Sağ Kitap Yasaklarını Seviyor. Bu, Solun İptal Kültürünü Besliyor.

Dahi kafalar

New member
1970’lerde büyürken, bugün yanlış bir şekilde eleştirel ırk teorisi olarak tanımlanabilecek şey hakkında epeyce bir küçümseme var: Ünlü bir romanın ardından sinema “Sounder” yakıcı bir tasvir sundu. ortakçılıktan. Yine bir romandan uyarlanan, televizyon için yapılan destansı “Miss Jane Pittman’ın Otobiyografisi”, bizi kölelikten ayrımcılığa kadar bir tarih taramasından geçirdi. Milyonlarca kişi tarafından izlenen “Roots” mini dizisi (hepsi aynı anda, DVR’lardan önceki hayatı hatırlayamayacak kadar genç olanlar için hayal etmesi zor bir şekilde), Atlantik ötesi köle ticareti ve plantasyon barbarlığını bir şekilde tasvir etti. Amerikalı seyirciler görmemişti. Charlayne Hunter-Gault’un 1977’de The Times için bildirdiği gibi, Philadelphia’daki bir Siyah ekonomist, “Köleliğin acımasızlığını benim için gördüğüm veya okuduğum her şeyden daha canlı hale getirdi” dedi. O zamanlar “Roots”un nasıl bir olay olduğuna dair bir fikri tazelemek için, kadronun John Amos, Lloyd Bridges ve Sandy Duncan gibi günün en büyük isimlerinden bazılarını içerdiğini hatırlayın. Geçen yıl vefat eden Cicely Tyson, “Sounder”, “Miss Jane Pittman” ve “Roots”ta rol aldı.

Bu arada, romancı Judy Blume, 1970’lerin “Tanrı Var Mısın? Benim, Margaret.” ve daha da iddialı olanı, 1975’te cinsel ilişkiye giren gençleri betimleyen “Sonsuza Kadar…”. Özellikle “Sonsuza Kadar…”ı hatırlıyorum, utanmazca dürüst açıklamalarıyla meraklı ergenler arasında bir tür kaçak mal olarak dolaşıyordum. Ve o zamanın genel bir mecazının parçasıydı: Örneğin, 1978’de, “James at 16” (önceden adı “James at 15” olan) adlı televizyon dizisi, bekaretini kaybeden genç bir adamı tasvir ediyordu.

Şüphesiz, bu teklifler daha geniş bir kitleye ırkçılık ve cinsellik konusunda farklı bir farkındalık kazandırdı. Bu yeni bir Amerikan popüler kültürüydü ve insan bunun bir parçası olmak için aydınlanmış hissediyordu. “Kökler” bazı Siyahların (ve belki bazı beyazların) Amerikan deneyinden şüphe duymasına, hatta onu kınamasına neden oldu mu? Belki. Bildirildiğine göre, o zamanlar Ronald Reagan, “Bütün iyi insanların bir renk ve tüm kötü insanların farklı olması önyargısının oldukça yıkıcı olduğunu düşündüm” demişti. Yükselen bir figür olmasına rağmen, bu mini diziden yanlış paket gibi görünüyor. Ve bugün kimsenin o gösteriye ya da zamanın diğerlerine karşı herhangi bir uyanmış muhalefet duygusu izlediğinden şüpheliyim. “Forever…” bazı gençleri karakterlerinin yaptıklarını denemeye teşvik etti mi? Belki. Ve açıkçası bazıları bunu sorun ediyor – Amerikan Kütüphane Derneği’nin “en sık meydan okunan kitaplar” listelerinden birinde yer alıyor. Ama kesinlikle, “Sonsuza dek…”, kitabın aniden kültürü dönüştürmesinden çok, insanların halihazırda yapmakta olduklarını (The Pill, kimse?) yansıtıyordu.

Bu nedenle, bugünün siyasi sağda kitap yasaklama eğilimini değerlendirirken “Kökler” ve “Sonsuza Kadar…” gerçekten tehlikeli olup olmadığını düşünmeliyiz. Yazarın New Orleans’ta bir okulda ırk ayrımcılığını kaldıran 6 yaşındaki bir çocuğun deneyimlerini anlatan “Ruby Bridges Okula Gidiyor: Benim Gerçek Hikayem” adlı çocuk kitabı, Tennessee Moms for Liberty bölümü tarafından beyaz karşıtı olarak nitelendirildi. okullarda öğretilmekten. Ancak “Kökler” in köleleştiren ya da köleliği hoş gören beyaz insanları olumsuz bir şekilde tasvir ettiğini düşünün ve şimdi onu yasaklamak için herhangi bir çabanın farkında değilim. Geçmiş kanalında 2016 “Kökler” yeniden başlatıldı bile.

