Siz Bekledikçe Özgürlüğün Fiyatı Artar

Dahi kafalar

New member
Geçen Pazar, John Brown’ın Harper’s Ferry’e yaptığı baskının 163. yıldönümüydü ve bu benim için WEB Du Bois’in 1909’daki Brown biyografisini yıllar sonra ilk kez gözden geçirmek için bir bahaneydi.

Biyografi, The Times’a göre, birlikte “iç savaşın tarihini ve bunun nedenlerini vermek” amaçlanan İç Savaş’taki kritik oyuncuların 24 biyografisi olan American Crisis Series of Biography adlı kitap koleksiyonunun bir parçasıydı. yol açtı.”

Du Bois’in girişi, daha önce tipik bir biyografidir – Brown’ın çocukluğu, yetiştirilmesi ve ahlaki gelişimi hakkında bazı ayrıntılara girer, Brown’ı genç yaşta köleliğin ateşli bir rakibi yapan sahnenin bir tasviri de dahil olmak üzere – ve bir alıştırmadır. sosyal analizde.

Du Bois, sonuç bölümünde Brown’ın görüşlerini özetliyor. Du Bois, “John Brown komşusunu kendisi gibi severdi” diye yazıyor. “Bu yüzden komşusunu fakir, talihsiz veya ezilmiş görmeye dayanamadı.” Brown’ın en az avantajlı olana sempatisi, Hristiyanlığı tarafından güçlendirildi ve “siyasi hayatta özgürlük ve güce vurgu yapan Fransız Devrimi’nin sosyal doktrinlerinden” etkilendi.

Tüm bunlara ek olarak, Du Bois, Brown’ın “daha adil ve daha eşit bir mülkiyet dağılımına olan henüz gelişmemiş fakat büyüyen inancı” olduğunu yazıyor. Bundan Brown, “bütün insanlar özgür ve eşit yaratılmıştır” sonucuna varmıştır.

Du Bois’in, zamanının öjenistlerine ve beyaz üstünlükçülerine, beyaz olmayanların doğal aşağılıklarına ilişkin argümanlarla Amerikan mektuplarının ana akımını domine eden köle sahiplerinin entelektüel torunlarına karşı kullandığı nokta budur.

“John Brown’ın mesajı yok – yani yirminci yüzyıla mirası yok mu?” Du Bois’e sorar. “O var ve bu harika bir söz: özgürlüğün bedeli, baskının bedelinden daha azdır. Dünyanın daha karanlık ırklarını baskı altına almanın bedeli, ahlaki bir gerileme ve Afrika-köle ticareti çağından bu yana eşi görülmemiş bir ekonomik israfta kendini gösteriyor.” (Salı günü sütunumda bu satırın bir versiyonunu alıntıladım.)

Bu açıdan bakıldığında, Du Bois, John Brown’ın hatırasının Amerika Birleşik Devletleri ve akranları için “güçlü bir uyarı” olduğunu söylüyor. Şimdinin günahlarını düzeltmeyi beklemek – rahatlık adına adaletten kaçınmak – özgürlüğün nihai bedelini daha da pahalı hale getirmektir.

John Brown “1700’de köleliği devirmenin ve özgürlüğü tesis etmenin bir maliyeti olacağını biliyordu; ve korkaklık ve körlük nedeniyle 1800’deki maliyet çok daha büyüktü ama yine de ödenemez değildi,” diye yazıyor Du Bois. “1900’e kadar hiçbir insan elinin ulusu öldürmeden vampiri toprağın gövdesinden çekip alamayacağını hissetti.” Du Bois, Brown’ın kendi zamanında adalet için bir darbe indirmesi gerektiğine karar verdiğini söylüyor. “Bir şeye mal olacak – hatta kan ve acı – ama beklemek kadar pahalıya mal olmayacak.”

Du Bois, Viktorya dönemi, burjuva ve biraz elitistten daha fazlası olan zamanının bir adamıydı. Du Bois’in bu yönlerini Brown biyografisinde görebilirsiniz ve çağdaş bir okuyucu için bunlar biraz sarsıcı olabilir.

Yine de, Du Bois’in hiyerarşiye ve dışlanmaya karşı tavrı, benim 1909’da olduğu gibi 2022’de de hâlâ geçerli. Ve gerçek bir “fırsat eşitliği” olmadan insanlığın en iyisinin “keşfedilip korunamayacağına” dair kapanış hatırlatması, o zamanlar olduğu gibi bugün de geçerliliğini koruyor.

Ne Yazdım

Salı köşem, Amerikan otoriterlik geleneğinden ne öğrenmemiz gerektiği üzerineydi.

Ve Cuma köşem çoğunlukçuluk için bir dava açtı.

John Ganz’la yaptığım podcast’in en son bölümü, John Grisham’ın “The Firm”ının 1993 sinema uyarlamasıydı.

Şimdi Okunuyor

Ian Johnson, The New York Review of Books için Xi Jinping hakkında.

Pema Levy solda ve Anne Jones için Yargıtay.

Nylah Burton, Andscape için Kara Güney’in yemekleriyle ilgili

Rachael Bade ve Karoun Demirjian, Politico dergisi için Nancy Pelosi’de.

