Vivek Ramaswamy’nin H-1B vizesine ilişkin yeni yorumu

Dahi kafalar

New member
Vivek Ramaswamy’nin H-1B vizesi hakkındaki yorumları tartışma yarattı

Yeni Delhi:

H-1B vize programıyla ilgili yorumlarıyla ilgili tartışmaların ardından Hintli-Amerikalı ABD başkan adayı Vivek Ramaswamy, ne reform yapmak istediğini anladığını söyledi ve H-1B programının “anlamsız” olduğunu vurguladı.

Politico ile yaptığı bir röportajda Ramaswamy, H-1B vize programını “sözleşmeli kulluk” olarak nitelendirdi ve gelecek yıl ABD başkanı seçilirse piyangoya dayalı sistemin “içini boşaltacağını” ve onun yerine meritokratik kabulleri koyacağını söyledi.

Cumhuriyetçilerin ABD başkanlığına aday adayı olan Hintli Amerikalı girişimci, geçen ay yapılan başkanlık tartışmasının ardından dikkatleri üzerine çekti. Donald Trump hâlâ Cumhuriyetçilerin en üst pozisyona ulaşma yarışına liderlik ediyor. Diğer ön sıralarda yer alan isimler ise Ramaswamy, Florida Valisi Ron DeSantis ve ABD’nin eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley.

Ramaswamy’nin H-1B hakkındaki yorumları, Trump’ın 2016 kampanyası sırasında takındığı sert duruşla tutarlı. Ancak Trump seçildikten sonra tutumunu yumuşattı.

Ramaswamy’nin yorumlarıyla ilgili tartışmaların arkasında H-1B vizesinin Hintli BT profesyonelleri arasında yüksek talep görmesi yatıyor. Bu, ABD şirketlerinin yabancı işçileri teorik veya teknik uzmanlık gerektiren işlerde çalıştırmasına olanak tanıyan göçmen olmayan bir vizedir. İlginç bir şekilde Ramaswamy vize programından 29 kez yararlandı.

.@Politico Şirketlerimin ABD’nin en iyi üniversitelerinden yabancı mezunları işe almak için kullanmasına rağmen H1-B sistemini ortadan kaldırmak istediğimi söyleyerek “Yakaladım” oynamaya çalıştım. ABD enerji sektörü düzenlemeleri ciddi şekilde ihlal edildi ama ben hâlâ su ve elektrik kullanıyorum. Görünüşe göre ben aslında… pic.twitter.com/EpbLY5S5Pc

– Vivek Ramaswamy (@VivekGRAmaswamy) 17 Eylül 2023
Tartışmaya tepki gösteren Ramaswamy, “Enerji sektöründeki düzenlemeler fena halde ihlal edildi ama ben hala su ve elektrik kullanıyorum. Reform yapmak istediğim şeyleri gerçekten anladığım ortaya çıktı: yabancı vize “piyangosu” anlamsız ve H1-B rejimi kurumsal lobiciliğin bir ürünü olan sözleşmeli köleliğin bir biçimi. Sonunda düzelteceğim.

Anne ve babasının ABD’ye “parasız” geldiğini söyleyen Hintli Amerikalı girişimci, göçmenlik politikalarının sıkılaştırılması için baskı yaptı. Daha önce sınırları korumak ve belgesiz göçmenlerin ABD doğumlu çocuklarını sınır dışı etmek için orduyu kullanacağını söylemişti.