The Times’tan Elizabeth A. Harris ve Alexandra Alter’in bu ay bildirdiği gibi, Sherman Alexie’nin “The Kesinlikle True Diary of a Part-Time” da dahil olmak üzere bir dizi kitap Gençlerin edebiyatı için 2007 Ulusal Kitap Ödülü’nü kazanan Indian”, cinsiyete açık referanslar içeriyor ve sonuç olarak itiraz edildi. Ancak 70’lerde birçok gencin “Sonsuza Kadar…” okuduğunu ve dünyanın bir şekilde dönmeye devam ettiğini düşünün.

Günümüzde daha fazla kitap eşcinselliğin ve cinsiyet akışkanlığının kabul edilmesini teşvik ediyor. Ancak bazılarının şu anda bu şeyler hakkında sahip olduğu endişeler – örneğin Florida’nın sözde Eşcinsel Söyleme yasası etrafında ortaya çıkan aşırı hararetli “bakım” tartışması – bir gün muhtemelen bazılarının sahip olabileceği endişeler kadar gereksiz görünecek. “Sonsuza Kadar…” gibi kitaplar hakkında vardı. O halde: Genç okuyucular, evlilik öncesi seks yapan iki gencin ahlaki yargılar olmaksızın resmedildiği bir ciltsiz kitaptan mı geçmeli? Şimdi: Genç okuyucular, bazı insanların geleneksel cinsiyet ikiliğini sorguladığını bilmeli ve kabul etmeli mi? Elbette, ebeveynlerin, kültürel değişime aykırı olanlar da dahil olmak üzere, çocuklarına değerlerini aşılama hakları vardır. Ancak ebeveynlik yapmakla kitapları veya dizileri yasaklatmaya çalışmak arasında oldukça geniş bir uçurum var. Belli bir seviyede, bugünün cavil’i dününkinden daha asil görünmeyecek.

Konu ırk olduğunda, sağdaki kitap afişleri, sorunlarının belirli bir şeyle ilgili olduğunu iddia ediyor: eleştirel ırk teorisi ve onun, tabi kılınmış grupların toplumsal anlatılarına dayalı olarak adalet ve ahlak kavramlarımızı gözden geçirmemiz gerektiğine dair öğretisi. Baskı. Ancak Kasım’da yazdığım gibi, sağ “CRT”yi geniş bir anlamla söylüyor ve yalnızca akademik çalışma grubuna değil, aynı zamanda beyaz insanlara ırkçılık hakkında genel olarak suçluluk yükleyebilecek çok sayıda fikir veya sınıf materyaline atıfta bulunuyor. ulusal tarihimizde rol

Ancak bu dürtü ne kadar anlaşılır olsa da, ırkçılık, geçmişi ve bugünü üzerinde herhangi bir şekilde duran öğretmenleri çok sık sorgulamak anlamına gelir. Irk meseleleriyle ilgili görüşleri, belirli bir sosyal sınıftan birinden beklendiği gibi sempatik olan, ancak özellikle nüanslı olmayan beyaz bir tanıdık hatırlıyorum. Irk meseleleri üzerinde durmak bile “o şeyi karıştırmak” demekti. Irkçılık gerektiği gibi bastırıldığından ve çözülmeye yöneldiğinden, düşünce gitti, sorun, her şeyi tekrar yüzeye çıkarmakta ısrar eden bazı kızgın aktivistler ve bilimsel tiplerdeydi. Bilirsiniz: Hepsi geçmişte kaldı, insanlar “duyguları” hakkında çok fazla konuşuyor vb.

Aynı bakış açısını, okul çocuklarının “bu şeyler” hakkında hiçbir şey öğrenmeyeceklerini uman sağdaki bazılarında hissediyorum. Ancak gerçek bir eğitim, kölelik, ayrımcılık ve sivil haklar hareketi hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirir. Sonuçta, bu şeyler oldu ve önemliydi; günümüzü şekillendirdi. Ve bunu öğrenmenin çocukları ya da herhangi birini aşırı uyanık partizanlara dönüştüreceğini ve ırk konusunda aşırı solcu propagandayı sorgulamaya cüret eden herkesi mutlu bir şekilde iptal edeceğini varsaymak için hiçbir neden yok. Bir Montessori ve Quaker okul çocuğu olan ben, çoğu beyaz olan özel okul sınıf arkadaşlarımın çoğu gibi bu şeylerle büyüdüm ve şimdi çok azımız Amerika’nın “ırkçılık karşıtı” mücadele oturumları tarafından şekillendirileceğini umuyoruz. 70’lerde, 80’lerde, 90’larda ve sonraki yıllarda büyüyen pek çok insan çok sayıda ufuk açıcı, zor materyal okudu ve gördü ve iyi çıktı.

