Utangaç Olmayın: Yabancılarla Konuşmanın Faydaları

Dahi kafalar

New member
Gelen kutumuzdan daha fazlası:

• Ukrayna Savaşını Bitirmek İçin Diplomasi Zamanı
  • Öldürülen Gazeteci: ‘Gerçekten Bir Kahraman’
  • Mihail Gorbaçov: Bir Barışçıl
Kredi… The New York Times için Karsten Moran

Editöre:

“Sosyal Hayatınız Olması Gerektiği Gibi Değil” (sütun, 26 Ağustos):

David Brooks’un insanların “toplumsuzluğa” yönelik eğilimleri hakkındaki köşesi çok önemlidir. İnsanlar doğası gereği oldukça sosyaldir, ancak aynı zamanda ihtiyaç duyduğumuz, can attığımız ve keyif aldığımız sosyal aktiviteye katılmamızı engelleyen temel sosyal kaygıları vardır.

Kendimize saklamamızı sağlayan her teknoloji, kaygı içgüdüsünü toplumsal içgüdünün üstüne çıkarıyor. Cep telefonları ve kulaklıklar çok bariz suçlular. Ama geçmiş nesillerde televizyon ve hatta insanları ön taraftaki verandada sohbet etmek yerine içeride tutan klima bile öyleydi.

Yaşadığımız ortamlar da aynı etkiye sahiptir. Bir banliyö çocuğu olarak, büyük bir evde kendi odamı kalabalık bir ranza ve sürekli bir arkadaşlıkla değiştirdiğim yaz kampından derinden etkilendim. Oradaki canlı etkileşimler, bir yetişkin olarak şehir hayatını seçmeme neden oldu.

Geçen bir gece binama girerken, daireme asansöre binmeden önce üç farklı komşuyla (ve onların çocukları ve köpekleri) sohbet ettim.

Bu, siyasi haritalarımızda genellikle kırmızı ile renklendirilen banliyölerde veya geniş açık alanlarda olduğundan kökten farklı bir insan deneyimidir. Kentsel ve kentsel olmayan alanlar arasındaki şiddetli siyasi bölünmeler, bu farklı insan etkileşimi deneyimlerinin görüşlerimizi temel biçimlerde renklendirdiğini kuvvetle önerir.

Ron Meyers
New York

Editöre:

Burada, New York, Great Neck’te, yakın zamanda şehrin etrafındaki kaldırım oturma yerlerinde “konuşma istasyonları” belirledik ve yoldan geçenleri “arkadaşça bir sohbeti memnuniyetle karşılarsanız lütfen buraya oturun” diye davet ettik. Yerel basına göre, David Brooks’un öngördüğü gibi çalışıyor: “Gününüzü sosyal egzersizlerle doldurmaya alıştığınızda, her şey daha kolay ve daha kolay ve daha eğlenceli hale geliyor.”

ronald brüt
Büyük Boyun, NY
Conversations New York’un direktörü olan yazar, konuşma istasyonlarını organize etti.

Editöre:

Yıllar önce, Paris’te gazetemi okumak için Tuileries Bahçesi’ndeki boş bir bankta oturdum. Kısa bir süre sonra, sıranın diğer ucuna Parisli bir bey oturdu ve konuşmaya başladı.

İlk tepkim sinirlenmek oldu ama tamamen kaba olmak istemedim bu yüzden onu fazla cesaretlendirmeden, yapmacık bir şekilde kibar olmaya çalıştım. İki yıl sonra evlendik ve onun ölümüne kadar 20 yılı aşkın bir süre birlikte kaldık!

Irene Bernstein-Pechmèze
Kraliçeler

Editöre:

Bir yabancıyla en az bir sohbet etme günlük pratiğinden kişisel olarak çok şey öğrendim.

Örneğin, son 30 yılda, gelen bir metro vagonunun titreşimlerini hissetmek isteyen kör bir adamla, bakkalda halasının kanserini tedavi etmek için doktor arayan genç bir kadınla ve yorgun bir adamla konuştum. Polis departmanındaki silah bürosunda çift vardiya çalıştıktan sonra eve dönüyordu. Hatta önceki yaz arkadaş olduğum Koreli genç bir tasarım öğrencisinin mezuniyet törenine 16 saatlik Seul uçuşuyla katıldım.

