Taliban’ın Yalanlarına İnanmak Hepimizi Güvensiz Yapıyor

Dahi kafalar

New member
26 Eylül 1996’da Taliban savaşçıları başkenti ele geçirip ele geçirdiğinde Kabil Üniversitesi’nde birinci sınıf tıp öğrencisiydim. Perşembe günüydü. Bunu net bir şekilde hatırlıyorum çünkü haftasonuna kadar okul ödevlerimi bitirmek için acele ediyordum. Bu görevler aniden artık gerekli değildi. Ertesi gün, Taliban tüm kadın ve kızların bundan böyle “bir sonraki duyuruya kadar” okullardan, işyerlerinden ve hatta yanlarında bir erkek refakatçi olmadan toplum içine çıkmalarından men edildiğini duyurdu.

Sonraki beş yıl boyunca, ABD önderliğindeki uluslararası güçler 2001’de Taliban’ın terör saltanatını sona erdirene kadar, bir Afgan kadının dünyaya bakışı evinin pencerelerinden geliyordu. ezildim. Afganistan’ın kronik olarak yüksek anne ölüm oranını ele almaya yardımcı olmayı umarak bir jinekolog olmayı hayal etmiştim. Asla doktor olmadım.

Bu çaresizlik, yeni nesil milyonlarca Afgan kadın tarafından bir kez daha hissediliyor.

Ağustos 2021’de Afganistan’ın yeniden fethini tamamlamadan önce Taliban, dünyadaki korkuları hafifletmek ve yollarına çıkan son yabancı güçlerin geri çekilmesinin yolunu açmak için tasarlanmış diğer ılımlılık taahhütlerinin yanı sıra kadın haklarını koruma sözü vermişti. Ancak o zamandan beri kadınları temel insan haklarından yoksun bırakan düzinelerce ferman çıkardılar, geçen ay kadınların üniversitelere gitmesini yasaklamak da buna dahil.

Uluslararası toplumun dolandırıldığı artık apaçık ortadadır. Taliban liderleri, son yirmi yılda kaydedilen toplumsal ilerlemeyi tersine çevirerek acımasız köktendinci İslami ve cinsiyet ayrımcılığı rejimlerini yeniden kurdular.

Yine de, ABD de dahil olmak üzere uluslararası toplum, safça bir başka Taliban yanılgısına – bunun İslam Devleti’nin Afganistan’daki bağlantısını ortadan kaldıracağına – sarılıyor ve Taliban ile siyasi ve güvenlik temelli temaslarını sürdürüyor.

Bu, aslında Amerika Birleşik Devletleri ve dünya için uzun vadeli güvenlik tehdidini artıran, gerçeğin büyük bir yanlış okumasıdır.

Taliban liderleri şimdi yeni bir şiddet yanlısı aşırılık yanlısı nesil yetiştiriyor. Çocuklara Taliban hedeflerini ilerletmek için şiddeti destekleyen aşırılık yanlısı ideolojilerini aşılayan yeni müfredatlar yerleştirerek Afgan okul sistemine el koydular. Gruplar ideoloji ve kaynakların dağılımı konusunda mücadele ederken, Taliban içinde artan sürtüşme daha fazla radikalleşmeyi ve istikrarsızlığı kaçınılmaz hale getirecek.

Grubun liderleri, IŞİD ulusötesi bir İslami halifelik ararken, Taliban’ın emellerinin Afganistan ile sınırlı olduğunu iddia ediyor. Yine de Pakistan Talibanı, Pakistan sınırında yoğunlaşan saldırılar düzenledi. IŞİD, Taliban devraldığından beri Afgan topraklarındaki operasyonlarını genişletti ve ölümcül bir tehdit olmaya devam ediyor.

