Sana güle güle

Dahi kafalar

New member
“Ne yaparsanız yapın, Twitter’ı bırakmakla ilgili bir sütun yazmayın.”

Bu uyarı, geçen ay platformdan ayrıldığımı heyecanla bildirdiğimde arkadaşım ve gazeteci meslektaşım Carlos Lozada’dan geldi.

“Yapıldı,” diye inledi. “Birincisi, herkes kararının çok orijinal olduğunu düşünüyor ama hepsi aynı nedenle ayrılıyor: Bu zehirli. Ayrıca, hepsi tekrar oturum açıyor. ”

Carlos elbette haklıydı. Twitter’dan büyük çıkış yapan gazeteciler, Twitter’ın kendisi hakkında homurdanan gazeteciler kadar klişeleşti. İşverenim bile işin içinde: The Times kısa süre önce Twitter politikasını sıfırlayarak çalışanlarından platformu geri çekmelerini istedi. Şirketin üzerinde asılı duran Elon Muskiness’in yaklaşmakta olan bulutu, başka bir veda dalgasını başlatmak için mühlettir.

Ama yine de o sütunu yazmak istedim.

Evet, Twitter’daki söylemin aşağılık olduğunu biliyoruz. Evet, gerçek hayatta keyifli olan insanların çevrimiçi ortamda gerici trollere ve erdemli tetikçilere dönüştüklerini biliyoruz. Evet, sosyal medya ortamı bodrum sakinleri ve Rus botları tarafından doldurulur. Evet, Twitter’da herkes berbat.

Fakat ben farklı bir nedenle ayrıldım. Ayrıldım çünkü ben Twitter’da çok kötüydü. Tek ben olmayabilirim, ama Twitter Me küçük, güvensiz, memnun etmek için çaresiz, öfkeli, narsist ve muhtaçtı.

Olmamaya çalıştım. Times haber odası gazetecilerinin siyasi görüşleri tweet atmamaları gerektiği için, tam tersi yöne doğru eğildim; Sorun ne kadar önemsizse, tutkuyla tweet atma olasılığım o kadar yüksekti. Şekerli mısırın faydaları? Üstünde. Otomatik düzeltmenin tehlikeleri? Dini olarak örtbas etti. Kedim çekici bir şey yaparsa, sevimli kediler – en iyi ihtimalle – Instagram’a ait olsa da, manik bir gönderi gönderme dürtüsü beni ele geçirdi.

Twitter’da çoğu insan başkalarıyla savaşırken ben kendimle savaştım. Bırakın başkaları böbürlensinler, övünsünler, esnetsinler ve orantı kursunlar ve düşmanlarını avlasınlar — Ben kendimi alaşağı ederim, çok teşekkür ederim. Kendi kendime kıkırdayarak, sadece taslak modunda olsa bile, karşı erdem sinyalinin ustası olan hem arkadaşımı hem de takipçimi yabancılaştıracağını bildiğim tweetler hazırladım. Bu tweetleri benden başka kimse görmedi ve bu yeterince kötüydü.

Yine de başkalarına saldırma dürtüsü neredeyse karşı konulamazdı. Ah, biri benim veya meslektaşlarımdan birinin yazdığı bir şey hakkında düşmanca bir tweet atmaya cesaret ettiğinde, Times’a aykırı bir dille yazacağım yakıcı cevaplar. Bunları da müsveddeler klasörümün içindekiler arasında bıraktım.

“Başarılı” tweetlerim bile yanlış gitti. Langston Hughes şiiriyle ilgili bir tweet’im viral oldu ve bir anda John Legend beni retweetledi. Birkaç gün dayanılmaz bir kasıntıyla dolaştım. Bu gerçeğin yalnızca Twitter’da var olmasına izin vermem benim için yeterli değildi. Ego balonu, onu herhangi bir çevrimdışı konuşmaya dahil etmeye çalıştım. “Sen bir John Legend hayranı bile değilsin,” diye azarladım kendimi daha önce yüksek yıpranmıştı.

Twitter etkinliğimin çoğu yürürken gerçekleşti. Bu nedenle, tweetlerim en az bir göze batan yazım hatası içeriyordu, bu benim bilgiçlik eğilimlerimi özünden sarstı. Ne yapabilirdim? Bir düzenleme işlevinin yokluğu hakkında zaten (birçok kez) tweet atmıştım.

