Siyasi Savaş Başlıkları Patlamaya Devam Ediyor

Dahi kafalar

New member
Gail Collins: Grönland gezinizden tekrar hoş geldiniz Bret. İzlenimlerini duymak için ölüyorum. Güzel miydi? O… eriyor muydu?

Bret Stephens: Grönland biraz James Joyce romanına benziyor: müthiş ve büyük ölçüde aşılmaz. Ve buz kesinlikle orada eriyor – ki buna yolculuk hakkında yazdığım uzun yazıda geleceğim.

Gail:Gittiğinden beri bunu dört gözle bekliyordum.

Bret: Ama son konuşmamızdan bu yana çok şey kaçırdık! Joe Biden’ın dönüşü. Mar-a-Lago geri tepmesi. Liz Cheney’nin indirilmesi. Nereden başlamalıyız?

Gail: Biden’la başlayalım. Enflasyon Azaltma Yasası’nın belki de tasarısı için mükemmel bir isim olmadığını kabul edeceğim, ancak başkanlığı için ne büyük bir an! Ülke ilk kez küresel ısınmayla mücadelede büyük ve ciddi bir adım attı. Ve şimdiden, gelecek nesillerin yaptıklarımıza bakıp tezahürat yaptıklarını hayal edebiliyorum.

Bret: Tasarının yanlış adlandırıldığına katılıyorum. Joe Manchin’in kendi eyaleti için doldurduğu tüm güzelliklerden sonra Batı Virginia Özel Avantajları Yasası veya elektrikli araç satın almak için tüm vergi indirimleri göz önüne alındığında Elon Musk Ek Zenginleştirme Yasası olarak adlandırılması muhtemelen daha iyi olurdu. Bunun da ötesinde, Çin’in ABD’nin yaptığının iki katından fazla karbondioksit saldığı göz önüne alındığında, tarihin iklim değişikliğini ele almada bir tür dönüm noktası olarak mevzuata bakacağından şüpheliyim.

Ancak Biden – ya da belki Chuck Schumer demeliyim – kesinlikle partisini topladı ve ara sınavlardan önce ona bir başarı hissi verdi. Öte yandan, Mar-a-Lago’ya yapılan baskın var ki bana gerçekten çok yanlış geldi. Bana yanıldığımı söyle.

Gail: Biden’ın başarıları için tüm dikkati üzerine çekmesi gerekirken, bir hafta boyunca bu kadar çok manşet yaratmasından nefret ettim. Ve Donald Trump’ın hayranlarından çok fazla sempati gördüğünü biliyorum. Ama, hey, eğer gizli belgelerin başında oturuyorsa, muhtemelen nükleer silahlarla ilgili olanlar da dahil, ülkenin bunu bilmesini istiyorum.

Bret:Açıkçası, daha fazlasını öğrenene kadar yargıda bulunmamamız gerekiyor, ancak nükleer silahlarla ilgili iddiaya şüpheyle yaklaşıyorum.

Gail: Anladım. Ancak eski başkanımızın sırlarımızı bir şekilde yabancı hükümetlere sattığını tasavvur etmeye henüz tam olarak hazır olmasam da, bu durumda federallerin hızlı hareket etmesini istememeniz o kadar da akıl almaz bir şey değil.

Bret: Gail, Nicolas Cage’in Holly Hunter’a “Doğru olan var ve doğru olan var ve ikili asla bir araya gelmeyecek” dediği “Raising Arizona”daki repliği hatırlıyor musun? Bu, Merrick Garland’ın çıkmazının oldukça iyi bir açıklaması gibi görünüyor.

Gail:Bu alıntıları yaptığınızda onu sevin.

Bret: Bir yandan, Trump, hukukun üstünlüğünü açıkça hiçe sayarak, belgelerin iadesi için tekrarlanan taleplere yalan söylemeye ve direnmeye devam etti. Öte yandan, aramanın bir sonucu olarak, birkaç hafta önce uzaklaşıyor gibi görünen Cumhuriyetçiler arasındaki desteği pekiştirdi. Medyanın dikkatini Biden’dan uzaklaştırıp kendine çevirdi. Hükümetin gerçekte neyin peşinde olduğu hakkında yeni bir teori ve komplo alanı yarattı.

