Pakistan’ın Felakete Karşı Savunmasızlığı Çatıdan Geçti. Ardından Seller Geldi.

Dahi kafalar

New member
Bazen bir hava olayı o kadar aşırı ve o kadar kapsamlıdır ki, özellikle uzaktan bir anlam ifade etmek zor olabilir. Pakistan’ın üçte biri, en az bir haftadır sel nedeniyle sular altında kaldı, bu da evlerin ve yolların olması gereken yerde sonsuz suların görüntü ardına görüntülenmesine ve görüntü ardına görüntülenmesine yol açıyor. Binden fazla insan öldü, bir milyondan fazla ev yıkıldı veya hasar gördü. 100’den fazla köprü çöktü ve binlerce kilometre yol hasar gördü. Yüz binlerce çiftlik hayvanı öldü ve 73.000 kadar kadının yeterli tıbbi destek almadan önümüzdeki ay içinde doğum yapması bekleniyor.

Neredeyse kesinlikle, muson yağmurları iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleşti, bunun nedeni kısmen hızla eriyen buzulların katkısıydı ve en çarpıcı görüntülerin uluslararası dolaşıma girmesinden kısa bir süre sonra, dünyanın zenginlerinin dünyanın yoksullarını telafi edeceği iklim tazminatı çağrıları yapıldı. ısınmanın zararları için. (Bu çağrıyı yapanlar arasında Pakistan’ın açık sözlü iklim bakanı Sherry Rehman da vardı.) Diğerleri, küresel ısınmadan yalnızca çok küçük bir oranda sorumlu olan bir ülkede bu ölçeğin taşkınlarının, bir kayıp-hasar sistemine – ki bu iklim savunucularının söylediği, dünyanın zengin ülkelerinden iklim etkilerinden en çok zarar görenlere desteğin kanalize edilmesine yardımcı olacak daha sınırlı bir yaklaşım.

Ancak herhangi bir felakette olduğu gibi, iklim tek başına tüm hikayeyi anlatmaz ve sel sürdükçe suçlama daha geniş bir alana yayıldı. Pakistan’ın İngilizce yayınlanan Dawn gazetesinde köşe yazarı Arifa Noor, yaklaşık 2000 Pakistanlıyı öldüren, milyarlarca dolarlık hasara neden olan ve o zamanlar “en kötü doğal sel felaketi” olan 2010 yılındaki yıkıcı sel felaketlerinden bu yana geçen on yılda ülkenin politika ve hazırlık başarısızlıklarının çoğunun ana hatlarını çizdi. İklim değişikliğine atfedilebilen bugüne kadarki felaket”, ClimateWire’a göre. Noor, “Pakistan başka bir felaket tarafından vuruldu, ancak bu sefer doğa daha da öfkeli” diye yazdı. “Sorun, iklim değişikliğinin de bir bahaneye dönüşmesi” diye devam etti ve “yağmurların ve yoğunluğunun kontrolümüz dışında olduğunu; çıkardıkları tahribat değil.”

Sel devam ederken, Dış Politika, “kötü yönetimin Pakistan’ın taşkınını şiddetlendirdiğini” ilan etti, bazı uzun vadeli hataları sıraladı: başarısız su altyapısı, ormansızlaşma, zayıf drenaj sistemleri ve tehlikeli, düzensiz inşaat. Ama tabii ki acil ihtiyaçlar da var. Climate Analytics’ten iklim bilimci Fahad Saeed geçen hafta, Pakistan Tehreek-i-Insaf ulusal hükümetinin 13 partili dağınık bir koalisyon tarafından devrilmesine atıfta bulunarak, “Pakistan siyasi istikrarın en az noktasında” yazdı. PTI il düzeyinde iktidarda kalır. “Son zamanlarda tüm tarafların katıldığı bir konferansta, PTI davet bile edilmedi” diye yazdı, “ülke tarihinin en kötü sel baskınları sırasında bile siyasi hırsın bir yansıması.”

4 Eylül’de İslamabad’da bulunan Saeed ile hasarın boyutu ve neden ve sorumluluğun nasıl paylaşılacağı hakkında konuştum. Konuşmamız uzunluk ve netlik için düzenlendi.