The New Yorker için Saidiya Hartman’da Keeanga-Yamahtta Taylor.

Geri bildirim Okuduklarınızdan keyif alıyorsanız, lütfen arkadaşlarınıza tavsiye etmeyi düşünün. Buradan üye olabilirler. Bu haftanın haber bültenindeki veya genel olarak haber bültenindeki bir öğe hakkındaki düşüncelerinizi paylaşmak isterseniz, lütfen [email protected] adresinden bana e-posta gönderin. Beni Twitter (@jbouie), Instagram ve TikTok’tan takip edebilirsiniz.

Haftanın Fotoğrafı

Kredi… Jamelle Bouie

Virginia Üniversitesi yakınında bulunan Charlottesville’deki en sevdiğim kullanılmış kitapçılardan biri. Eski bir Yashica çift refleks lensli kamera ve Kodak sinema ile çekilmiş.

Şimdi Yemek: Ispanak ve Kırmızı Biber Frittata

Evden çalışmanın en sevdiğim yanlarından biri, bana kendim ve ailem için birçok, sağlıklı öğle yemeği hazırlama fırsatı vermesi. Bu onlardan biri! Şaşırtıcı miktarda lezzet içeren basit bir frittata. Orijinal tarif NYT Cooking’den, ancak burada sunduğum tarif biraz değiştirilmiş. Mercanköşk yerine elimdeki maydanoz, frenk soğanı ve biraz dereotu gibi otların bir kombinasyonunu kullandım ve sarımsağı kıyıp biberle pişirmek yerine sarımsağı rendeleyip yumurtalarla karıştırdım. Aksi takdirde, her şey aynıdır. Biraz taze ekmek (birkaç gün önce yapıp dondurduğum pideyi tekrar ısıttım) ve bir çiseleyen zeytinyağı ile servis yapın.

İçindekiler

• 1 6 ons torba bebek ıspanak veya 1 demet ıspanak, yıkanmış ve sapları alınmış

• 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

• 2 kırmızı dolmalık biber, çekirdekleri çıkarılmış ve küçük küpler halinde doğranmış

• 2 ila 3 diş sarımsak, rendelenmiş

• yarım su bardağı dilediğiniz taze ot, doğranmış

• koşer tuzu

• 8 yumurta

• taze kara biber

• 2 yemek kaşığı süt (ya da kremanız varsa)
Talimatlar

Ispanağı bir inç kaynar suyun üzerinde, sadece soluncaya kadar, yaklaşık iki dakika buğulayın; ya da büyük bir tavada yıkandıktan sonra yapraklarda kalan su ile soldurulur. Ateşten alın, soğuk suyla durulayın ve fazla suyu sıkın. İyice doğrayın ve bir kenara koyun.

1 yemek kaşığı zeytinyağını 10 inçlik ağır bir yapışmaz tavada orta ateşte ısıtın. Biberleri ekleyin. Sık sık karıştırarak, yumuşayana kadar beş ila sekiz dakika pişirin. Kenara koyun.

Yumurtaları geniş bir kapta çırpın. Tuz (yaklaşık ½ çay kaşığı), biber, süt, sarımsak, otlar, ıspanak ve kırmızı biberleri karıştırın. Tavayı temizleyip kurulayın ve orta-yüksek ayarlı brülöre geri dönün. Kalan yemek kaşığı zeytinyağını tavada ısıtın. Tavaya biraz yumurta bırakın; önceden cızırdayıp pişerse tava hazır demektir. Yumurta karışımını dökün. Yumurtaları dağıtmak ve yüzeye eşit şekilde doldurmak için tavayı eğin. Tavayı hafifçe sallayın, bir elinizle hafifçe eğin, diğer elinizde bir spatula ile frittatanın kenarlarını kaldırırken, pişirmenin ilk birkaç dakikasında yumurtaların alttan akmasına izin verin.

Ocağı kısın, kapağını kapatıp 10 dakika pişirin, arada bir tavayı hafifçe sallayın. Zaman zaman kapağı çıkarın, tavayı eğin ve frittatanın altını yakmaması için tahta bir spatula ile gevşetin. Alt kısım altın rengine dönmelidir. Yumurtalar hemen ayarlanmalıdır; değilse birkaç dakika daha pişirin.

Bu arada, broyleri ısıtın. Tavayı açın ve piliç altına yerleştirin, sıcağa çok yakın olmayacak şekilde, bir ila üç dakika boyunca çok dikkatli bir şekilde izleyerek ömür boyu üst kısmı yanmaz. (En fazla çok hafif kızarması ve ızgaranın altında şişmesi gerekir.) Ocaktan alın, frittatanın yapışmaması için tavayı sallayın ve en az beş dakika ve 15 kadar soğumaya bırakın. dakika. Kenarları tahta veya plastik bir spatula ile gevşetin. Tavadan dikkatlice büyük yuvarlak bir tabağa kaydırın. Takozlar veya daha küçük ısırık büyüklüğünde elmaslar halinde kesin. Sıcak, ılık, oda sıcaklığında veya soğuk olarak servis yapın.