Ukrayna’dan Mektup: ‘Ayrılmayı Planlamıyorum’

Dahi kafalar

New member
Gelen kutumuzdan daha fazlası:

• Met’in Anna Netrebko’ya Karşı Eylemi
  • Erkekler: Başka Bir Nedene İhtiyacınız Var mı? aşı olmak?
  • Başarılı Bir Emeklilik
27 yaşındaki Taria, birlikte yaşadığı çadırından çıkar. iki çocuğu ve diğer Ukraynalı aileleri bir metro istasyonunda yerin altında. Birçoğu, Rus ve Ukrayna kuvvetleri Ukrayna’nın Kiev kentinin eteklerinde savaşırken yaklaşık bir haftadır oradalar.

Pazar günü Ukrayna’nın Dnipro kentindeki bir toplama noktasında Molotof kokteylleri için kullanılacak şişeleri düzenleyen bir gönüllü. Kredi… Tyler Hicks/The New York Times

Editöre:

Bu mektubu batı Ukrayna’dan yazıyorum. 24 Şubat’taki ilk patlamaları duyduktan sonra Kiev’deki evimden kaçtım. Buradaki korku tarif edilemez: Her zaman sığınağa koşmaya hazır hava saldırısı sirenlerini dinliyoruz.

Duş almak ya da kahvaltı yapmak gibi basit eylemler, her an sirenlerle yarıda kesilebilecek görevlere dönüşüyor. Birbirinize masaj yapmak veya duygular yükselirken rahatlık sunmak gibi bazı beklenmedik yetenekler ortaya çıkıyor.

Tehlikeye rağmen ülkeyi terk etmeyi düşünmüyorum. Şu anda Ukrayna’da hiç kimse güvende değil ve birçoğu askere veya paramilitere gönüllü olarak, yaralıları tedavi ederek veya yurtdışından malzeme tedarik ederek cesurca savaşa katılıyor.

Şu anda, bilgi savaşının ön saflarında Ukrayna için savaşıyorum. Ülkemdeki acımasız durumu haber kaynakları ve sosyal medya aracılığıyla dünyayla paylaşmak için mümkün olan her şeyi yapıyorum. Dünyanın dört bir yanındaki gazetecileri hikayelerimizi gerçek ve titizlikle anlatmaya devam etmeye çağırıyorum.

Kate Maslenkova
Ternopil, Ukrayna

Editöre:

As I Rusya-Ukrayna durumunu izleyin, uluslararası medyanın Ukraynalıları imkansız bir zafere tezahürat yaptığını gördüğümde biraz endişeleniyorum. Devasa Rus Ordusunu süresiz olarak durdurabileceklerini gerçekten düşünen var mı? Neredeyse bir spor karşılaşmasını izlemek gibi ve mazlumlar orada asılı duruyor ama yine de kaçınılmaz sonucu biliyoruz.

Sivil halk, sağlanan tüfekler ve Molotof kokteyli yapma talimatı ile sokaklarda Ruslarla savaşmaya davet edildi. Ruslar, sayısız sivili katletmekten başka seçenekleri yokmuş gibi hissedecekler.

Bu dünya gücünün ezici gücünün bu ülkeyi yok etmesi an meselesi. Ukrayna halkının cesaretine hayranım ama korkarım ki bu beyhude tatbikatın sivil direnişçiler için trajik sonuçları olabilir.

Üzücü gerçek şu ki, Vladimir Putin kollektif kafalarımıza doğrultulmuş bir nükleer silaha sahip olduğu sürece, korku içinde izlemekten başka yapabileceğimiz çok az şey var.

Scott Thompson
Bloomington, Ind.

Editöre:

Dünyadaki Avrupa uluslarını savunmaya gelmedik Birçokları ölene kadar II. Ve bu karar hala tartışmaları ateşleyebilirken, arkadaşlarımızın kesin yıkımlarını önlemek için yardımımızı istediklerinde, tarihin çok önemli bir anındaymışız gibi geliyor.

Şu an hariç, bu savaş canlı ve renkli olarak dünyanın her yerine anında video olarak sunuluyor. Gözlerimizin önünde özgür ve demokratik bir ulusun ölümünü, binlerce olmasa da yüzlercesinin katledilmesini izliyoruz.

