Papazlar Neden Yanıyor?

Dahi kafalar

New member
Bir kilisenin parçasıysanız, papazınızın iyi olmama ihtimali yüksektir.

Hıristiyan bir araştırma kuruluşu olan Barna’nın yakın tarihli bir araştırması, papazların tükenmişlikle eşi görülmemiş seviyelerde mücadele ettiğini gösterdi. Barna, Mart 2022’de “geçen yıl içinde tam zamanlı hizmetten ayrılmayı düşünen papazların yüzdesinin yüzde 42 olduğunu” bildiriyor. Bu keskin artış ilk olarak Kasım 2021’de görüldü ve istifa etmeyi düşündüklerini bildiren papazların sayısı Ocak 2021’e göre dokuz yüzde puanı arttı.

Çalışma, özellikle genç papazların tükenmişlikten etkilendiğini belirterek, “45 yaşın altındaki papazların yüzde 46’sı tam zamanlı bakanlığı bırakmayı düşündüklerini söylerken, 45 yaş ve üstü papazların yüzde 34’ü” belirtti. Erkeklere kıyasla din adamları arasında daha yüksek düzeyde tükenmişlik vardı.

Bakanlıkta pek çok arkadaşı olan bir rahip olarak, ülke genelinde din adamlarıyla birlikte tükenmişliğin yorgun yüzünü gördüm. Çoğu papaz bakanlığa insanları ve İncil’i sevdikleri ve umut vermek istedikleri için girer. İyi ve kötü günde kiliseleriyle birlikte yürümenin büyük bir onur olduğunun farkındalar. Ancak son birkaç yıldan sonra, papazlar bitkin ve cesareti kırıldı.

Barna araştırmasında, din adamlarının tükenmişliğinin en çok bildirilen nedenleri, nüfusun büyük çoğunluğuyla aynı olanlardı: stres, yalnızlık ve siyasi bölünme. Ancak bu stresörler, papazları benzersiz bir şekilde etkiler. Papazlar sadece kendi acılarını değil, aynı zamanda tüm bir topluluğun kederinin, bölünmelerinin ve endişelerinin ağırlığını da taşırlar. Kendileriyle şiddetle ve sesli olarak aynı fikirde olmayan kiliseleri için bile sevmeyi ve deva’yı sürdürmekle görevlendirilirler. Bu geçmiş yıllar, onların, toplumlarının sağlığını ve ruhsal oluşumunu etkileyen, hazırlıklı olmadıkları kararlar vermelerini gerektirdi ve verdikleri herhangi bir karar, büyük olasılıkla kiliselerindeki birinin incinmiş veya marjinalleşmiş hissedeceği anlamına gelirdi.

Arkadaşım ve kilisemin rektörü Shawn McCain Tirres, son birkaç yılın papazlar için nasıl olduğunu açıklamaya çalıştığında, kelime bulmakta zorlandı. Zorlukları sıraladı – pandemi, kilise üyelerinin hastalanması ve ölmesi, siyasi kutuplaşma, kilise üyelerinin işlerini kaybetmeleri ve mali olarak mücadele etmeleri, 2020 seçimlerinde George Floyd’un öldürülmesinin ardından ırk konusundaki anlaşmazlıklar. “Her şey çığ gibi oldu” dedi. Arkadaşlar ve kilise üyeleri kontrol eder ve nasıl olduğunu sorarlardı. Gülümseyip iyi olduğunu söyler ve sonra gözyaşlarına boğulurdu.

Çoğu papaz, salgından çok önce ölüm ve keder yoluyla insanlarla birlikte yürüdü, ancak Covid ölümlerinin izole doğası ile birleştiğinde çok sayıda ölüm, son iki buçuk yılda özellikle zor oldu. Shawn, tanıdığım en açık yürekli insanlardan biri, sürekli gülüyor ve şaka yapıyor. Ancak geçen yıl boyunca, kendi ifadesiyle “yalnızca insanlara, meselelere ve topluma değil, Tanrı’ya da” derinden öfkelendiğini fark etti. Neye kızdığını sorduğumda sesi titriyordu. Uzun bir süre sessiz kaldı ve ardından gözyaşları içinde, “Bill’i bizim gibi kaybetmek. Bu büyük bir şey.” Bill, huzurevinde kaptıktan sonra Covid’den ölen kilisemizin bir üyesiydi. Aralarındaki yaş farkına rağmen, o ve Shawn çok yakındılar ve sık sık görüşürlerdi. Hastane protokolleri yüzünden Bill’i ziyaret edemeyen Shawn, yanında olamamıştı. Arkadaşına FaceTime üzerinden son ayinlerini verdi.

