Okurların Pandemi Sırasında Edindiği 7 Yaşamı Doğrulayan Alışkanlık

Dahi kafalar

New member
Geçen hafta okuyuculardan pandemi sırasında edindikleri ve önümüzdeki yıllarda yanlarında taşımak istedikleri uygulamaları, alışkanlıkları veya bakış açılarını paylaşmalarını istedim. Yanıt inanılmazdı; bu zor yıllarda keşfedilen güzellik ve iyilik hikayelerinin hikayesi. Onları okurken gözlerim doldu. Kocama mesaj attım: “İnsanlar harika.”

Geçtiğimiz birkaç yıl siyasi başarısızlık, hüsran, eşitsizlik, adaletsizlik, ölüm ve yas acısı ile damgasını vurdu. Ancak bu hikayeler bana, genellikle sessiz yollarla, bu sefer aynı zamanda güzellik ve sevginin azmini beslediğini ve yeniden doğruladığını hatırlatıyor.

İnsanlar koşmak, egzersiz yapmak, yemek pişirmek, fırıncılık yapmak, dil ve müzik aletleri öğrenmek, evsizleri beslemek, karate yapmak, bahçe işleri yapmak, dostlukları derinleştirmek veya yavaşlamayı ve Tanrı, kendileri ve başkalarıyla yeniden bağlantı kurmayı öğrenmek hakkında yazdılar. Dayanma ve neşe dolu birçok tanıklık varken, her birini paylaşamadığım için üzülüyorum.

Pek çok okuyucu, yeni yürüyüş alışkanlığımı tanımladı ve yürümenin veya yürüyüş yapmanın onlar için ne anlama geldiğini paylaştı. Bazıları yüzlerce kilometre kaydettiklerini söyledi. Diğerleri, kentsel yürüyüşler yoluyla yeni mahalleleri ve şehirlerinin bölümlerini keşfetmeyi anlattı. Aşağıdaki yanıtlardan bazıları, uzunluk ve netlik için düzenlenmiş ve kısaltılmıştır.

Indiana’lı bir yoğun bakım ünitesinde hemşire olan Karen Doebler, köpeği gezdirmenin kendisinin ve kocasının birlikte yapabileceği bir aktivite olduğunu yazmıştı: Onu olası Covid maruziyetlerinden korumak için evde birbirlerinden uzak durmaya çalışırken bile.

“Genellikle yaklaşık bir mil yürüdük ve sonra eve geldik. Bugünlerde neler yaptığımızı ya da gelecek günlere dair umutlarımızı konuşur, temas ederdik. Günlük bir bağlantıydı, ”diye yazdı. “Her gün dört gözle beklediğim bir şeydi, etrafımdaki tüm korku ve belirsizlikte parlak bir noktaydı.

“Artık riskler daha az ve Covid-19’u eve getirmem konusunda çok fazla endişelenmiyoruz ve kocam işe geri döndü. Yine de o öğleden sonra yürüyüşleri için zaman ayırıyoruz ve hala onları günün en iyi zamanlarından biri olarak görüyorum. Bütün planlarımı ona göre düzenlerim. Bunu Covid’den bir hediye olarak düşünüyorum ve o zamandan iyi bir şey çıktığı için mutluyum.”

Ohio’dan Dan Styer şöyle yazdı: “Uyumadan hemen önce köpekle uzun bir gece yürüyüşüne çıkar ve birlikte ateş böceklerini izlerdik.

“Yarasaları gördük, geyikleri duyduk. Ay’ı, yıldızları, Samanyolu’nu gördük. Evvel bir meteor gördük. Yazın tatlılığını kokladık. Yürüyüşlerimiz uzadı ve uzadı, bazen sadece zayıf doğal ışıkla aydınlatılan bir milden fazla. Ses, koku ve dokunma duyularım keskinleşti. (Köpek adına konuşamam.) Robert Frost’u düşündüm: ‘Geceyi bilen biriyim.’

“Hayatımda ilk kez parlayan solucanlar gördüm. Yapraklar renklenip sonra düşerken karanlıkta yürüdük, karanlık kar fırtınalarında ve keskin soğuklarda ve Orion’un parlak yıldızlarının altında yürüdük.”

Pek çok kişi okuma sevgisini yeniden keşfetti.

