Telefon Orjinal mi Çakma mı e-Devlet’ten Denetim Edilecek

arkamikontrolet

New member
Resmi Gazete‘nin bugünkü sayısı, son kullanıcıyı direkt ilgilendirmiyor olsa da değerli olan bir düzenlemeye konut sahipliği yaptı. TRT’nin bir müddetdir uygulamada olan e-Bandrol sistemine akıllı telefonlar, taşıtlar, televizyonlar, bilgisayarlar, tabletler ve akıllı saatler de eklendi.

‘Standart’ bandrol uygulamalarını bilirsiniz. Üzerinde bandrol bulunan mamüllerin orijinal ve yasal olduklarının anlaşılmasını sağlar. İşte bu bandrollerin dağıtım işi, ülkemizde TRT tarafınca gerçekleştiriliyordu. Tüketiciler de e-Bandrol sistemi yardımıyla e-Devlet üzerinden denetim yapabiliyor, bir eserin ‘orijinal’ olup olmadığını anlayabiliyordu. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısı, bahsi geçen eserleri kullananlardan çok, o eserleri Türkiye’de üreten yahut Türkiye’de satmak için ithal eden mükellefleri ilgilendiriyor.

Şirket yahut bireylerin bu uygulamadan yaralanması için, kimi koşullara sahip olması gerekiyor

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe bakılırsa mükelleflerin e-bandrol hizmetinden yaralanması için birtakım kaideleri sağlıyor olmaları gerekecek. Buna göre;

• Yılda 500 bin adet televizyon,
  • yılda 100 bin adet bilgisayar,
  • yılda 100 bin adet telefon,
  • yılda 100 bin adet tablet,
  • yılda 100 bin adet akıllı saat
imalatı yapan mükellefler, e-Bandrol uygulamasından faydalanabilecekler. TRT, üstte verdiğimiz üretim kapasitesi şartlarını 4 katına kadar çıkarma yahut sıfıra düşürme yetkisine de sahip olacak. birebir vakitte; mamüllerin seri numarası ile ilgili bir usulsüzlük olması durumunda e-Bandrol uygulamasından faydalanılamayacak. Uygulamaya karşın bandrolsüz eser sattığı tespit edilen mükellefler de e-Bandrol uygulamasını kullanamayacaklar.

Resmi Gazete’deki düzenlemeye buradan ulaşabilirsiniz.