Okullar Öğrencilerini Eğitmediğinde

Dahi kafalar

New member
Gelen kutumuzdan daha fazlası:

• Açık Havada Yemek yemenin Sevinçleri ve Hayal Kırıklıkları
  • ‘Tüm İklim Krizini İnkar Edenler Nereye Gitti?’
Kredi… The New York Times için Jonah Markowitz

Editöre:

Eliza Shapiro ve Brian M. Rosenthal tarafından yazılan “Başarısız Okullar, Kamu Fonları” (ön sayfa, 11 Eylül):

Bu iyi araştırılmış makale, Hasidik cemaatindeki bazı okullara devam eden çocukların eğitim ihmaline yıllardır göz yuman pek çok Yahudi lider ve kuruluşa bir uyanma çağrısı olmalıdır.

Uzun süredir kaliteli eğitimi savunan biri olarak tümYahudi liderler olarak, “kendi” topluluğumuzdaki çocukların standart altı eğitimini neden görmezden gelmeyi seçtiğimizi merak ediyorum.

The New York Times’ı New York Eyaleti yasalarının gerektirdiği şekilde “büyük ölçüde eşdeğer” bir eğitim alamayan bir sürü çocuğun suistimallerini ve ihmallerini ortaya çıkarma cesaretine sahip olduğu için takdir ediyorum. On binlerce çocuğu ve aileyi etkileyen bu sıkıntılı ve önemli gerçeğe ışık tuttuğunuz için teşekkür ederiz.

Nancy K. Kaufman
New York
Yazar, New York Yahudi Gündemi’nin başkanı ve Hasidik ve Haredi okullarında laik eğitimi iyileştirmeye kendini adamış, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Yaffed’in danışmanıdır.

Editöre:

Araştırma raporunuzu okuduktan sonra içimi bir umutsuzluk kapladı.

1960’larda bir ilkokul yeshiva öğrencisi olarak, İngilizce dersinde bir soru sorduğum için öğretmen ve ardından onun köleleri tarafından alay konusu olduğumu hatırlıyorum.

Öğretmen coğrafya konusunu tanıtmıştı ve Everest Dağı’nın dünyanın en yüksek dağı olduğundan bahsetmişti. Dağın ne kadar yüksek olduğunu anlamaya çalışarak elimi kaldırdım ve “Everest Dağı kaç fit yükseklikte?” diye sordum.

Küçümseyici bir tavırla, “Amy, neden gidip bir cetvel alıp ölçmüyorsun?” diye karşılık verdi. Sınıf kahkahalara boğuldu ve öğrenciler daha sonra beni teşhir etmeye devam ettiler.

İronik olan şu ki, İbranice konularım hakkında meraklı olmam öğretildi ve eğer Talmudik bir kavram hakkında bir soru sormuş olsaydım, hiç azarlanmazdım. Laik müfredatların küçümsenmesine daha fazla müsamaha gösterilmemeli, çünkü benim gibi Ortodoks cemaat üyeleri daha iyisini hak ediyor.

Amy Neustein
Fort Lee, NJ
Yazar, “Tapınakta Fırtına: Yahudi Toplulukları ve Çocuk-Seks Skandalları” kitabının editörüdür.

Editöre:

Hasidik okullar için kamu fonları ve “başarısız” eğitim standartları hakkındaki rapor, toplum ve değer temelli din eğitiminin hedeflerini dikkate almıyor. Hasidik dünyası, birbirleri için gelişen, birbirini koruyan ve gerçekte kendi okullarına destek sağlayarak kamu fonlarından tasarruf eden çok kuşaklı, kendi kendine yeten toplulukları teşvik ederek bu durumu kanıtlamıştır.

Topluluk üyeleri ayrıca, eyalet çapındaki daha geniş topluluk ağlarında evlenen, çalışan ve ailelerini koruyan okullarının mezunları için iş bulur. Onlara sağlanan fonların sahte olduğu imalarını kınıyorum.

Makalenin yayınlanmasından birkaç gün sonra, bir eyalet kurulu, dini okulların temel dersleri İngilizce öğrettiklerini göstermek için kurallar çıkardı, bu da uymayan okulların finansmanını azaltabilir. Başarılı, ancak sıklıkla sevilmeyen ve saldırıya uğrayan bir Yahudi grubunu hedef almak gerekli mi?

Robert S. Nisan
New York

Editöre:

Neden tüm New York politikacılarının Hasidik okulları hakkındaki makalenizde bahsettiğiniz ahlaki açıdan tiksindirici “ellerini çekme” politikası yerine, o topluluğun liderlerini fonlarını kesecekleri konusunda uyaracaklarını ve kovuşturma yapacaklarını taahhüt etmeleri neden bu kadar zor? çocukların uygun bir eğitim alma konusundaki temel haklarını ihlal etmeye devam ediyorlar mı?

Sonunda, bu okullarda meydana gelen istismarın uygunsuz hale getirilmesi sona ermelidir. Şimdi değilse ne zaman?

Gary S. Rappaport
Ardsley, NY
Yazar bir avukattır.

Editöre:

Hasidik okullar hakkındaki raporunuz şaşırtıcı ve üzücü. Önemli miktarda kamu fonunun özel dini okullara gitmesi kesinlikle etik dışıdır ve bu durumda kilise ile devletin ayrılmasının açık bir ihlalidir.

