arkamikontrolet
New member
90’lı yıllar Türk müziği için kimlik bulma arayışında geçti denilebilir. Farklı üsluplar denendi ve yeni isimler, kümeler çıktı. Rock müzik için bir yandan Anadolu rock tesirleri devam ederken bir yandan da dünyada aslına bakarsanız yayılmış olan punk, heavy, hard rock üzere çeşitlerle tanışıldı.
Bilhassa pop müziğin tanınan olduğu o senelerda rockçı olarak isimlendirilen insanların toplumdan dışlandığı yahut garipsendiği bir periyottu.
İşte, birden fazla 90’lı ve 2000’li yıllar başında ömrümüze girmiş ve ayrılsalar dahi hala dinlenen, Türk rock müziği için bedelli olan gruplar!
Unutamadığımız Türk rock müzik kümeleri:
Kurban, bilhassa 2000’li yılların başında yakaladığı çıkışla, o devrin gözdesi olan pop müziğin içinden sıyrılmayı başarmıştır. 2017 yılında dağıldıklarını açıklamalarıyla hayranlarını çok üzmelerine karşın, ‘Yalan dostum aşk diye bir şey yok’ üzere kelamlara sahip müzikleriyle günümüzde bile hala ezbere söyleniyor.
Müzikte denenmemişi denemeye çalışanlar: Çilekeş
Günümüzde bile rock müzik dinleyen ve sevenlerin çalma listelerinde Çilekeş müzikleri vardır. Bir periyot rock müzik neslinin ve şenliklerin gözdesi pozisyonunda bir gruptu.
Disco soslu patlamış rock yapan küme: Kreş
Etnik ögelerle bezenmiş grunge müzik yapan küme: Direc-t
Cenk Durmazel’in müzikte de başarılı olduğunun ispatı: Malt
Ayrılarak hayranlarını çok üzen indie rock kümesi: Sakin
Türkiye’nin birinci hard rock/metal kümesi: Whisky
Grunge ve hard rock cinslerinin hoş bir karışımı: Grizu
Türk rock müzik topluluğunun 1980’den beri bedellerinden biri: Mavi Sakal
Dört kafadar tıp öğrencisinden kafataslı bir küme: Dr. Skull
Bilhassa pop müziğin tanınan olduğu o senelerda rockçı olarak isimlendirilen insanların toplumdan dışlandığı yahut garipsendiği bir periyottu.
İşte, birden fazla 90’lı ve 2000’li yıllar başında ömrümüze girmiş ve ayrılsalar dahi hala dinlenen, Türk rock müziği için bedelli olan gruplar!
Unutamadığımız Türk rock müzik kümeleri:
- Kurban | 1997-2005, 2006-2017
- Çilekeş | 2002-2011
- Kreş | 2000-?
- Direc-t | 1997-?
- Malt | 2006-2016
- Sakin | 1999-2011
- Whisky | 1979-2009
- Grizu | 1993-?
- Mavi Sakal | 1980-?
- Dr. Skull | 1983-1994
- Öne çıkan müzikleri: Palavra, Sorma, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, Beyhude, bir daha
Kurban, bilhassa 2000’li yılların başında yakaladığı çıkışla, o devrin gözdesi olan pop müziğin içinden sıyrılmayı başarmıştır. 2017 yılında dağıldıklarını açıklamalarıyla hayranlarını çok üzmelerine karşın, ‘Yalan dostum aşk diye bir şey yok’ üzere kelamlara sahip müzikleriyle günümüzde bile hala ezbere söyleniyor.
Müzikte denenmemişi denemeye çalışanlar: Çilekeş
- Öne çıkan müzikleri: Y.o.k., Kendimden Geriye, Yetmiyor, Siyah, Gözaltı
Günümüzde bile rock müzik dinleyen ve sevenlerin çalma listelerinde Çilekeş müzikleri vardır. Bir periyot rock müzik neslinin ve şenliklerin gözdesi pozisyonunda bir gruptu.
Disco soslu patlamış rock yapan küme: Kreş
- Öne çıkan müzikleri: Yarım Kalan Şarap, şahsi Bir İntihar, Ben Hala Seninim
Etnik ögelerle bezenmiş grunge müzik yapan küme: Direc-t
- Öne çıkan müzikleri: Hasret, Fakat Aşkım Yok, Git, Lakin Sen Varsın
Cenk Durmazel’in müzikte de başarılı olduğunun ispatı: Malt
- Öne çıkan müzikleri: Zelzele, Olmaz, Neanderthal, Gol, Aşkın Gözü
Ayrılarak hayranlarını çok üzen indie rock kümesi: Sakin
- Öne çıkan müzikleri: Yağmur Güncesi, Edepsiz Komedya, Denek ömrüm, Laleler Beyaz
Türkiye’nin birinci hard rock/metal kümesi: Whisky
- Öne çıkan müzikleri: Yak Bizi, Ayna, Yalnız Seninle, Cadı
Grunge ve hard rock cinslerinin hoş bir karışımı: Grizu
- Öne çıkan müzikler: Bira ve Kahve, Bütün Bunlar Düş, Bir Sefer Yaşarsın, Kan ve Para
Türk rock müzik topluluğunun 1980’den beri bedellerinden biri: Mavi Sakal
- Öne çıkan müzikleri: İki Yol, Çektir Git, Al Beni, Yat Geliyorum, Günler, Başladım Yürümeye
Dört kafadar tıp öğrencisinden kafataslı bir küme: Dr. Skull
- Öne çıkan müzikleri: Rools for the Fools, Güneşin Sesi, Princess, Metal on Metal