Kısacası Garland, Trump’a tam olarak istediğini verdi. Ve Adalet Bakanlığı, Trump’ın gerçekten hassas veya patlayıcı bir şey sakladığını gösteremezse – örneğin, Yemin Muhafızları ile 6 Ocak’tan önce doğrudan kişisel temasta olduğunun kanıtı – Garland’ın bu karşılaşmadan kaybeden olarak çıkacağından korkuyorum.

Gail: Şüpheye düştüğümde, Trump’ı anlamak için çok amaçlı kuralım, büyük Beyaz Saray muhabirlerimizden biri olan muazzam Maggie Haberman’ı takip etmektir. Analizi, tümü genel aptallığa dayanan, belge yığılması için birkaç olası açıklama içeriyor. Belki de onları son derece lüks hatıralar olarak istiyordu. Belki de kağıt biriktirme alışkanlığıdır. Ya da bir avukat Maggie’nin söylediği gibi “dokunduğu her şey ona aittir” şeklindeki dünyaya kozmik bakışı.

Bret: Trump söz konusu olduğunda, karmakarışık ve uğursuz arasındaki çizgi genellikle bulanıktır. Bütün varlığı Müfettiş Clouseau’nun “The Shining”deki Jack Nicholson izlenimini yaratması gibidir ya da belki tam tersi.

Gail:Ama nedeni ne olursa olsun, başkanlık belgelerini ele almak için bu tür bir emsal oluşturmasına izin veremeyiz.

Bret:Hükümet belgelerini hak ettikleri yere iade etmekten yanayım ama bu Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesine yardımcı olacaksa bunun kötü bir pazarlık olduğunu söyleyebilirim.

Gail: Bundan sonra ne olacağını göreceğiz. Bu arada, devam eden başka bir büyük siyasi destan var. Liz Cheney, herkesin beklediği gibi ilkokulunu kaybetti. Onun için sırada ne var?

Bret: Onun imtiyaz konuşmasından başkanlığa aday olmayı planladığı hissine kapıldım. Bunu bir Cumhuriyetçi olarak yaparsa umut yok: adaylık neredeyse kesinlikle ya Trump’a ya da Ron DeSantis’e gidecek.

Ama onu bir üçüncü taraf biletinin tepesinde hayal edebiliyorum, belki de aday arkadaşı olarak merkezci bir Demokrat ile.

Gail: Evet, Cumhuriyetçi maliye politikalarını destekleyen ve silah denetimine karşı çıkan merkezci bir Demokrat. Başkanlık biletini destekleyeceğimi hiç düşünmeden ona hayran olabilirim.

Bret: En olası etkisi Demokrat adayı, kim olursa olsun seçmek olsa da, ona oy verirdim. Sizce Biden’ın yasama başarıları adaylığı az ya da çok olası kılıyor mu?

Gail: Herhangi bir olumlu haberin Biden’ı tekrar aday olmaya teşvik edeceğinden endişeleniyorum. Bildiğiniz gibi, bunun kötü bir fikir olduğunu düşünüyorum. Tanrı bilir, yaş ayrımcılığının destekçisi değilim ama başkanlık dönemine 82 yaşında başlamak pek de iyi bir plan gibi görünmüyor.

Bret: Ayrıca, ikinci dönemini sorunsuz geçiren yeni bir başkan hatırlamıyorum. Nixon: Watergate. Reagan: İran-kontra. Clinton: Lewinsky. George W. Bush: Katrina Kasırgası ve Irak. Obama: IŞİD’in yükselişi ve Demokratların Senato’yu kaybetmesi. Biden ne bekleyebileceğini düşünüyor?

Farklı bir konuda Gail, Salman Rüşdi’ye de suikast girişimi oldu. Senin düşüncelerin?

Gail:Şey, ben kesinlikle … buna karşıydım.

Bret:Bunu bildiğim iyi oldu!

Gail: Üzgünüm, böyle korkunç bir an söz konusu olduğunda geveze olmamalıyım. İnsanların iş sloguna dönmeden önce rahatlamak ve birkaç derin düşünceyi düşünmek için batı New York’taki saygıdeğer bir inziva yeri olan Chautauqua Institution gibi bir yerde böyle bir şeyin olması korkunç.

