Yaban Hayatı Kurtarma İnsan Kalbini Nasıl İyileştirebilir?

Dahi kafalar

New member
NASHVILLE — Genç bir üniversite öğrencisi olarak, Alabama Vahşi Yaşam Merkezi’nde gönüllü olarak çalıştım ve esas olarak yavru ötücü kuşlar, sincaplar ve opossumlarla ilgilendim. Deva’ma emanet edilen bebeklerin hepsi o kadar sağlıklıydı ki, güne şafakta beslenmeyle başlamaya ve hava kararana kadar her saat başı beslenmeye devam etmeye istekli bir genç çoğunlukla başarılı olurdu.

Sadece evvel bana yaralı bir hayvan tayin edildi. İlkbahardı, bebeklik mevsimiydi ve belki de insan muamelesinden özellikle etkilenen bir tür olan başka bir genç pamukkuyruğu almak için yeterli kıdemli gönüllü yoktu. Bu minik tavşan o kadar küçüktü ki gözleri hala kapalıydı. Tüm yavru arkadaşları, yuvalarının üzerinden bir çim biçme makinesi geçtiğinde ölmüştü. Devamdaki, burnunun yarısını bıçaklara kaptırmıştı. Gece hayatta kalamadı.

O minik tavşanın hiç şansı olmadığını şimdi biliyorum. Belki o zaman da biliyordum, ama bunu bilmek beni onun soğuk küçük bedeni için şafak vakti ağlamaktan alıkoymazdı.

Bir yaban hayatı kurtarma örgütünün neden bu kadar ciddi şekilde yaralanmış bir hayvanı almaya zahmet ettiğini merak ediyor olabilirsiniz. Belki de neden bu tür yaratıkları kurtarmaya çalıştıklarını merak ediyorsundur. “Ama çok var birçok tavşanlar!” Gönüllü günlerimde insanların sık sık söylediğini duydum. “Zaten elimizde çok fazlakeseli sıçanlar ve sincaplar.”

Kesin konuşmak gerekirse, haklılar. Doğu pamuk kuyruklu tavşanı şu ana kadar tehlikede değil. Ne doğu gri sincabı, ne Virginia keseli sıçanı, ne kuzey bülbülü ne de Amerikan ardıç kuşu. Bir üniversite öğrencisi olarak elle büyüttüğüm her vahşi bebek, 1980’de tehlikede olmayan ve şimdi de tehlikede olmayan bir türe aitti.

Bunu, bir çöp pamuk kuyruğunu katlettiğini keşfeden, çimleri kesen travma geçirmiş gence anlatın. Bunu, sırtına yapışmış bir keseli sıçanı öldüren travma geçirmiş bir yolcuya veya evcil hayvanı bir anne sincabı öldürüp bebeklerini aç bırakan kişiye anlatın.

Tür düzeyinde, insanların “Bir sincap daha az ne demek?” Ama insanın en buruk kalbinde bile başka bir canlının acısına karşılık vermekten kendini alamayan bir şeyler vardır. Parmaklarının arasında çaresizce dolaşan aç bir sincap kitiyle karşı karşıya kalan insanlar, neredeyse her zaman onu beslemek zorunda hissederler.

Günümüzde, çoğu eyalette özel eğitim ve eyalet lisansı olmadan vahşi bir hayvanı almak yasa dışıdır. Yaban hayatı rehabilitasyon uzmanları ve kurtarma kuruluşlarının devreye girdiği yer burasıdır. Bu eğitimli ve lisanslı rehabilitasyon görevlileri çoğunlukla gönüllüdür; birçoğu bu zorlu işi kendi evlerinden yapıyor.

Ancak en donanımlı merkezlerdeki – ultrason makineleri, kurşun test cihazları ve gaz sedasyon ekipmanı olanlar – rehabilitasyon görevlileri için bile vahşi yaşamı kurtarmada çalışmak kalplerini tekrar tekrar kırmaktır. Çok fazla ıstırap var ve eğer insanlar toprağı diğer canlılarla paylaşmak için biraz daha fazla deva alırsa, bunun büyük bir kısmından kaçınılabilir. Yaban hayatı rehabilitasyoncuları neden bu yürek burkan, fiziksel olarak zahmetli, zaman alıcı ve çoğu zaman çok pahalı işi yapmaya devam ediyor?

Bunun nedeni, bizim yollarımıza uyum sağlamak için çok uğraşan yaratıklara karşı hassas bir kalbe sahip olmalarıdır. Bu kadar çok acıya ve yıkıma yol açan tehlikeleri farkında olmadan yaratan insanlara karşı bile hassas bir kalbe sahip olmaları gerektiğini düşünüyorum. Biri çim biçme makinesiyle bir kaplumbağayı ezmiş gibi çılgınca aradığında, vahşi yaşam kurtarma uzmanları içini çeker ve “Onu ne zaman getirebilirsin?”