Kayıp ve kedere ek olarak, papazlar pandemiye yanıt vermenin doğru yolu üzerinde cemaatlerindeki derin bölünmelerde gezinmek zorunda kaldılar. 2020’nin başlarında koronavirüs dünyayı vurduğunda, papazlar bazı cemaatlerin sarıldığı komplo teorilerini ve yanlış bilgileri ele almak ve sürekli değişen halk sağlığı bilgilerinde gezinmek için bir gecede dijital bir bakanlık kurmak zorunda kaldılar. Bunların hiçbirinin nasıl yapılacağına dair eğitim yok.

David Leonhardt, Covid’in ciddiyetini mantıksız bir şekilde inkar edenler olsa da, düşük riskli ve aşılı olmasına rağmen mantıksız bir şekilde Covid’den korkmaya devam edenler olduğuna dikkat çekti. Büyük olasılıkla, Amerika’daki ortalama büyüklükteki cemaatlerde hem insan grupları hem de aradaki her şey var. Pandemi siyasallaştı ve bu, maskeleme, sosyal mesafe ve diğer güvenlik önlemleriyle ilgili her türlü politikayı aşırı derecede dolu ve muhtemelen bir kilisede tartışma ve öfkeye yol açabilecek hale getirdi.

Kilise liderleri yaşlı ve bağışıklığı baskılanmış insanları korumaya çalıştı. Ancak maske kullanımı nedeniyle izole edilen işitme engellilerin ihtiyaçlarına da duyarlı olmaları gerekiyordu. Daha sonra, zihinsel sağlık sorunları ve depresyonu olanlar ve pandeminin izolasyonundan özellikle ağır şekilde etkilenen yalnız yaşayanlar vardı. Bir de sosyal ve manevi ihtiyaçları olan, online okulla benzer mücadeleleri online kilisede yaşayan ve bazen kiliseler yüz yüze görüşüldüğünde maskelerini takmakta zorlanan çocuklar vardı. Sonra, anlamakta güçlük çeken ve aydan haftaya veya haftadan haftaya değişen sağlık protokolleri yüzünden sık sık hüsrana uğrayan bilişsel bozukluğu veya bunaması olan cemaatler vardı. Sonra cemaatte güvenilir yüksek hızlı internete erişimi olmayanlar vardı. İnternette buluşmayı imkansız kılan belirli zihinsel engelliler vardı. Kilise çevrimiçi olduğunda kendilerini terk edilmiş hissettiler. Belirli sağlık ihtiyaçları olan diğerleri, kilise tekrar yüz yüze bir araya geldiğinde terk edilmiş hissetti. Papazlar tüm bu çelişkili ihtiyaçlara nasıl cevap vereceklerdi?

Indiana’daki bir papaz, kilisesinde kimsenin Covid önlemlerinin önemini inkar etmediğini, ancak pandeminin kendisine yüklediği yeni taleplerin tükenmişlik duygusuna katkıda bulunduğunu söyledi.

“Papazlıktan ya da Kutsal Yazılar hakkında düşünmekten ve vaaz etmekten asla bıkmadım” dedi. “Bakanlığı yeni bilgisayar programları öğrenmek ve teknoloji etrafında utanç verici, endişeli anlar yaşamakla ilişkilendirmeye yeni başladım.” Devam etti, “Zamanla pastoral bakanlık tam bir saçmalık gibi görünmeye başladı. Etrafımdaki dünya yanıyordu ve ben Zoom’u çözerken boş bir kilise binasında sıkışıp kaldım.” Pittsburgh yakınlarındaki bir Katolik rahip, genç olduğu için pandemi vurmadan önce bile kendini deneyimsiz hissettiğini, bu yüzden olduğunda kendini tamamen yalnız ve yetersiz hissettiğini söyledi. “Pandemiden yaklaşık iki ay sonra, rahipliği bırakacağımdan oldukça emindim” dedi. “Endişelerim ve depresyonum sakat kaldı. Yataktan çıkmakta zorlandım. Efkaristiya’nın kutlanmasında veya Müjde’nin vaaz edilmesinde neşe yoktu. Ama aynı zamanda piskoposluktaki birini aramak için telefonu elime almaktan da korkuyordum.”