Portland, Ore.’den Brad Robertson, “Kovid sırasında ömür boyu süren okuma alışkanlığımı yeniden canlandırdım. Mart 2020’den beri günün başında e-posta almak yerine en az 30 dakika okumaya ayırıyorum. Bazen daha fazla. İş daha sağlam bir programa dönüyor olsa da, bunu son iki yıldır neredeyse her gün sürdürdüm. Büyük bir çabaymış gibi hissetmeden, toplamda yaklaşık 160 kitap ve artmaya devam ediyor.”

Vermont’tan Heather Wishik, bağışıklığı baskılanmış olduğu için, aşıları tam olmasına rağmen tecrit etmeye devam etmesi gerektiğini yazdı. O ve eşi yüksek sesle okuma pratiğini benimsediler. “Beğeneceğimizi düşündüğüm bir kitap seçmek için araştırma yapıyorum ve bana okuyor – ne kadar uzun olduklarına bağlı olarak bir ya da iki ya da üç bölüm” diye yazdı.

“Çocukken her birimiz için okunmak bir zevkti ve şimdi daha yaşlı yetişkinler olarak daha önce tanımadığımız yazarları veya sevdiğimiz yazarların hiç okumadığı kitapları keşfederken bu sihri yeniden yakalıyoruz. Kurmaca ve kurmaca olmayan, komik ve ciddi okuduk. Şu anki kitabımız Garrett M. Graff’ın yazdığı ‘Watergate: Yeni Bir Tarih’ ve okuduğumuz en son roman ise Mario Vargas Llosa’nın yazdığı ‘Julia Teyze ve Senarist’ idi.”

En sevdiğim yanıtlardan bazıları, aileler, arkadaşlar ve komşular arasında daha derin bağlar oluşturan uygulamalar hakkındaydı. New York’tan Debbie Kaminer, kendisinin ve ailesinin “sıkıcı oyun” adlı bir yarışma icat ettiğini yazdı. (Göründüğünden çok daha eğlenceli olduğunu söylüyor!)

“Her kişinin istediği sıkıcı hikayeyi anlatmak için 60 saniyelik kesintisiz zamanı var” dedi. “Bir daire etrafında dönüyoruz ve beş kişilik ailemizdeki herkes sırasını alıyor. Daha sonra hepimiz en sıkıcı bulduğumuz hikayeye oy veririz. Kazanan övünme hakları alır. Oyun o kadar başarılı ki, okullar pandemi nedeniyle kapandıktan sonra çocuklarım (nihayet) üniversiteye geri döndüklerinden, oynayabilmek için bizimle FaceTime yapıyorlar.”

Pa., Bethlehem’den May Wong, kendisi ve iki kızının “hiçbir yere gitme” adlı bir ritüel başlattığını yazdı: “Arabaya bindik ve sürdük. Bir hedefimiz yoktu. Sırayla konuşacaktık. Minibüsümüzün mahremiyetinde herhangi bir konuya izin verildi. Bu dürtüler sırasında gerçekten bağ kurduk: anne-kız bağı ve aralarındaki kız kardeş bağı.

“Artık hayat ‘normale’ döndüğüne göre, bu sürüşleri her Pazar hiçbir yere götürmemeye çalışıyoruz. Birbirimizi konuşmak ve dinlemek için zaman ayırmamız gerektiğini bize öğretmek dünya çapında bir salgın aldı.”

California’dan Judith Scavone, kendisinin ve komşularının Cuma günü açık havada mutlu saatler başlattıklarını ve bunu sürdürmeyi planladıklarını yazdı: “Bu uygulama, kasaba evleri grubumuzu bir topluluğa dönüştürdü. Yaşlarımız 89 ile 1 yaş arasında değişmektedir. Liberaller ve muhafazakarlar, Hıristiyanlar, Hindular, ateistler ve Budistler, duyarlı insanlardan oluşan bir topluluk haline geldik.”

Son birkaç yılda sizi ayakta tutan bu kadar çok uygulamayı paylaştığınız için teşekkür ederiz. Gelecek yıllar boyunca gelişmenize yardım etsinler!

Geri bildiriminiz mi var? [email protected] numaralı telefondan bana bir not gönderin.

Tish Harrison Warren (@Tish_H_Warren) Kuzey Amerika’daki Anglikan Kilisesi’nde bir rahip ve “Namazda Gece: Kimler İçin Dua” kitabının yazarıdır. Çalışın ya da İzleyin ya da Ağlayın.”