Bu hayat değiştiren aktivite zihnimi açtı ve bana şehrimin ve dünyanın çeşitliliği için derin bir takdir verdi. Bu kadar çok kişinin karşılaştığı zorluklardan haberdar olmak beni de utandırdı. Gerçekten de artık bir yabancıya henüz tanışmadığım yeni bir arkadaş olarak bakıyorum.

Jacquelyn Ottman
New York

Editöre:

Kocamın dört yıl önce kanserden vefatından sonra ve yalnızlık içindeyken, diğer dullarla kahve içmek için, bir parkta bir bankta ya da yürüyüşe çıkmak için birçok girişimde bulundum ve kendimi taş bir duvara dayanmış gibi hissettim.

Birçoğu telefonda konuşurdu ama yüz yüze görüşmek onlar için külfetliydi. Bol bol doktor randevusu aldılar ve tuttular ama sosyal toplantılar imkansız görünüyordu. Dışarı çıkmayı göze alacak birkaç kadın buldum, bu yüzden kimsem yokken yalnız gittim.

Sadece “Günaydın” demek için yabancılarla konuşmayı hiç bırakmadım. Hala yalnızım ama sahip olduğum birkaç arkadaşımla hayatta kalıyorum.

Shirley Smithberg
New York

Editöre:

Bağlanmamız için bizi teşvik ettiğiniz için teşekkür ederiz. Hayatınızı güzelleştirmek için şu öneriyi ekleyeceğim: Taksicilerle konuşun! Bu, birçok yabancı için giriş seviyesi bir pozisyondur. ABD’ye gelme nedenleri çeşitlidir ve hikayeleri bilgilendiricidir.

Rejim değişikliğinden kaçan bir subayla veya aniden çöken bir ekonomiden bir iş adamıyla tanışabilirsiniz. Sudan’daki siyasetin, Etiyopya’nın yemeklerinin veya Venezuela hükümetinin filtrelenmemiş hesaplarından çok şey öğrenebilirsiniz. Çoğu insan hikayelerini anlatmaya hevesli görünüyor.

Her zaman yolculuğun sonundaki vedayı, başlangıçtaki merhabadan daha sıcak bulmuşumdur.

Mary Barrow Nichols
Austin, Teksas

Editöre:

Eğer “sosyallikten” muzdaripsek ve çare yabancılarla konuşmaksa, ebeveynlik uygulamalarımızı güncellememiz gerekecek. İlk yıllardan itibaren “yabancı tehlikeyi” öğretmek yerine, ebeveynler olarak çocuklarımıza uygun koşullarda düzenli olarak yabancılarla nasıl konuşulacağını hem model almamız hem de öğretmemiz gerekecek.

David Brooks’un iddia ettiği gibi, Amerika’nın kaderinin “günlük hayatın en küçük eylemlerinde birbirimize nasıl davrandığımız tarafından belirleneceği” doğru olabilir ya da olmayabilir, ama inanıyorum ki ruh sağlığımız öyle.

Komşularım, otobüsteki diğer yolcularım ve mağazada kuyrukta bekleyen yabancılar benimle arkadaşça konuşurlarsa, kendimi daha iyi hissederim ve muhtemelen bu güzel duyguları hem evde hem dışarıda başkalarına iletebilirim.

Toplumumuzun yırtık dokusunu sohbet ederek yeniden örebilir miyiz? Ben öyle düşünmek istiyorum.

Havva Sullivan
Cambridge, Mas.
Yazar, ebeveynlik üzerine atölye çalışmaları sağlayan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Parents Forum’un kurucusudur.

Editöre:

David Brooks, çevrimiçi bir ankete göre, “yalnızca yüzde 24’ü trende bir yabancıyla konuşacağını söyledi” endişesini dile getiriyor. Ne Bay Brooks’un ne de yukarıda bahsedilen yüzde 24’ün 1951 Alfred Hitchcock sineması “Strangers on a Train”i hiç izlemediğinden (ya da onun dayandığı Patricia Highsmith romanını okumadığından) şüpheleniyorum.

Olsaydı, insanların neden yabancılarla konuşmaması gerektiğini daha iyi anlayabilirlerdi.

