Varoluşsal Belirsizlik Çağı

Dahi kafalar

New member
Soğuk Savaş sırasında büyüdüm, ilkokuldayken hala bombalı tatbikatlara katıldık. Bir zil çalar ya da korna çalardı ve eğilir ve saklanırdık ya da bazı öğretmenlerin sınıflarında başımızı sıralarımıza koyardık.

Nükleer silahların neden olduğu mutlak yıkım videolarından, bu tatbikatlardan herhangi birinin nasıl yardımcı olacağını göremedim (görünüşe göre ördek ve siper biraz koruma sağlıyordu). Öldüğümde dinlenmenin ölmemekten daha iyi olacağını düşündüm.

Küçük bir Louisiana kasabasında, gerçekten hiçbir yerin ortasında yaşıyor olsak da, Başkan George W. Bush’un yıllar sonra saldırılardan sonra sığınacağı Barksdale Hava Kuvvetleri Üssü’nden yaklaşık 30 dakika uzaktaydık. 11 Eylül’de. Çocuklar olarak, özellikle üstümüzdeki jetler gökyüzünü kontraillerle kafeslediğinde veya bir ses patlaması ürettiğinde, askeri arenada olduğumuzu hissettik.

Bölgede mütevazı insanlar bile bomba sığınakları inşa etti. Armagedon havadaydı.

Amerika ve Sovyetler Birliği, karşılıklı olarak garantili imha doktrinine kilitlendi: O kadar çok nükleer silah vardı ki, bir taraf onları bir saldırı başlatmak için kullanırsa, diğerinin derhal yanıt vereceği söylendi ve imhaya yol açtı. Her iki ülkenin ve muhtemelen dünyanın.

Bu fikir biraz güvence verdi, ancak yeterli değildi. Bir hata yapılabileceği fikri yanıcı bir duman gibi oyalandı. Perişan oldu. 1983’ün popüler sinema filmi “WarGames”te bir lise korsanı yanlışlıkla NORAD bilgisayarlarına bağlanır ve onun sadece bir oyun oynadığını düşünerek neredeyse bir nükleer savaş başlatır.

Tüm gelişim yıllarımı, dünyanın her an sona erebileceği inancıyla böyle bir belirsizlik içinde yaşamanın nasıl bir his olduğunu gençlere anlatmakta zorlanıyorum. Altıncı sınıfta bir zaman kapsülünü doldurup gömmenin nasıl bir his olduğunu nasıl açıklayacağımı bilmiyorum, sadece bir sınıf alıştırması olarak değil, bildiğimiz her şeyin yok olabileceği ve gelecek nesillerin tüm o kemiren duygusuyla. tek bir kapsülde saklanabileceğimizi biliyor olabilir.

Korku o kadar sıradanlaştı ki sıradanlaştı; defnedildi. Korku zayıflatıcı değildi. Aksine, çocuklar arasında bile bir kova listesi maceraperestliği duygusu yaratıyor gibiydi. Yarın dünyanın sonu gelse ne yapardınız? Aynı zamanda baskıcı ve özgürleştiriciydi.

Sonra, 1991’de, ben neredeyse üniversitenin sonuna geldiğimde, Sovyetler Birliği çöktü ve parçalandı ve Soğuk Savaş aniden sona erdi. Bu, Ukrayna ve diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinin bağımsız devletler haline geldiği dönemdir.

Bu aynı zamanda, sanırım, karşılıklı olarak garanti edilen yıkımı ciddi olarak son kez düşündüğüm zamandı.

Otuz yıl boyunca bu tür endişelerden özgürleştikten sonra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hala Sovyetler Birliği’nin çöküşünü düşünerek, bizi daha önce korkutan nükleer silahların birçoğunun hala var olduğunu hatırlattı. haydut davranışlarla yüzleşme ve kontrol etme yeteneğimizin gerçek sınırları.

Aralık ayında yayınlanan bir röportajda Putin, daha önce 20. yüzyılın “en büyük jeopolitik felaketi” olarak adlandırdığı Sovyetler Birliği’nin çöküşüne ağıt yaktı. . Röportajda “Bu, tarihi Rusya’nın parçalanmasıydı” dedi. “Tamamen farklı bir ülkeye dönüştük. Ve 1000 yılda inşa edilen şey büyük ölçüde kayboldu.”

Putin bunu geri istiyor. Ukrayna’nın işgali bu vizyonun bir parçası.

Putin röportajda, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden kısa bir süre sonra, Rusya’da enflasyon çift hanelere ulaştığında, bazen gelirini desteklemek için bir taksi şoförü olarak çalıştığını itiraf etti. “Bunun hakkında konuşmak hoş değil,” dedi, “ama ne yazık ki bu da gerçekleşti.”

Şimdi o zor günlerin aşağılayıcılığını tersine çevirdi. Bazı uzmanlar, onun artık dünyanın en zengin adamı olabileceğine inanıyor. Bunun 69 yaşındaki adamı daha az değil, daha tehlikeli hale getirdiğine inanıyorum.

Putin’in halihazırda sahip olduğundan daha fazla maddi nesneyi kendine toplamaktan elde edeceği sığ zevke artık çok az ihtiyacı var. Bunun yerine, artık dünyanın en büyük erkek ve kadınlarının çoğunu yaşamında meşgul eden şey tarafından tüketilebilir: mirasın inşası, tarihin yapılması, uzun bir gölgenin bırakılması.

Putin sadece bir savaşı kazanmak veya bir bölgeyi ele geçirmek istemiyor, bir noktaya değinmek istiyor, Rusya’nın yeniden yükseldiği kanatlar olmak istiyor. Egosu saldırganlığını besliyor ve bu yüzden Ukrayna’da bir kaybı kabul ettiğini hayal etmek zor.

Onun için herhangi bir zafer sadece iştahını artıracaktır. Neden Ukrayna’yı ya da Ukrayna’nın bir kısmını bıraksın ki?

Ve elbette Batı, Rusya’nın sadece kabaca 6.000 nükleer savaş başlığına sahip bir nükleer güç değil, aynı zamanda dünyanın en büyük nükleer stoğuna sahip olduğu gerçeğiyle kısıtlanıyor. Birleşik Devletler.

Putin, bu silahları kullanma olasılığına işaret etmeye devam ediyor. Bunlar içi boş tehditler olabilir ama yüzde 100 mühlet olması imkansız.

Süre boyunca daha fazla hissettiğim şey, içinden çıkamadığım şu duygu: yeni bir varoluşsal belirsizlik çağına sürükleniyoruz.

The Times, editöre çeşitli mektuplar yayınlamaya kararlıdır . Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazı ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

Facebook ve Twitter (@NYTopinion) üzerinden The New York Times Opinion bölümünü takip edin ) ve Instagram .