Rehabilitasyon görevlileri yaralı her hayvanı kurtarmak için olağanüstü çaba sarf eder. Hayvanı kurtaramıyorlarsa, en azından merhametli bir ölüm verebilirler. Ve biçmeden önce bahçede yürümenin neden bu kadar önemli olduğunu açıklama fırsatını yakalayabilirler ve her türden yaban hayatına kaçma şansı verebilirler. Kurtarılan her hayvan, dünyada daha nazik yaşama konusunda önemli bir şey öğrenmiş bir insanı temsil ediyor. İnsan kalbini rehabilite etmek bu kuruluşların yaptığı en önemli iş olabilir.

Kaplumbağa Henry geçen hafta Nashville Yaban Hayatı Koruma Merkezi’nde tartılıp inceleniyor. Kredi… The New York Times için Aaron Hardin

Geçen hafta Salı günü bağışlarımı sosyal medyada takip ettiğim yerel vahşi yaşam kurtarma kuruluşlarına odakladım: Walden’s Puddle, Harmony Wildlife Rehabilitation Center, Nashville Wildlife Conservation Center, Lillie Birds Wildlife Rehabilitation ve Ziggy’s Tree Wildlife Rehabilitation Center. Bir doğa bilimci olarak eğitimimde hepsi etkili oldu. Bazıları kendi bahçemde bulduğum yaralı veya öksüz hayvanları sahiplendi. (Kendi bölgenizdeki vahşi yaşam rehabilitasyoncularını bulmak için Animal Help Now’a veya eyaletinizin vahşi yaşam kaynakları kurumuna bakın.)

Yaban hayatı rehabilitasyon uzmanları, öncelikle sosyal medya aracılığıyla, ama aynı zamanda okul ve topluluk yardım programları aracılığıyla, yaralı hayvanları ve yetimleri getirenlerden çok daha fazla kişiye ulaşabilir. Kalkınma onların topraklarını ele geçirirken aramızda yaşamak için mücadele eden vahşi hayvanlara nasıl iyi bir komşu olunacağı konusunda toplumu eğitmede çok önemli bir rol oynuyorlar. Bu yaygın arka bahçe yaratıklarının ne olduğunu anlamamıza yardımcı oluyorlar. tümolağanüstü, bizim kendi türümüz arasında olduğumuz kadar her biri kendi türü içinde benzersiz.

Bu tanıma, kendi ekosistemimizin biyolojik çeşitliliğini sürdürmek için ne gerekiyorsa yapmanın ahlaki yükümlülüğümüz olduğunu anlamanın ilk adımıdır. Nesli tükenme tehdidi, bir hayvan popülasyonunun sağlığının ölçülmesi gereken tek ölçü değildir ve önceki ortak yabani komşularımızın çoğu – ötücü kuşlar, tavşanlar, kaplumbağalar, kurbağalar, kara kurbağaları ve semenderler, sadece başlangıç için – hızla geriliyor. . Bir kurtarma örgütünün doğaya geri getirdiği her yaratık, kayıpların önlenmesine yardımcı olan yaratıktır.

Bu kar amacı gütmeyen kuruluşların sosyal medya hesaplarından, kemirgen zehirinin ne kadar yıkıcı olduğunu, besin zincirinde ilerlediğini ve yırtıcıları açlıktan ölecekleri noktaya kadar öldürdüğünü veya zayıflattığını öğrenmek mümkün; Kemirgen öldürücülerdeki artışın neden kızıl tilkilerdeki uyuzdaki artışı açıklayabileceği; bir yavru kuşu ne zaman yalnız bırakmalı; düşen yaprakların yatmasına izin vermek neden önemlidir; bir geyik yavrusunun yetim olup olmadığı nasıl anlaşılır; kedileri içeride tutmanın önemi; yapışkan tuzakların neden olduğu gereksiz ıstırap; düzenli tutmanın tavşanlara hayatta kalma faydası; camlara çarpan kuşların iyi görünseler bile neden bir rehabilitasyon merkezine götürülmesi gerekiyor; bir kutu kaplumbağanın sağlığı hakkında hangi göz rengi ortaya çıkar; Biçmemek veya biçme makinenizi en yüksek ayarına getirmek için birçok neden. Artı, pencerelerimizin hemen dışında yaşayan yaratıklar hakkında sayısız büyüleyici gerçek.

Bir hayvanın acı çektiğini görmek ve onu kurtarmak istememek neredeyse imkansız olduğu gibi, ne tür bir çaba, zorluk ve masraf gerekli olursa olsun, vahşi yaşam rehabilitasyoncularının çalışmalarını incelemek ve diğer hayvanların karmaşıklığına hayran kalmamak imkansızdır. ve korumak için çok çalıştıkları hayvan toplulukları. İnsanın merhamet yeteneğine de hayran kalmamak elde değil.

Katkıda bulunan bir Opinion yazarı olan Margaret Renkl, “Sonunda Graceland: Notes on Hope and Heartache From the American South” ve “Late Migrations: A Natural History of Love and Loss” kitaplarının yazarıdır.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya herhangi bir makalemiz hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve instagram .