Ya Tükenmişlik İş Hakkında Daha Az ve İzolasyon Hakkında Daha Fazlaysa?

Dahi kafalar

New member
Son birkaç yıla kadar “tükenmişlik” terimini nadiren duyardım. Sonra her yerdeydi – memlerde, haber makalelerinde, tweet’lerde ve yorgun ve cesareti kırılmış arkadaşların ağızlarında.

Tükenmişlik tartışmaları daha yaygın hale geldikçe, bazen merak ediyorum: Tükenmiş miyim? Çalışan bir anne olarak çoğu zaman kendimi yorgun hissediyorum. Mayıs ayında The Times, çalışan annelerin yüzde 68’inin yandıklarını söylediğini bildirdi.

Ama hayatın yıpratılması ve yıpratılmasının daha korkunç bir şey olduğu bir zamanda, neyin sadece ne olduğunu nasıl bilebilir? Ayrıca, insanlar tükenmişse, bu konuda ne yapabilirler ve tükenmişliğe yanıt vermede Tanrı nasıl bir rol oynayabilir? Bu soruları aklımda tutarak psikiyatrist ve yazar Curt Thompson’a yaklaştım.

Thompson, özel muayenehanesinde ve kitaplarında, kendi ifadesiyle, “sinirbilim ve ruhsal oluşumun kesişimi”ni araştırıyor. Dürüst olmak gerekirse, tedavi edilemez bir pragmatist olarak, onunla sohbetime tükenmişliği tedavi etmek için hızlı ve kolay beş adım isteyerek geldim. Ancak konuşmamız, ilk başta neden onunla konuşmaya çekildiğime değinen şekillerde şaşırtıcıydı. Bana yaşam tüyoları sunmak veya iş-yaşam dengesini tartışmak yerine, tükenmişliğe katkıda bulunan daha az anlaşılan yönlere dikkat çekti: yalnızlık ve izolasyon.

Bu röportaj düzenlendi ve kısaltıldı.

tükenmişlik nedir?

“Tükenmişlik” bir örtmecedir. Tükenmişlik dediğimiz, deneyimleyebileceğimiz bir dizi farklı şey var. Görüntü yanmış bir kibrittir. Önceden her ne yapmak isteniyorsa onu yapacak enerjiye sahip olan ama tüm yakıtı harcanmış bir olgudur.

İşlevsel olarak, bir psikiyatrist ve bir Hıristiyan olarak üretken olmak için yaratıldığımıza inanıyorum. İster arka yapacağım, ister gördüğüm hastalarla, isterse öğretmenlik yaptığım öğrencilerle, ya da papaz olduğum cemaatle yaratıcı olacağım, bir şeyler yapmak istiyoruz. İnsanlar kendilerini tükenmiş hissettiklerinde, yaratacak yakıtları kalmaz. Hatta “Ailem için nasıl yemek hazırlarım?” noktasına kadar. Basit şeyler. “Olması gereken şeyleri gerçekleştiremem” duygusudur.

Birçoğumuzun yaşadığı yaygın tükenmişliğe ne yol açtı?

Pandemi kesinlikle bir dereceye kadar nedenseldi. Ancak birçok açıdan, sadece açıklayıcıydı. Zaten orada olan şeyleri ortaya çıkardı, kaputun altında olan, bir şeyin gelmesini bekleyen ve perdeyi geri çeken şeyleri.

Beynin, kendi başına yapmak zorunda olmadığı sürece, gerçekten zor olan birçok şeyi uzun süre yapabileceğini biliyoruz. Yalnızca diğer insanlarla derinden duygusal olarak bağlı olduğumuzda daha fazla esneklik geliştiririz.

Yine de pandemiden çok önce birbirimizden daha da uzaklaşmamıza neden olan çok sayıda farklı uygulamaya bağlıydık. Örneğin, komşularım tarafından daha az tanınırım. Çocuklarım mahalledeki diğer çocuklar tarafından kendiliğinden tanınmıyor. Oyun alanına gidip toplama oyunları oynamazlar.

Modernite ve Aydınlanma’nın birey üzerindeki vurgusu bizi atomize ettiği için, bildiğimizden çok daha uzun süredir izolasyon uyguluyoruz. Günlük rutinlerimize dahil ediyoruz. Bunu sosyal medya davranışımıza dahil ediyoruz. İzolasyonizm ayinlerini uyguladık.

