Türkiye’de Özel Okul Fiyatları Ne Kadar?

arkamikontrolet

New member
Ülkemizde son senelerda özel okullara artan bir ilgi var. Ebeveynler daha az kişilik sınıflarda daha düzgün eğitim üzere münasebetlerle çocuklarını özel okula göndermek istiyorlar.

Hatta bu o denli bir hâl aldı ki, birden fazla senaryoda eğitimin kalitesinden fazla ebeveynlerin ‘kendi yeterliliklerini kanıtlamak zorunda oldukları’ bir bahse bile dönüştü. ‘Biz çocuğumuzu özel okula gönderiyoruz, zira gönderebiliyoruz’… Zira çocukları için en güzelini isteyen ebeveynler, ‘iyi eğitim’ için üzerlerinde bu biçimde bir görünmez baskı hissediyor. Özel okula gönderememek, bir eksiklik, yetersizlik üzere hissettiriyor.

Ancak özel okul meblağları, başka bir fazlaca şey üzere dudak uçuklatan düzeye ulaşmış durumda. 200 bin TL’den 700 bin TL’ye kadar uzayıp giden sayılar, ‘basit’ bir ailenin karşılayabileceği sayıların fazlaca fazlaca üstünde

Geçtiğimiz gün Ulusal Eğitim Bakanlığı özel okullar için 2023-2024 yılının tavan artırım oranını %65 olarak deklare etti. Bu da esasen yüksek olan özel okul fiyatlarını daha da yükseltti. Geçtiğimiz sene bu oran %36 düzeyindeydi.

Ancak çocuklarını özel okula gönderen velilerin daha büyük bir sorunu var. O da ‘ek hizmetler’ ismi altında kitap, kıyafet, yemek gibi ‘hizmetler’ ve ‘ihtiyaçlar’ için alınan fiyatlar. Velilerden gelen şikayetler, bu hizmetlerin %200’den daha fazla zamlandığına yönelik.

Haberin bu kadar ses getirmesinin niçini, ortalıkta dolaşan özel okul fiyatları. Fakat ismi geçen okulların çabucak hemen kendi resmi yeni fiyatlarını web sitelerinde paylaşmadıklarını gördük. Bu sebeple gelen tavan artırım oranı üzerinden muhtemel fiyatları aşağıdaki tabloda derledik;

Okullar2022 – 2023 Eğitim Yılı
KDV’li Ücreti
%65 Tavan Artırım Oranı ile
Olabilecek Azamî Fiyat
Hisar Okulları
  • ~141.675 TL
  • ~216.451 TL
BJK Kabataş
Vakfı Okulları

• ~108.600 TL
  • ~179.190 TL
Bilfen Koleji
Bahçeşehir Kampüsü

• ~115.808 TL
  • ~191.083 TL
Enka Okulları
  • ~139.850 TL
  • ~230.752 TL
FMV Işık Okulları
Nişantaşı

• ~96.000 TL
  • ~158.400 TL
İstanbul Erkek Liseliler
Eğitim Vakfı Okulları

• ~104.105 TL
  • ~171.773 TL
MEF Okulları
  • ~103.337 TL
  • ~170.506 TL
Koç Okulları
  • ~152.815 TL
  • ~252.144 TL
Terakki Vakfı
  • ~103.896 TL
  • ~171.428 TL
Eyüboğlu Vakfı Okulları
  • ~107.750 TL
  • ~176.137 TL

• *tutarların ortalama nasıl bir çizgide olduğunu göstermek için ilkokul fiyatlarını baz aldık, fakat bir hayli okulda okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise meblağları farklı. Kimi okullarda bu fark tüm sınıflar içinde bile olabiliyor.
  • *%8 eğitim fiyatı KDV’sini fiyatlara dahil ettik.
  • *Yemek fiyatı, kıyafet fiyatı, servis ve kitap fiyatı üzere ek kalemleri fiyatlara dahil etmedik.
  • *Fiyatlar taksitli ve peşin olarak da değişebiliyor. Biz listede taksitli tutarları baz aldık.
  • *Kimi okullarda yerleşkeler içinde fiyat farkı mevcut. Fiyatını aldığımız yerleşkesi listede belirttik.
Bu fiyatlara ortalama 20-30 bin TL içinde değişen yemek fiyatları ve kıyafet, kitap ve servis masrafları da eklenince, ailelerin sırtına oldukça büyük bir yük biniyor…

Peki bir aile ‘ben aç kalsam da olur, kâfi ki çocuğum yeterli eğitim alsın’ deyip çocuğunu özel okula kaydettirmek istese, en az ne kadar kazanması gerekir?

Ülkemizde ‘açlık sınırı’ 2023 yılında 8.130 TL olmuş durumda… Yani minimum fiyattan yaklaşık 370 TL aşağıda. Tek çocuklu bir aile aç kalma değerine çocuğunu özel okula göndermek istese bile sizce aylık ne kadar kazanıyor olması gerekirdi?

Okullar
Ailenin Sahip Olması Gereken

Minimum Aylık Gelir
Hisar Okulları
  • ~31.167 TL
BJK Kabataş
Vakfı Okulları

• ~28.062 TL
Bilfen Koleji
Bahçeşehir Kampüsü

• ~29.053 TL
Enka Okulları
  • ~31.983 TL
FMV Işık Okulları
Nişantaşı

• ~26.330 TL
İstanbul Erkek Liseliler
Eğitim Vakfı Okulları

• ~27.444 TL
MEF Okulları
  • ~27.338 TL
Koç Okulları
  • ~34.142 TL
Terakki Vakfı
  • ~27.415 TL
Eyüboğlu Vakfı Okulları
  • ~27.808 TL

Okullarda yemek, kitap, kıyafet ve servis masrafları çok değişken. Fakat biz ortalama bir hesaplama yapabilmek için aylık 5 bin TL üzere sabit bir gider olarak belirledik. Bu sayısı farklı okullardan aldığımız sayıların sıradan bir ortalaması olarak ekledik ve minimumda tuttuk…

Türkiye Cumhuriyeti’nde 2022 bilgilerine bakılırsa çalışanların %42’si minimum fiyatlı…
Yani ülkenin %42’si, meskende iki taban fiyatlı çalışan olarak yaşıyor olsalar bile tek çocuklarını özel okula gönderemeyecekler.

Tabii ki aslına bakarsan bir ailenin diğer hiç bir sarfiyatı yokmuş üzere açlık hududunda yaşamayı kabul edip binlerce lirayı da okullara vermesini beklemek mantık dışı olurdu. Ancak açlık hududunda yaşamayı kabul etseler bile ellerine her ay ortalama 25 – 30 bin TL geçmesi gerekmesi pek can sıkıcı.

Tüm öğrencilerin eşit ve kaliteli eğitime ulaşması, çağımızda artık bir lüks değil, gereklilik. Eğitim, hiç bir tarafıyla bir ticaret materyali değil ve olmamalı.

Ancak günümüz şartları, aileleri özel okullara iterken sırtlarına ise üstlenmesi büyük bir yük koyuyor. Çocuklar ve aileler içinde toplumsal sınıf farklılıklarını derinleştiriyor, üniversiteden çalışma ömrüne kadar her alanda kapanması imkansız bir fırsat eşitsizliği oluşturuyor. Umuyoruz ki bu biçimdesine büyük bir toplumsal sorun, geleceğimize de taşınmadan makul tahlillerle ortadan kaldırılabilir…