Büyük resimle başlayalım. Uzaktan, sayılar o kadar büyük ki, neredeyse uyuşturuyorlar – ülkenin üçte biri sular altında, bir milyondan fazla ev yıkıldı. Durum size nasıl görünüyor?

Ülkedeki siyasi istikrarsızlığı ve ekonomik istikrarsızlığı düşününce ben de şu anda çok korkuyorum. Pakistan zaten ekonomik çöküşün eşiğindeydi ve sadece bir hafta önce Uluslararası Para Fonu’nun önünde diz çökmüştü, bu 1,17 milyar dolarlık yardım paketi için çaresizdi. Bu sel, kolayca 15 milyar ila 20 milyar dolar veya daha fazla ekonomik zarara neden olabilir.

Bu kadar mı? Çoğu tahminler 10 milyar dolar önerdiğini gördüm.

Daha fazla olabilir. Pakistan’ın 2010’daki aşırı sellerinde 15 ila 20 milyon insan etkilenmiş ve yaklaşık 10 milyar dolarlık hasar meydana gelmiştir. Bu yılki sel ile karşılaştırırsanız, zaten yaklaşık 33 milyon etkilendik. Ölçek çok daha büyük.

20 milyar dolarda, bu ülkenin GSYİH’sının neredeyse yüzde 5’i olacak

Ve ekonominin önceden var olan kırılganlığı göz önüne alındığında ve bu yılın başlarındaki sıcak hava dalgasının etkilerini denkleme dahil ederek, bu taşkınların etkileri önemli ölçüde artacaktır. Sıcak hava dalgasında çok buğday kaybettik ve burada hurma ve şeker kamışı gibi mahsulleri kaybedeceğiz.

gördüm tahminler Pakistan’da tek başına buğdayın GSYİH’nın yüzde 2’sinden ve küresel üretimin yüzde 3,5’inden sorumlu olması. Ve selden önce bile, ülke buğday kıtlığına bakıyordu. birkaç milyon ton . Sonra, etkilenen ve Pakistan’da tüketilen toplam kalorinin dörtte birini oluşturan pirinç var.

Ve pamuk. Pamuk çok önemlidir. Ve sebze mahsullerini de vuracak. İslamabad’dayım. Meyve ve sebze fiyatlarının tavan yaptığını şimdiden görebiliyorum. Yani durum — çok korkutucu. Ve su kaynaklı hastalıkların -sıtma, ishal, dang humması- ortaya çıktığının bildirildiği birkaç vaka olduğunu zaten duydum.

bazılarını gördüm üzücü görüntüler bütün sivrisinek bulutlarına benzeyen şeylerden.

Evet, şu anda durum gerçekten çok kötü. Medya yardım faaliyetlerini haber yapıyor. Dünya bir araya geliyor. Kuruluşlardan ve dost ülkelerden bir miktar yardım ve destek aldık. Ancak ileriye dönük olarak, hükümetin tüm bunlarla nasıl başa çıkacağına dair herhangi bir plan hayal edemiyorum. İnsanlar rehabilite edilebilecek – etkilenen insanlar. Ama ülke nasıl yürüyecek, bunu o an anlamak benim için çok zor.

İnsanlar bunu 2010 selleriyle karşılaştırıyorlar. Ancak 2010’da Temmuz ayında sadece birkaç günlüğüne en şiddetli yağmuru yaşadık.

Bu sefer haftalar oldu.

Aylar. Aylar oldu. Yağmurlar başladığında Haziran ortasıydı. Ve daha dün, İndus Nehri üzerindeki bazı yerlerde su seviyeleri yeni bir zirveye ulaştı.

Sen yazdı beş çocuğu kurtarmaya çalışırken birinin sel suları tarafından sürüklendiğini izlemekle ilgiliydi – ve bu Temmuz ayı başlarındaydı, sel felaketleri şu anda oldukları türden uluslararası ilgiyi görmeden önceydi.

Isı ve sel – bu bir bütün olarak ülke için çok büyük bir gerileme.