İzole olarak, dünyadaki neşenin, yaşamın ve zevkin bir şeyi elde etmekle ilgili olduğuna inanmayı uygularız. En iyi işe sahip olabilirsek. En iyi evliliğe veya en iyi ilişkiye sahip olabilirsek ya da her neyse. Bir ölçüte ulaşabilirsek, bunu kişisel olarak elde edebilirsek, o zaman iyi olacağız. Bu, izolasyonculuğumuzun başka bir yönü.

Tükenmişliğin kısmen derinden izole olmamızdan kaynaklandığını söylüyormuşsunuz gibi geliyor. Yalnızlık üzerine yazılar yazdığımda okuyuculardan güzel mektuplar alıyorum. Birçoğu benzer şeyler söylüyor: “Yalnız olduğumu biliyorum. Yalnızım. Ve bundan utanıyorum ya da utanıyorum. Ama bu konuda ne yapacağımı bilmiyorum.” İnsan bu durumda ne yapar?

Tek bir okuyucunun şöyle düşünmesi cezbedici olacaktır: “Bu hissettiğim şeyi çözmek için kendi başıma ne yapabilirim, bu her neyse?” Ancak hiç kimse bunu kendi başına çözemez.

Kaynağınız birincil deva doktorunuz olacaksa, onları arayın. Randevu alın. Kaynağınız bir kilise veya dini bir ortam ise, papazı arayın, rahibi arayın.

Farz edin ki tükenmişseniz, beyninizin başka bir beynin yardımına ihtiyacı var. Beyniniz, yaşadığınız şeyleri adlandırmanıza izin verecek türden sorular sormaya başlayabilecek başka birinin huzurunda olma deneyimine ve fırsatına sahip olmadıkça veya olmadıkça iyi olmayacaktır.

Hikâyenizi bir başkasına savunmasız bir şekilde anlatmaya başladığınız ve o kişi sizinle empati kurarak -yalnızlığınızı düzeltmeye çalışmadan, utancınızı düzeltmeye çalışmadan- tüm bedeniniz değişmeye başlayacaktır. Hepsi önceden değil. Ama belirgin bir şekilde farklı hissediyorsun.

O anda o kadar yalnız değilim çünkü sen benimlesin. Ve beni hissettiğini hissediyorum. Bu sinirsel bir gerçek.

Aynı zamanda utancın nörofizyolojik tepkisini hemen parçalamaya başlayan bir şeydir. Ve bunu ortadan kaldırmaya başladığınızda, yalnızlık duygunuz dönüşmeye başlar. İhtiyacınız olan şey, sizinle aynı şeyi yapmaya istekli insanlarla hayatınızın ne kadar zor olduğunu ortaya çıkarmak için daha fazla pratik yapmak.

Biri bana geldiğinde ve canı yandığında, ona tükenmişliğini gidermek için yapması gereken beş şey vermenin yardımı olmaz. Unutma, bu beş şeyi yapmak için yakıtı yok.

Bu yüzden bir kişi seç, iki kişi seç derdim ve şöyle derdim: “John, seninle bir hafta önce buluşmaya başlamak ve nerede olduğumuz hakkında konuşmak, hikayelerimiz hakkında konuşmak istiyorum. Neyin zor olduğu hakkında konuşalım ve bir şeyleri düzeltmeye değil, birbirimizin yanında olmaya çalışalım.”

Ve işte olay. Kendimizden ve birbirimizden ayrı olma pratiği yapıyoruz. Bu son 10 yılda olmadı. Bunu nesillerdir uyguluyoruz. Bu yüzden biraz zaman alacak.

Bahsettiğiniz şey toplumda çok büyük bir değişim ve daha az izole bir yaşam tarzı . Gerçekten tükenmişken buna tutunmak zor, çünkü “Pekala, her şey yolunda ve güzel, ama sabahımı bitirmem gerekiyor ve bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum” diyorsun.

Ofisimde böyle oluyor. İnsanlar bir paket semptomla gelirler. Ve tükenmişlik bunlardan biri olabilir. Ve gerçekten istedikleri şey hasta olmamak. İyi olmak istemiyorlar. Hayatlarının değişmesini istiyorlarsa hayatlarını değiştirmek zorunda kalacakları henüz akıllarına gelmemiştir.

