti. Okul kuponları – sistemler yerine öğrencileri finanse etmek – bu nedenle, paramızın karşılığını daha iyi vermenin başka bir güvenilir yoludur. Arizona, özel okullara hem maliyetleri düşürmeleri hem de ebeveynleri memnun etmeleri için teşvikler veren, öğrenci başına yıllık yaklaşık 7.000 $’lık bir okul kupon programı oluşturmuştur. Okul seçimi sadece aileleri gelecekteki kapanmalara karşı korumaz; aileleri, eğitimde daha sonra yanlış giden her şeye karşı korur. Okul seçimi her derde deva olmasa da, statükomuza bağlı kalmak enayiler içindir.

Bryan Caplan (@bryan_caplan), George Mason Üniversitesi’nde ekonomi profesörü ve “Open Borders” ve “The Case Against Education”ın yazarıdır.

The Times yayınlamaya kararlı harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@zeynep) ve Instagram .