Ancak krizler pandemi ile bitmedi. Bir kişiye, konuştuğum her papaz ve rahip, tükenmişlik yaşamalarına neden olanın sadece Covid olmadığını söyledi. Birbiri ardına gelen sorunların amansız hızıydı. Cemaatlerindeki herkes farklı şeylere kızgın görünüyordu ve herkes onların öfkesine tam olarak doğru şekilde karşılık vermelerini istiyordu. Çok zordu. Michael Keller, New York’ta bir Presbiteryen kilisesi olan Redeemer Lincoln Square’in papazı. Bana 2020’de mahallesinde Siyahların Hayatı Önemlidir protestoları olurken, “Kilisemde adaleti getirirsem, bazı insanlar ‘Nasıl cüret edersin?’ dediğini fark ettiğini söyledi. veya ‘Bunun hakkında çok fazla konuşuyorsun.’ Ama adaletten bahsetmeseydim ya da belli bir şekilde konuşmasaydım, insanlar ‘Bundan yeterince bahsetmiyorsun’ derdi.”

Keller, bunun kilise için etkileri olan daha büyük bir kültürel değişime işaret ettiğini söyledi. “Daha az bağışlayıcı bir kültür haline geldik” dedi. Ülkenin dört bir yanından din adamlarını dinledikten sonra Keller, “insanların kiliseleri teolojik farklılıklar nedeniyle, skandal nedeniyle değil, siyasi ve salgınla ilgili çatışmalar ve insanların hemfikir olmadığı ve kabul etmediği politikalar nedeniyle terk ettiğini” söyledi. nasıl başa çıkacağını bilmiyorum.”

Kovid’i, Amerika’nın ırksal hesaplaşmasını ve 2020 başkanlık seçimini, papazların yaptıkları veya söyledikleri her şeyin yanlış olacağı hissine kapılmasına neden olan bir “üçlü bela” olarak nitelendirdi: ”

Amerika’daki bakanlık, genç papazların neredeyse yarısı tükenmiş hissediyorsa ve işlerini bırakmayı düşünüyorsa sürdürülebilir değil. İlerlemek ve iyileşmek için papazların dinlenmeye ihtiyacı vardır. Desteğe ihtiyaçları var. Muhtemelen terapiye erişmeleri gerekiyor. Ve hepimiz gibi onların da nezaket ve zarafete ihtiyaçları var. Shawn’a kilise üyelerinin şimdi papazlar hakkında ne bilmeleri gerektiğini sorduğumda, “Papazınız muhtemelen anlamayacağınız şeyler yaşıyor. Belki ilişki kurabilirsin, ama tam olarak anlayamazsın.”

Ayrıca, mümkünse papazların izinli olmalarını tavsiye ediyor: “Papazınızın uzun bir molaya ihtiyacı var, muhtemelen düşündüklerinden daha uzun bir süre.” Yakın zamanda aldığı izinli tatilinden ve ayrıca “deva konusunda dikkatli” olan kilise üyeleri ve sıradan liderler tarafından yardım edildi. Shawn ayrıca, papazlar için güvenli bir yere sahip olmanın, muhtemelen cemaatlerinde olmayan insanlarla son birkaç yıl hakkında dürüstçe ve açıkça konuşmanın ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. “Çoğu zaman derin bir düzeyde uğraşmaya zamanımızın olmadığı ve sadece gömüp devam etmemiz gereken tüm zor şeylerden gerçekleşmesi gereken bir tür şeytan çıkarma var.”

New Mexico’daki bir Presbiteryen papaz bana, cesaretsizliğinin ve bitkinliğinin, eğitim alanında çalışan karısı ve doktor olan arkadaşları da dahil olmak üzere, yardım mesleklerinde diğerlerininkileri yansıttığını söyledi.

Ancak gelecekten umutlu olduğunu söyledi. “İnsanlar,” dedi, “insanların ölümlü olduğunu, tecrit için değil topluluk için yaratıldığını ve karşılıklı şüphe ortamında uzun süre gelişemeyeceklerini öğrendi ve öğrenmeye devam ediyor. Bu, misafirperverlik için yenilenmiş bir vizyonla, hepimizin çok yetersiz kaldığının ve kendimizin ötesinde biri ve burada yaşayabileceğimizden daha büyük bir yaşam için yaratıldığımızın farkına vararak müjdenin içeri girmesi için büyük bir fırsat. ”

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bültenin geçmiş sayılarını buradan okuyun.

Okuduğunuzdan zevk alıyorsanız, lütfen başkalarına tavsiye etmeyi düşünün. Buradan üye olabilirler. Yalnızca abonelere özel tüm haber bültenlerimize buradan göz atın.

Geri bildiriminiz var mı? [email protected] adresine bir not gönderin.