Eğer insanlar “Evet, ama Çarşambayı atlatmalıyım” derlerse, “Hayır. Aslında sadece çarşambayı atlatmak zorunda değilsin.” Çarşamba insanları aramaya başlayacaksın, böylece Çarşamba akşamı veya Perşembe günü onlarla çay içmeye gideceksin. Ve hatta birini bulana kadar insanları aramayı bırakmayacaksın. Bunun farklı olmasını istiyorsan, hayatını yaşadığın gibi yaşamaya devam edemezsin.

Arkadaşları veya arayabilecekleri birileri olmadığını düşünenler için bir çömlek kursuna katılmayı söyler misiniz? Bir kiliseye katılmak mı? Kendini başkalarının huzuruna mı çıkarıyorsun?

Evet. Ve eğer o kişi ofisimde olsaydı ve “Arayacak arkadaşlarım yokmuş gibi hissediyorum” derse, “Bana sahip olmadığın ve arayamayacağın bu arkadaşlarından bahset” derdim. Sahip olmadığını düşündüğün insanlar kimler?”

Alaska tundrasında yaşayan münzeviler olmadıkça, aslında arayabilecekleri ama aramaya korktukları insanlar var. Elbette çömlek kursuna gidebilirsin, resim kursuna gidebilirsin, tüm bunları yapabilirsin. Ancak, “Arayacak arkadaşım yok” gibi şeyler söylemenin, korkmaktan kaçınmamıza yardımcı olan bir hikaye anlatmanın bir yolu olduğu konusunda net olmamızın önemli olduğunu düşünüyorum.

Peki, tükenmişliğin ortasında Tanrı nerede?

Tanrı’nın her zaman olduğu yerde olduğunu söyleyebilirim. O odada.

Ve kendimizi hikayelerimizin bölümlerinden (hatırlamak isteyemeyeceğimiz kadar acı veren bölümlerden) kopardığımız ölçüde, Tanrı’nın odadaki varlığını hissetmek şöyle dursun, hayal etmekten bile giderek daha fazla mahrum kalacağız. Tanrı, hikayelerimizin bu acı veren kısımlarında kalır, çünkü bunlar, iyileştirmeyi ve kurtarmayı özlediği kısımlardır.

Allah’ı unutmaya çalışıyoruz. Ona dikkat etmemeye çalışıyoruz. Ve sonra, yaptığımız şey kendimizi zihnimizin parçalarından koparmak olduğunda, onun yokluğu duygusu için onu suçlamamız kolaylaşıyor.

Çünkü, bu arada, tüm bu yalnızlık, tükenmişlik vesaire, sanki içinde bulunduğumuz ruh haliymiş gibi. Ama kimse ofisime son altı aydır tükenmişlikle girmiyor. Bir noktada, oldukça hızlı bir şekilde, 15 yaşındayken başınıza gelenlerden bahsedeceğiz. 6 yaşındayken, 20 yaşındayken.

Bu yüzden Tanrı’nın beklediğini söyleyebilirim. Tanrı, O’nun tarafından görülme, yatıştırılma ve emniyette ve emniyette kılınma deneyimini yaşamamız için can atıyor. Ancak, bize bakana bakmamıza izin verme riskini almaya istekli olmamızı gerektirecektir.

Ve şunu söylemek istiyorum ki senin tükenmeme özlemin bundan çok daha fazlasının özlemi. İstediğiniz ve ne kadar çok istediğinizi bile bilmediğiniz güzelliğe ve iyiliğe hasrettir. Ama bunu istemeniz, tüm iyi şeylerin yaratıcısı tarafından onu istemeniz için yaratılmış olmanızdır. Ben de bunu onurlandırmak ve insanlara “Bu doğru” demek istiyorum. İşte bu yüzden senin olmadığını düşündüğün arkadaşlarını bulmanı ve onlara “Daha önce hiç yapmadığımız bir şekilde sohbet edeceğiz” demeni istiyorum.

Tish Harrison Warren (@Tish_H_Warren), Kuzey Amerika’daki Anglikan Kilisesi’nde bir rahip ve “Gece Duası: Çalışan, İzleyen veya Ağlayanlar İçin” kitabının yazarıdır.