Prens Harry ve Sessizliğin Değeri

Dahi kafalar

New member
Babamın Alzheimer hastalığının ilk evrelerinde, hâlâ aklı başında anlar yaşarken, yıllar önce bir otobiyografi yazdığım için ondan özür diledim ve bu kitapta sorunlu aile hayatımızın kapılarını sonuna kadar açtım. O noktada zaten daha az konuşuyordu ama gözleri bana anladığını söylüyordu.

Prens Harry’nin yeni anılarında, babası Kral Charles’ın savaşan oğulları arasında gidip “Lütfen çocuklar, son yıllarımı bir sefalet haline getirmeyin” dediğini okuduğum anı düşündüm.

Zaman öngörülemeyen bir şeydir. Birinin son hatırası ne olacak? Aramızda dolaşan ve iletişimimizi gölgeleyen bir hastalık olmasına rağmen, babamla zaman geçirme armağanına sahiptim, bu da özür dilememe izin verdi. Kral Charles’ın sözleri, ölümlü olduğunun farkında olan ve çocuklarının da bunu bilmesini isteyen bir adamı ortaya koymaktadır.

Keşke yazmasaydım dediğim bir kitabı yazarkenki gerekçem (ve lütfen gidip onu satın almayın; o zamandan beri başka birçok kitap yazdım) Harry’nin mantığı olarak anladığım şeye çok benziyordu. Gerçeği söylemek istedim, rekoru düzeltmek istedim. Naif bir şekilde, dünyanın okuması için kendi duygularımı ve kendi gerçeğimi ortaya koyarsam, ailemin de beni daha iyi anlayabileceğini düşündüm.

Tabii ki, insanlar genellikle toplum içinde utandırılmaya ve ifşa edilmeye pek iyi tepki vermezler. Sonraki yıllarda gerçek hakkında bir şey öğrendim: Gençken göründüğünden çok daha karmaşık. Tek bir gerçek yok, bizim gerçeğimiz – hikayemizde yaşayan diğer insanların da kendi gerçekleri var.

Prens William’ın, ben mühlet, Harry’nin anlattığı fiziksel mücadeleyi kendi yorumu. Kardeşler arasındaki dinamiği gerçekten anlamak, hikayeyi genişletmek ve daha eksiksiz hale getirmek için William’ın gerçeğini de dikkate almak gerekiyor. Harry, William ona vurduktan sonra, William’ın Harry’ye ona karşılık vermesini söylediğini, ancak bunu yapmayı reddettiğini yazmıştır. Ama dövüş hakkında yazarak tam olarak bunu yaptı.

Harry ayrıca William ve babasıyla olan ilişkisinin iyileşmesini dilediğini ifade etti. Belki bu olacak, ancak şimdi genişlettiği bir savaş alanında uzun bir mesafe yürümek zorunda kalacaklar.

Yıllar önce, biri bana yapabilseydim genç halime ne söylerdim diye sordu. Tereddüt etmeden cevap verdim: “Bu çok kolay. ‘Sessiz ol’ derdim.” Sonsuza kadar değil. Ama geride durup olaylara daha geniş bir mercekle bakana kadar. Ta ki kelimelerin sonuçları olduğunu ve gerçekten çok uzun sürdüğünü anlayana kadar.

Harry, William’a yalnızca “sevgili erkek kardeşi” değil, aynı zamanda “baş düşmanı” da demiştir. Derinden yaralayan, iz bırakan sözcükleri seçti; belki de sessiz kalmaya, sözlerinin kalıcı gücü üzerine düşünmeye zaman ayırsaydı, farklı bir seçim yapardı.

Sessizlik size yer verir, size mesafe verir ve skoru eşitleme cazibesine kapılmadan deneyimlerinize daha eksiksiz bakmanızı sağlar. Önümüzdeki yıllarda bir ara, Harry benim yaptığım gibi geriye bakıp söylediklerini geri alabilmeyi dileyebilir.

Gerçek hakkında bir şey daha öğrendim: Her gerçek tüm dünyaya söylenmek zorunda değildir. İnsanlar her zaman ünlü aileleri merak edecekler ve çoğu zaman bu ailelerin hikayeleri başkalarında yankı uyandırabilir, onlara kendi durumları hakkında fikir verebilir, hatta şöhret sonsuzluğun sınırında dalgalandığı için zamanı aşabilir.

Ancak her şeyin paylaşılması gerekmez, sessizliğin öğretebileceği bir gerçek. Harry, ‘Sessizlik bir seçenek değildir’ özdeyişi üzerinde çalışmış gibi görünüyor. Saygılarımla ona öyle olduğunu öneriyorum.

Başkan Ronald Reagan’ın kızı Patti Davis, en son “Floating in the Deep End” kitabının yazarıdır.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve instagram .