Twitter’da kendime o kadar kapıldım ki, başkalarının yayınlarına bakmaya pek gerek yoktu. Yine de bazen başkalarının tweetlerini küçümseyerek okurdum. Bir başkasının şemsiye görgü kuralları veya yüksek sesli bir tren konuşmacısı hakkındaki anlamsız yorumlarını okurken kendimi düşünürken bulurdum – omurgamın soğuk bir tokası ile aynı şeyi neredeyse kelimesi kelimesine tweet attığımı fark etmeden önce. kısa zaman önce.

Çeşitli büyülü düşünce biçimlerini kullandım ve kendimi bu kötü tweet’lerin kendi versiyonumun ima edilen korkutucu alıntılar veya onları ayırt eden ince bir ironi içerdiğine ikna ettim. Ama benim tweetlerim kimseninkinden daha iyi değildi.

The New York Times Book Review’da uzun süredir editörlük yaptığım için, profesyonel yazılarımı kitaplar ve dil ile ilgili konulara ayırdım. Kitaplarla, bu, her yazarın yeni bir kitapla beklediği aynı korkunç tanıtıma katılmak, itibar ve öz saygıdan ödün vermeden farkındalık yaratmayı ummak anlamına geliyordu.

Dile gelince, bir akşam, peçetelerin nerede olduğuyla ilgili soruma bir yemek servisi çalışanı tarafından “Peçeteler şurada olacak” dedikten sonra, bıkkın bir şekilde tweet attım: “Özel bu gece somon balığıdır; somon ‘olacak’ değil. Tablo şurada; orada ‘olacak’ değil. Restoran hizmet dili ne zaman, nasıl ve neden bu hale geldi?”

Bu küçük gözlemden gurur duydum, özellikle de hiç tanışmadığım ünlü bir yemek eleştirmeninin zevkle yanıt vermesinden sonra. “Bunu uzun zamandır merak ediyordum” diye yazdı. “Ve ne zamandan beri mantarlarla birlikte istiridye geliyor? Baloya mı gidiyorlar?” O gece kendimi zeki ve önemli hissederek yattım.

Ertesi gün uyandığımda Twitter pusuda bekliyordu. “Sen kim oluyorsun da restoran çalışanlarının konuşmalarıyla dalga geçiyorsun?” Twitter sırıttı. “Bahse girerim hayatında hiç restoranda çalışmamışsındır.” Bir yabancı, “‘Hizmetkarlar’ hakkında konuşurken kelimelerinizi dikkatli seçin,” diye uyardı. Birisi, “Ama ‘hizmet’ dedi” demeye cesaret ettiğinde, orijinal afiş, “Ne demek istediğini anlayabilirsiniz” diye yanıtladı.

Twitter’da hepimizin en kötü versiyonu olmamız mümkün mü?

“Lütfen, John Legend, geri dön,” Kaldırımı tökezlerken kendimi sessizce yalvarırken, başka bir banal gözlemi gözden geçirirken bulurdum. Ama John benim şekerli mısır savunmamla meşgul olmayacaktı.

Wordle sonunda beni içeri aldı. İkinci denememde “rupi” aldım ve kalp çarpıntısı, başparmaklar ele geçirildi, tweet attı. Bu kelimeleri tam olarak kullanmadım, ancak tweet özünde “Ben evrenin hükümdarıyım” şeklinde özetlendi.

Ahmak için beş harfli bir kelime nedir?

Ve böylece Twitter Me’yi geride bıraktım.

Elbette gazeteci arkadaşım herkesin Twitter’a bir veda adresi yazıp kaçınılmaz olarak geri döndüğü konusunda haklıydı. Benim durumumda hemen geri döndüm ama önemli bir farkla: Kendimi yanımda getirmedim. Bunun yerine, artık gönderi göndermediğim, kalp atmadığım veya yanıt vermediğim karanlık bir hesap oluşturdum. Bir şey hemen netleşti: Twitter bensiz çok daha iyi.

The Times, editöre çeşitli mektuplar yayınlamaya kararlıdır . Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazı ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

Facebook , Twitter (@NYTopinion) üzerinden The New York Times Opinion bölümünü takip edin ) ve Instagram .