Tüm bu dinamiklerin nasıl etkileşime girdiği hakkında nasıl düşünmeliyiz? Elbette bazı doğal hava değişiklikleri ve her şeye güç veren iklim değişikliği var. Hükümet istikrarsızlığı ve ekonomik istikrarsızlık var ve önemli ölçüde altyapı geliştirme planlaması eksikliği.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin risk çerçevesini düşünün: Tehlikelerimiz var, maruziyetimiz var ve sonra savunmasızlığımız var. Bunlar, genel risk çerçevesinin üç bileşenidir. Ve her üç bileşen de hasarın artmasında rol oynar.

Onlar hakkında düşünmenin bir başka yolu da şudur: havanın ne kadar kötü olduğu, kaç kişinin bunu yaşadığı ve etkilerle başa çıkmaya ne kadar hazır oldukları.

Bu durumda tehlike, sel ve ısıdır ve iklim değişikliğinin rolü bunların yoğunluğunu ve sıklığını artırmaktır. Isı dalgası için bir çalışma yaptık ve iklim değişikliği olmayan bir dünyaya kıyasla 30 kat daha olası olduğu sonucuna vardık.

Sel olayıyla ilgili benzer bir şey söyleyebileceğimizi düşünüyor musunuz? Yoksa etkisi daha az dramatik mi olacak?

Tecrübelerime dayanarak, iklim değişikliğinin kesinlikle bir rol oynadığını söyleyebilirim. Ve daha fazla detaya girerseniz, inanıyorum ki iklim değişikliğine atfedilen sıcak hava dalgası da bu yıl tanık olduğumuz ağır düşüşlere katkıda bulundu.

Bu nasıl?

Muson başlamadan önce Pakistan ve bitişiğindeki Hindistan bölgesi üzerinde bir düşük sıcaklık oluştuğu uzun zamandır biliniyor. Okyanus ve kara arasındaki sıcaklık farkı nedeniyle Bengal Körfezi’nden muson çöküntüleri alıyoruz. Ve böylece bu baharda yaşadığımız ısı dalgası, o eşi görülmemiş ısı dalgası – bu aynı zamanda bu belirli musonun yoğunluğundaki faktörlerden biridir.

Sonra maruz kalırız. 1947’de Pakistan’ın bu bölümünün nüfusu 35 milyondu. Ve şimdi 200 milyondan fazla. Ne kadar çok insan olursa, maruz kalma seviyesi o kadar yüksek olur.

Ve güvenlik açığı?

Tüm bu yapıların – beton yapıların – yıkanıp gittiğinin videolarını görmüş olmalısınız. Ve elbette burada sadece nüfusu yönetmek ve korumak için değil, tüm bu yapılaşmanın, hatta yasa dışı yapılaşmanın, ülkenin iklimine uygun bir ömür sürmesi için yönetimin de burada rol oynaması gerekiyor.

Özellikle daha fakir ve daha savunmasız.

Eğer fakirseniz, daha savunmasızsınız. Fakirseniz, sağlam bir eviniz, iyi inşa edilmiş bir eviniz yok demektir. Çamurdan bir evde yaşıyorsun.

Çok daha kolay yıkanır.

Ya da küçük bir çiftçisiniz. Ekinlerinizi yetiştirebileceğiniz küçük bir araziniz var. Selden sonra mahsur kalacaksınız. Dolayısıyla, kırılganlığın, özellikle de yoksulluğun pek çok faktörü vardır. Ama aynı zamanda çok az güvenlik ağı var.

Bu nedenle Pakistan, iklim değişikliğinden en fazla risk altında olan 10 ülkeden biri.

Başka bir yerde, bu sellerin o kadar önemli olduğunu söylediğinizi duydum, ne kadar zengin olursa olsun, dünyadaki hiçbir ülke bu kadar başarılı olamaz.

Elbette, herhangi bir ülke için mücadele edeceklerdi. Tek bir mevsimde yüzde 400 veya bir ayda yüzde 600 daha fazla yağış alırsınız, dünyanın herhangi bir yeri kesinlikle bununla başa çıkmakta zorlanır. ABD’yi vuran kasırgalara bakın Halk mücadele ediyor. Ama tabii ki kaynakları olan bir ülkede daha dayanıklı olacaklardır. Bu oldukça basit.