Kitapları yasaklayan sağın acilen üstesinden gelmesi gereken şey budur, çünkü giderek liberal olmayan çizgisi, aşırı solun aşırı uyanıklık içindeki aşırılıklarına paraleldir. ilerleme ve sosyal adalet kisvesi altında partizanlık.

Ve sol kesinlikle bir model değil: Geçen hafta, beyaz bir akademisyen olan Jennifer Buck tarafından yazılan “Kötü ve Boujee: Bir Tuzak Feminist Teolojiye Doğru” kitabı yayından kaldırıldı – yayıncısı tarafından dolaşımdan çekildi. Alter ve Harris’in The Times için bildirdiği gibi, kitabın tanıtım yazısı “Siyah deneyimi, hip-hop müziği, etik ve feminizmin örtüşmesiyle meşgul” diyor, ancak “kötü yürütüldüğü ve kültürel bir örnek olarak sosyal medyada yaygın olarak kınandı”. ödenek.” Sorun, kusurları ve karşılaştığı eleştiriler ne olursa olsun, kitabın neden daha fazla dağıtımdan tamamen yasaklanması gerektiğidir. Belki de yazar, tanımladığı kültüre yabancı biri olduğunu ortaya koyan bazı notlar alıyor; belki de kitap çok iyi değil – ama bu fikrin yok edilmesi gerektiği fikri nereden geliyor?

Bu iptaller, güç farklılıklarına ebediyen karşı çıkmak ve beyaz üstünlüğünün tanımını sonsuz bir şekilde genişletmek için uyanık arayışa karşıt fikirleri susturmaya çalışan daha büyük bir projenin parçasıdır. Sağdaki insanlar bu zihniyet karşısında haklı olarak dehşete düşüyorlar. Ancak kitap yasaklarının da bir o kadar küçük olduğunu, günümüzün yerelden küçük sorunlarına kadar yerel düzeyde ve bir o kadar da adaletsiz olduğunu gözden kaçırıyorlar. Ve uyanma-karşıtı sağ, kendi iptal kültürünü canlandırarak, uyanmış sola ilan tahtası malzemesi sağlıyor: Sol, aşırılıkları üzerine çağrıldığında, kendi sorgulama şevkini haklı çıkarmak için sadece sağın okul yönetim kurulu haçlı seferlerine işaret edebilir. . “Bad and Boujee”yi yasaklamıyor musunuz? Şuna ne dersiniz: “The Bluest Eye”ı yasaklamayın! “Irkçılığı Uyandırdı” kitabımın ardından bu argümanın sonsuz yorumlarıyla karşılaştım.

Kendi “tarafında” uyanıklıkla alarma geçen – ama yüzleşmeye hazırlıksız olan – çatışmadan çekinen ortanın solundan bakan, sonunda sağın yaptığı şeyde belli bir rahatlık bulur. Sağcı fanatikler, solcu fanatikler kadar sınırların dışındaysa, hiper-uyanıklığı her iki ideolojik gruptaki çiçek hastalığının bir belirtisi olarak sınıflandırabilirler – daha büyük, fırsat eşitliğine sahip bir püritanizm. Bu, umutsuzca genel ve uyanık bir gündemin özel bir hatasından ziyade ulusal bir ruh hali meselesi gibi göründüğü için, onunla yüzleşmek için daha az arzu olduğunu gösterir. Verimli bir şekilde karşı çıkamayacak kadar değişken görünüyor ve yapabileceğiniz tek şey başınızı sallamak ve devam etmek.

İşte sağcı kitap afişleri için bir soru: Kitap yasaklarınız olmadan dünyanın gerçekten korkunç bir yer olacağını mı düşünüyorsunuz?

Çünkü yapmazsanız ve gerçekten yaptığınız şey, erdem sinyalleri vermek, tatmin edici retweetler için kaydırma yapmak ve seçimleri kazanmaya yardımcı olmak için kama sorunları başlatmaktan oluşan bir kombinasyonsa, o zaman zor olanı yansıtıyorsunuz demektir. iki bahardan beri aşırı doz alıyor. Solun kültürel dokumuzu parçalamaya devam etme biçiminden dikkati dağıtıyorsunuz. Eğlence amaçlı uyanıklık püritanizmine sponsor olmanın, aynı şeyin sağcı bir versiyonunu teşvik etmekten daha iyi bir yol yoktur.

Geri bildiriminiz var mı? Bana [email protected] adresinden bir not gönderin.

John McWhorter (@JohnHMcWhorter) Columbia Üniversitesi’nde dilbilim alanında doçenttir. “Lexicon Valley” adlı podcast’e ev sahipliği yapıyor ve en son “Woke Irkçılık: How a New Religion Has Betrayed Black America”nın yazarı.