Türk Parlamentosu İsveç'in NATO'ya katılımını onayladı; Macaristan'ın oyları eksik

Fantestik lady

Global Mod
Global Mod
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, X sosyal ağında “Bugün NATO'ya tam entegrasyon yolunda bir adım daha attık” dedi.

Bugün NATO'ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaştık. Türkiye Büyük Genel Kurulu'nun İsveç'in NATO'ya katılımı lehinde oy kullanması olumlu.

– İsveçPM (@İsveçPM)
23 Ocak 2024

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk milletvekillerinin kararını memnuniyetle karşıladı.

“Macaristan'ın ulusal onayını tamamlayacağına güveniyorum” [la de Suecia] En kısa sürede” diye bir açıklamada bulundu.

İskandinav ülkesi, adaylığını Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından kısa bir süre sonra, geçen Nisan ayında kabul edilen komşu Finlandiya ile aynı zamanda sundu.

Her iki ülke de aday olarak yarışarak, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra miras kalan tarafsızlık politikasını ve Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana askeri açıdan uyumsuzluk politikasını bozdu.

İsveç'in adaylığı, Finlandiya'nın aksine, ülkeyi Ankara'nın “terörist” olarak tanımladığı Kürt hareketlerinin militanlarına yataklık etmekle suçlayan Türkiye'den gelen bir dizi engelle karşılaştı.

Türkiye'nin baskısıyla karşı karşıya kalan İsveç, Anayasasını yeniden düzenledi ve yeni bir terörle mücadele yasasını kabul etti.

Ancak Aralık ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in girişini, ülkesine F-16 savaş uçaklarının satışının ABD Kongresi tarafından “eş zamanlı” olarak onaylanması şartına bağladı.

Ankara ayrıca Kanada'dan savaş uçağı üretiminde kullanılan optik bir bileşenin Türkiye'ye satışına izin vermesini talep etti.