Ama bazen David, iklim değişikliği seni şaşırtıyor. Avrupa’daki 2003 sıcak dalgasını düşünün. Bütün kıtayı parmak uçlarından aldı. Sadece beklemiyorlardı. Hafıza bana iyi hizmet ederse, geçiş ücreti 70.000 idi. Topuklarına takıldıkları için cevap veremediler. Bunu beklemiyorlardı. Ve Rus ısı dalgası 2010 – ne kadardı? On binlerce insan öldü.

Bence resmi toplam 2010 yılı için 55.000’dir.

Birkaç ay önce konuştuğumuz konu buydu. Bir dahaki sefere ondan sonra daha iyi hazırlanacaklarını savundum. Ve Avrupa’da bir sıcaklık var, ancak hiçbir durumda 50.000’e yakın bir ölüm olmadı, çünkü bu tür olaylara yanıt verecek sistemler geliştirdiler.

Ama 2010 selini bu sel ile karşılaştırdığımda, bu sadece farklı bir seviye. 2010 yılında nehir taşkınları yaşadık. Ancak bu sefer Belucistan ve Sindh Eyaletlerinin en uzak bölgelerini bile su bastı. Ve orada da büyük bir yoksulluk vakası var.

Ne yapılmalı?

Her zaman dünyadan, BM’den iklim finansmanı istemekte zorlanıyoruz. Ancak Pakistan’ın evini düzene koymasının tam zamanı.

Ne şekilde demek istiyorsun?

Örneğin, Güney Asya’da Bangladeş ve Hindistan, gelişmiş ülkelerden Pakistan’dan çok daha fazla iklim finansmanı alıyor. Bu, ülkenin iklim diplomasisi açısından güçlü bir dava açmadığı anlamına geliyor. Yeterince yapmıyorlar.

Ve genel olarak, dünyanın zengin ülkeleri, vaat ettikleri destek düzeyini sağlamakta hâlâ yetersiz kalıyor.

Ve güvenlik açığı göz önüne alındığında – sadece çatıdan geçiyor. Ve o zaman bile, buna rağmen Pakistan mevcut iklim finansmanına erişemiyor. Bu tür bir finansmana erişmek için ödevi yapmanız gerekir. Pakistan, Bangladeş’in aldığının sadece bir kısmını alıyorsa, bu size ödevin yapılmadığını söyler.

Bu konuların zaten merkezi bir yer olması muhtemel görünüyor. BM iklim konferansı bu sonbahar. İklim tazminatı sellerinin ardından ve bu tür felaketlerde Küresel Kuzey’den Küresel Güney’e desteği kolaylaştırmak için bir kayıp ve hasar tesisine ihtiyaç duyulduktan sonra zaten çok şey konuşuldu. Sizce beklentiler neler?

Sadece dileyebilirim. Tarih harika değil. Ancak Pakistan şu anda G77 grubunun, yani savunmasız ülkeler grubunun başkanı. Ve eğer sürücü koltuğunda olsaydım, bundan büyük bir dava açardım. 1,2 derecelik bir ısınmadayız ve tüm bunlara tanık oluyoruz. Bu nedenle gelişmiş ülkeler, 1 numara, iklim eylemi yapmalı, emisyonları azaltmalıdır. Ama aynı zamanda yoksullara da tazminat ödemeleri gerekiyor. Ve takip etmek istedikleri mekanizmaya karar verebilirler. Ama biliyorsunuz, çoğu iklim finansmanı krediler şeklinde. Bunun kredi değil hibe olması gerektiğini savunuyorum.

O zaman bu tartışmanın çıkarları nedir? Daha fazla destek gelmeseydi Pakistan için ne anlama gelirdi?

Pakistan’daki yönetim durumunu ve son birkaç on yılda olanları göz önünde bulundurursak, bunun birçok, çok, çok yoksul aile için ölüm cezası olacağını söyleyebilirim. Bu yüzden dünyanın bir araya gelmesi için çok önemli bir zaman.

Opinion yazarı ve The New York Times Magazine köşe yazarı David Wallace-Wells (@dwallacewells), “Yaşanamaz Dünya”nın yazarıdır.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bültenin geçmiş sayılarını buradan okuyun.

Okuduğunuzdan zevk alıyorsanız, lütfen başkalarına tavsiye etmeyi düşünün. Buradan üye olabilirler. Yalnızca abonelere özel tüm haber bültenlerimize buradan göz atın.