Taliban’ın iktidara geldiği ilk dönemde çoğu Afgan kadından daha şanslıydım. Afganistan’da eski rejim tarafından asla fethedilmemiş tek eyalet olan Badakhshan’daki evime kaçtım ve kızlar için bir İngilizce okulu kurdum. Taliban kovulduktan sonra, onu takip eden kırılgan demokraside siyasete girdim. Açık sözlü bir kadın olarak, Taliban’ın öldürülenler listesindeydim ve 2020’de kolumdan vurulduğumda dahil olmak üzere birçok suikast girişiminde hedef alındım.

Ölmemi isteyenlerle daha sonra yüz yüze gelecektim. Afgan Parlamentosu’nun ilk kadın başkan yardımcısı olarak, 2021’de Doha’da Taliban ile barış görüşmelerinde ülkemin temsilcileri arasında yer aldım. diğer ülkeleri tehdit etmekten Bir toplantı sırasında Taliban üyeleri gözlerimin içine baktı ve kadınların iş hayatına, her türlü sosyal ve siyasi hayata katılmalarına ve hükümet bakanı, hatta başbakan olmasına izin verileceğini açıkladılar.

Bunun yerine, kadınların toplum içinde yalnız başına seyahat etmelerini, iş aramalarını veya altıncı sınıfın ötesinde eğitim görmelerini yasaklayarak, kadınları bir kez daha ortadan kaldırıyorlar. Kadınların karşı karşıya olduğu tehdit bu hafta, eski bir yasa koyucu ve ilk Taliban rejimini takip eden yıllarda ayağa kaldırılan sayısız kadından biri olan Mursal Nabizada’nın Kabil’deki evinde vurulmasıyla vurgulandı. Taliban’ın vaatlerine rağmen, 11 Eylül 2001 saldırılarının bir misafirhanesi olan El Kaide lideri Ayman el-Zevahri’nin geçen yıl bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürüldüğü Kabil’de yaşadığı ortaya çıktı. Şu anda Taliban’ın kaotik yanlış yönetimi altında bir insani felaket yaşanıyor.

Uluslararası kaldıraç sınırlıdır, ancak durumun mevcut rotasında devam etmesine izin vermek vicdansızlıktır.

Yıllar önce Afgan halkının Taliban uçurumundan kurtulmasına yardım etmek için çok fazla kan ve hazine yatıran ABD liderliğindeki dünya, Taliban ile daha fazla teması kesmeli ve başta kadın hakları olmak üzere Afgan muhalif gruplarla angajmanını yoğunlaştırmalı. gruplar. Yurtdışındaki tüm Taliban ofisleri kapatılmalı, yetkililerinin denizaşırı seyahatleri yasaklanmalı ve uzun süredir hayatta kalmalarına yardımcı olan uyuşturucu kaçakçılığından elde edilen gelir de dahil olmak üzere kalan tüm yabancı gelir akışları kesilmelidir. Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi Kanuni organlar, ülkedeki insan hakları ihlallerine ilişkin soruşturma başlatmalıdır.

Bunun gibi eylemler bir gecede bir şeyleri değiştirmeyecek ve çok ihtiyaç duyulan uluslararası insani yardımın sürekli olarak sağlanması için Taliban ile olan zayıf işbirliğini tehlikeye atabilir. Yardım malzemelerinin etkilenmemesi için her türlü çaba gösterilmelidir.

Ancak Taliban liderleri şimdiye kadar bir cezasızlık duygusu yaşadılar. Tutulmayan sözlerin her birini yerine getirene kadar Afganistan halkının hissettiği aynı acıyı onlara hissettirilmelidir.

Alternatifi, Afgan halkını benim kuşağımın yaşadığı aynı kabusa mahkum etmek ve Afganistan, yakında bölgenin ötesine geçerek Birleşik Devletler kıyılarına yayılabilecek olan kaosa ve aşırılığa doğru daha fazla alçalırken arkanıza yaslanmaktır.

Eski bir Afgan milletvekili olan Fawzia Koofi (@Fawziakoofi77), Ağustos 2021’de Taliban güçleri tarafından devrilen Afganistan İslam Cumhuriyeti’nde Parlamento’nun ilk kadın başkan yardımcısıydı. Yurtdışında sürgünde yaşıyor.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve instagram .