Jonathan Raff
Milwaukee

Ukrayna Savaşını Bitirmek İçin Diplomasi Zamanı

Ukrayna’nın doğusundaki Izium’un eteklerinde bir köyün yakınında terk edilmiş bir Rus tankının üzerinde duran Ukraynalı bir asker Pazar günü. Kredi… Juan Barreto/Agence France-Presse — Getty Images

Editöre:

“Büyük Kazançların Ardından Ukraynalılar Kritik Seçimlerle Karşı Karşıya” (ön sayfa, 13 Eylül):

Ukrayna’nın Rusya’ya karşı etkileyici askeri atılımları, bu yıkıcı ve tehlikeli savaşı sona erdirmek için diplomasiye yol açmalı. Washington, Moskova’yı küçük düşürmeye çalışmak yerine, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, ekonomik sağlığını ve güvenliğini garanti eden bir uzlaşma için baskı yapmalıdır.

Barışçıl bir çözüm, Ukrayna halkı ve Avrupa için büyük bir zafer olacaktır. Aynı zamanda Vladimir Putin’in emperyal tasarımlarına bir azarlama olarak duracaktır. Ancak aşağılanmayı geri tepme noktasına kadar zorlamamalıyız ki bu Putinizm için yeni bir teşvik olacaktır.

Bunun yerine, bu kriz bize ABD-Rusya nükleer açmazının dünyanın en büyük tehlikelerinden biri olduğunu hatırlatmalıdır. Nükleer silahsızlanmaya yönelik ilerleme çok erken gelemez.

David Keppel
Bloomington, Ind.

Öldürülen Gazeteci: ‘Gerçekten Bir Kahraman’

Jeff German, öldürülmeden önce kırk yıl boyunca Las Vegas’ta her türlü nahoş karakter hakkında rapor vermişti. Kredi… KM Cannon/Las Vegas Review-Journal, Associated Press aracılığıyla

Editöre:

Kendisi hakkında bir ifşaat yazan bir muhabiri öldürmekle suçlanan bir politikacı hakkında, “Las Vegas’ta Menşei Olan Muhabir Şiddetli Bir Sonla Buluşuyor” (haber makalesi, 11 Eylül):

Biri iktidara doğruyu söylediğinde çoğu zaman mevcut tepki, haberciye şiddetle saldırmaktır. 1990’ların ortalarında dört güçlü politikacıya karşı kendi karalama savaşımı takip ederken, Jeff German’ın sütunlarında yankılanan kararlı sesini hatırlıyorum.

Otuz yıl önce seçilmiş yetkilileri çağırmak, hayatınızı tehlikeye atmak anlamına gelmiyordu. Ne yazık ki, artık durum böyle değil. Bay German cesur bir muhabir olarak hatırlanacak ve umarım gelecek nesil gazetecilere ilham kaynağı olur. Benim için o gerçekten bir kahramandı.

Lori Lipman Kahverengi
Gümüş Bahar, Md.
Yazar, eski bir Nevada eyalet senatörüdür.

Mihail Gorbaçov: Bir Barışçıl

Kredi… Lisi Niesner/Reuters

Editöre:

Eski dışişleri bakanı James A. Baker III’ün yazdığı “Dünyanın Gorbaçov’u Nasıl Hatırlamasını İstiyorum” (Opinion konuk yazısı, 7 Eylül):

Mihail Gorbaçov, Soğuk Savaş’ı sona erdirmek için birincil krediyi hak ediyor, o sırada uluslararası ilişkilerde akan akımlardan herhangi bir uyanık gözlemcinin tespit edebileceği gibi.

Gerçeğin ne olduğunu – nasıl göründüğünü, nasıl hissettiğini – belirli olaylar meydana geldiğinde Sovyetler Birliği ile ilişkilere girenler için hatırlamak önemlidir: 1989 Berlin Duvarı’nın çöküşü, Doğu Avrupa’yı kasıp kavuran devrimci değişiklikler ve dağılma. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin

Ronald Reagan, dinamik yeni bir Sovyet liderinin ilk meydan okumasıyla karşılaştı – ikinci döneminin başlarında Bay Gorbaçov’un gerçek olduğunu ve ABD hükümetinin onunla “iş yapabileceğini” kabul etti – sonraki George HW Bush yönetiminin değişmesi yavaştı. NATO’nun sınırlarını doğuya doğru iterken şüpheci bakış açısı.

William E.Jackson Jr.
Davidson, Kuzey Carolina
Yazar, Silah Kontrol ve Silahsızlanma Dairesi ve Dışişleri Bakanlığı’nda eski bir yetkilidir.