Bret: Birkaç yorumcu, saldırının daha geniş anlamı hakkında etkili bir şekilde yazdı. Sözcüklerin bazen ifade özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaları haklı çıkarmak için kullanılan bir şiddet biçimi olabileceğine dair giderek yaygınlaşan düşünceyi yalanlıyor. Gerçek şu ki, kelimeler şiddetin antitezi ve şiddetin en iyi alternatifidir, bu yüzden verimli demokratik yaşam için ifade özgürlüğünün korunması çok önemlidir.

Gail: Bu da saldırıyı hem iç karartıcı hem de çok beklenmedik kıldı. Örneğin Liz Cheney birincil kaybıyla karşılaştırıldığında, herkes bunun olacağını bilse de gerçek bir moral bozucuydu.

Bret: Doğru, yenilginin ölçeği beni şaşırtsa da. Sonra tekrar, yukarı yönde de bazı sürprizlerimiz oldu. Tıpkı Kansas’ın iyi insanlarının ezici bir çoğunlukla anayasalarında kürtaj hakkını korumak için ayaklanması gibi.

Gail: Kendini kötü hissediyorsan, Kansas’ı düşün. Bunun yılın sloganımız olacağı kimin aklına gelirdi?

Bret: Yıllar önce Tom Frank, “Kansas’ın Meselesi Ne?” Adlı bir kitap yazdı. Görünüşe göre cevap şu: pek bir şey yok.

Gail: Salı günü önümüzde büyük bir ön seçim var. Bunlardan biri, Demokrat Parti’nin iki önemli şahsiyetinin, Jerry Nadler ve Carolyn Maloney’nin yeniden rekabete tabi tutulduğu, benim kendi Kongre bölgemde bulunuyor. Her biri önemli bir komite başkanıdır. Üçüncü bir aday, 38 yaşındaki avukat Suraj Patel, her ikisinin de 70’li yaşlarının ortalarında olduğuna dikkat çekiyor. Favorin var mı?

Bret: Yukarıdakilerin hiçbiri. Hayran olduğum tek New York City temsilcisi Ritchie Torres ve o Bronx’ta. Bu yarışta kimden yanasın?

Gail: Nadler’ın daha uzun bir geçmişe sahip olduğuna karar verdim, akıllı, sert, önemli konularda tavır aldı ve benim oyumu aldı. Şimdi sıra sizde: Salı günü Florida’daki diğer büyük yarışma hakkında bir okuma yapın. Eski bir vali olan Temsilci Charlie Crist ve eyalet tarım komiseri Nikki Fried, bu sonbaharda Florida’nın şu anki valisini devralan Demokrat olmak için savaşıyorlar.

Bret:Fried, esas olarak Crist’i eski bir Cumhuriyetçi olarak siyasetinden hoşlanmayacak kadar tanıdığım için.

Gail:DeSantis, 2024’te Trump’a olası bir Cumhuriyetçi alternatif olarak sürekli konuşuluyor. Bir başkan adayı olarak onun hakkında ne düşünürdünüz?

Bret: DeSantis hakkında sevilmeyecek çok şey var. Ama gerçek şu ki Florida gelişiyor, oldukça geleneksel bir muhafazakar ve Trump’ın GOP adaylığını reddedebilecek birincil yarışmacı, ki bu benim ana önceliğim. Şahsen Nikki Haley gibi birini tercih ederim ama dilenciler seçici olamaz.

Gelecek hafta bu konuda bana geri dön. Ama ondan önce, meslektaşımız Roger Cohen’in birçok dindaşımın köklerinin izini sürdüğü Ukrayna’nın Odesa kentinin güzel portresini okumak için uzun bir süre. Baskı altındaki bir zarafet portresi ve uğrunda savaşmaya değer bir yer. Biden’ı her zaman eleştirdiğim için, Ukraynalıların bunu yapmasına yardım ettiği için büyük övgüyü hak ettiğini söyleyerek bitirmeme izin verin.

The Times yayınlamaya kararlı harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@zeynep) ve Instagram .