NATO üyeleri olarak, yaptırımlarda “benzeri görülmemiş adımlar” attığımız için birbirimizi tebrik ediyoruz. Bir petrol boru hattını iptal ediyoruz ve yine de tanklar yuvarlanıyor. Rusya’nın bazı finansal yollarını kestik ve yine de bombalar uçuyor. Rus petrolünü almaya devam ederek bu katliamı finanse ediyoruz.

Ukrayna’ya “Vay canına, NATO kulübümüzde olsaydın, o zaman sana gerçekten yardım ederdik” diyoruz. Mühimmat göndereceğiz ve mültecilerinize yardım edeceğiz. Bu yaklaşım Vladimir Putin’i durdurmayacak.

Savaş istemiyorum. Ama bunun zaten özgür dünyada olduğunu anlamamız için daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor? Biz uzağa bakamayız. Vladimir Putin’i şimdi durdurmalıyız.

Kerry Sweeney
Pawtucket, RI

Editöre:

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her Rus konsolosluğunun önündeki sokakta – mavi ve sarı – Ukrayna bayrağı mı?

Susan Addelston
New York

Met’in Anna Netrebko’ya Karşı Eylemi

Kredi… The New York Times için Caitlin Ochs

Editöre:

Re “Met Opera to Russian Diva: Reddetme, Rezervasyon Yok” (Weekend Arts, 4 Mart) :

Anna Netrebko, Ukrayna’daki savaşı kınadı, ancak anavatanının başkanı Vladimir Putin’i kınamak konusunda isteksizdi. İstihdamı sürdürmek için ne söylemesi gerektiğinin söylenmesine karşı duruşu nedeniyle, önümüzdeki iki sezon boyunca Met sahnesinde performans göstermesi yasaklandı.

Pekala, işte Bay Putin’in işgaline çileden ama aynı zamanda demokrasi adına zorla konuşma talep etmekten çekinen bir opera aşığı. Met, Bayan Netrebko ile bağlarını kesme konusundaki acele kararını yeniden gözden geçirmeli. Savaşa karşı beyan ettiği muhalefet yeterince iyi.

Stanley Spiegel
Brookline, Mass.

Erkekler: Aşı Olmak İçin Başka Bir Nedene mi ihtiyacınız var?

Araştırma, koronavirüsün üç erkek al yanaklı makakın genital yollarını enfekte ettiğini gösterdi. Kredi… Jean-Francois Monier/Agence France-Presse — Getty Images

Editöre:

Re “Araştırma Erektil Sorunları Coronavirüsle İlişkilendiriyor” (haber makalesi, 2 Mart):

Son olarak, bir Covid aşı karşıtı harekete (ya da en azından yarısına) karşı mücadelede geniş çapta yayılmasını isteyen güçlü bir bilimsel silah: En gürültülü aşı karşıtı kişiler, aşıyı kabul etmek yerine ölmeye istekli olduklarını beyan ederken, ilgili erkeklerden kaçı, eğer sadece erkekliklerini isteyerek tehlikeye atacaklarını biliyorlardı?

David A. Epstein
Hollywood, Fla.
Yazar emekli bir nükleer tıp doktorudur.

Başarılı Bir Emeklilik

Pat Sterner sahil boyunca evinden kendi işini yürütür. Minnesota’daki Superior Gölü’nün kıyısında. Önümüzdeki yıl emekliliği kolaylaştırmaya hazırlanıyor. Kredi… The New York Times için Nate Ryan

Editöre:

Yeniden “Atlamaya Hazır Değilseniz Bekleyin” (Emekli, Sunday Business, 20 Şubat):

John F. Wasik’in emeklilik planlamasına ilişkin makalesi, somut sorunların çoğunu (Sosyal Güvenlik, sağlık hizmetleri) ele aldı, ancak önemli bir konuyu gözden kaçırdı – emeklilikten sonra ne yapılması gerektiği. Çok üretken veya etkili olmaya alışmış insanlar, artık ofiste (veya Zoom’da) bulunmama ve diğer insanları yönlendirme veya etkileme olasılığıyla karşı karşıya kaldıklarında aniden kendilerini denizde bulabilirler.

Başarılı bir emeklilik için bu yaratıcı ürünler için bir çıkışa sahip olmak, sağlam bir mali temele sahip olmak kadar önemli olabilir.

Robert Checchio
Dunellen, NJ