Ayrıca, herhangi bir kuruluş, seçtiği şeye inanma konusunda açık bir hakka sahip olsa da, hiç kimseyi, hatta üyelerini istismar edecek şekilde hareket edemez. Bu okullar, fiziksel cezaya izin vererek ve matematik ve İngilizce gibi temel dersleri öğretmede başarısız olarak öğrencilere fiziksel ve zihinsel tacizde bulunuyorlar.

Yine de hükümetlerimiz – hem eyalet hem de yerel – durumu düzeltmek için harekete geçmedi. Bu, görünüşe göre, Hasidik topluluğu güçlü, sağlam bir oylama bloğu olduğu için. “Etik politikacılar”ın bir tezat olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

Michael Spielman
Bronks

Editöre:

Makale, Hasidik liderlerin New York Eyaleti eğitim kurallarını, takipçilerinin blok oylama modeline karşı atlatma becerisinin büyük bir kısmını ortaya koyuyor. Bu, gerrymandering ve renkli insanları birçok kırmızı ve mor eyalette ayıran diğer teknikleri kullanarak Hasidim’in haklarından mahrum bırakılmasının tercih edilebileceği anlamına gelir.

Toplulukları, ister Hasidim ister NAACP üyesi olsunlar, sektörel çıkarları için oy verdikleri için eleştirmek, çoğu zaman bağnazlığın sonucudur.

Amerika’nın her yerinde evrensel oy haklarının saldırıya uğradığı bir çağda, demokrasimizin “bir kişi bir oy” temelindeki olası zayıflıklara işaret ederken çok dikkatli olmak gerekiyor.

Menahem Petruşka
Kraliçeler

Açık Havada Yemek yemenin Sevinçleri ve Hayal Kırıklıkları

10.000’den fazla New York restoranı, kalıcı hale getirilecek bir acil durum programı kapsamında açık havada oturma düzeni kurdu. Kredi… Hiroko Masuike/The New York Times

Editöre:

İşitme kaybı olan yaşlı bir adam olarak “Yönergeler New York’un ‘Vahşi Batı’ Açık Havada Yemek Sahnesini Uysallaştırabilir” (haber makalesi, 5 Eylül) ilgiyle okudum. Pandemiden yıllar önce, eskiden en büyük zevklerimden biri olan restoranda yemek yemek, işitme cihazlarıyla bile konuşmayı anlayamadığım için giderek daha zor hale geldi. Sorun, birçok restoranın arka plandaki gürültüyü sert yüzeyler ve yüksek sesli müzikle en üst düzeye çıkarmak için açıklanamayan uygulamalarıyla daha da şiddetlendi.

Birçok restoranda açık havada yemek yeme imkanı sunulduğunda, ailem ve arkadaşlarımla dışarıda yemek yeme zevkimi yeniden keşfettim. Artık iyi bir yemeğin tadını çıkarabilir ve aynı zamanda duyabilirim. New York’ta çok yaşa açık restoran oturma!

Richard Friedman
New York

Editöre:

Bu makalenin ele almadığı sorun, hala içeride yemek yiyemeyen ve dışarıda yemek yemenin (hava çok soğuk veya çok sıcak olmadığında) sosyalleşmenin ve arkadaşlarla yemek yemenin tek yolu olduğu bağışıklığı baskılanmış kişilerdir. Sayısal olarak gerçekten önemli olan bu grup neden bu tartışmalara hiç dahil edilmiyor?

Ancak, bazı restoranların sınırları zorladığını düşünüyorum. Binamdaki restoranlardan biri şimdi bütün bir akşam kaldırımda canlı müzik yapıyor. Bu bloktaki herkese haksızlık. Ama açık havada oturma yerinin bana uygun kalmasına sevindim.

Irena Klepfisz
Brooklyn

Editöre:

Bu dengeli hikayede bahsedilmeyen şey, açık havada yemek yemenin restoran endüstrisine değerli New York City gayrimenkullerinin büyük bir finansal eşantiyonu olduğudur. Bu şehir, metrekare başına dünyanın en pahalı şehirlerinden biridir. Bir kaldırımda veya bir kaldırım şeridinde olsa bile, şehir mülkü, eline geçebilecek herhangi bir işletme için hala bir altın madeni.

LGBTQ topluluğunun üyeleri için savaşan, mali açıdan mücadele eden bir kar amacı gütmeyen kuruluş yönetiyorum ve bir ofise bile paramız yetmiyor. Ama biraz kontrplak ve boya alabiliriz. Neden apartmanımın önündeki kaldırım şeridinde bir ofis inşa edemiyoruz? Alanı ve görünürlüğü kullanabiliriz.

Restoran müşterileri içecek ve yemek satın almak ister. Müvekkillerimiz taciz ediliyor, dövülüyor, hapse atılıyor ve öldürülüyor. Neden restoran sahipleri bedava mülk alıyor da biz almıyoruz?

charles beal
New York

Yazar, Gilbert Baker Vakfı’nın başkanıdır.

‘Tüm İklim Krizini İnkar Edenler Nereye Gitti?’

Pakistan’ın kuzeybatısında sel. Kredi… Shutterstock aracılığıyla Bilawal Arbab/EPA

Editöre:

Pakistan boğulurken, Arktik permafrost erirken ve Avrupa’nın büyük nehirleri kururken Batı bir ısı kubbesi altında yanıyor.

İklim krizi inkarcıları nereye gitti ve neden saklanmalarına izin veriliyor?

Stephen Cooper
Los Angeles