Yemekleri ve İçkileri Tahlil Etme Formülü Degüstasyon Nedir?

arkamikontrolet

New member
Birden fazla kültürde şarap ve yemek ayrılmaz bir ikilidir. Bu ikilinin olayı alkol almak değil, bir lezzet alışkanlığıdır. Bu niçinle yemek ve şarap ikilisinin birbirine ahengi son derece değerlidir. şüphesiz her insanın bu mevzuda kendine özel alışkanlıkları vardır fakat mevzu teknik bir inceleme olduğu vakit degüstasyon ismi verilen bir prosedür uygulanmalıdır. Degüstasyon, degüstatör ismi verilen uzmanlar tarafınca yapılır.

Degüstasyon, temel olarak bir şarabın kalitesini ve farklı yemeklerle ahengini ölçer. Şaraba bakılır, koklanır, tadılır ve düşünülür. İşte bir uzmanı uzman yapan bu düşünme etabıdır. Şarap üzere itinayla üretilen tüm içkilerde ve özel yemeklerde bu metot uygulanabilir lakin en yaygın uygulandığı içki şaraptır. Gelin pek bilinmeyen bir denetim prosedürü olan degüstasyon nedir biraz daha yakından inceleyelim ve nasıl öğrenebileceğinizi gorelim.

Degüstasyon nedir?

Fransızca tadına bakma manasına gelen degüstasyon, en geniş tarifiyle bir yemeğin ya da içkinin farklı duyu organlarıyla tahlil edilme yoludur. Degüstatör olarak isimlendirilen uzmanlar tarafınca uygulanan bu metotta göz, burun ve lisan kullanılır. Yani yemek ya da içkiye bakılır, koklanır ve tadılır.

Degüstasyon usulü birçok vakit şaraplar için uygulanıyor olsa da viski ve konyak üzere özel üretim süreçlerinden geçen içkiler için de uygulanabilir. Bu metodun uygulandığı yemekler birçok vakit bu cins içkilerle servis edilen menülerdir. Hatta kimi restoranların özel olarak degüstasyon menüleri hazırladığı biliniyor.

Degüstasyon nasıl yapılır?

Degüstasyon yolu için dört temel evreden bahsetmek mümkün; bakma, koklama, tatma ve düşünme. Şarap örneği üzerinden gidersek bir degüstatör birinci vakit içinderda kadehe doldurulan şaraba bakar, akabinde koklar, ufak bir yudum alarak tadına bakar ve son olarak bu basamaklardan elde ettiği bilgiler üzerinde düşünerek kelam konusu şarabın kalitesi üzerine bir kıymetlendirme yapar.

Şarabın görünüşü son derece değerlidir zira direkt olarak tadını ve kalitesini tesirler. Degüstatör, yaklaşık 5 saniye üzere bir süre boyunca kadehteki şarabı inceler. Koklama etabı da son derece kıymetlidir zira bildiğiniz üzere koku demek, lezzet demektir. Burnunuzu tıkayıp bir şey yerseniz ne olduğunu anlamazsınız.

Tadım etabı ise en kritik kademedir. Zira pürüzsüz ve hoş kokulu olsa bile bir şarap makûs bir tada sahip olabilir. Birçok degüstatör, tadım sırasında şarabı içmez. Bir yudum alır, ağzının ortasında gezdirir ve tükürür. Ağızda şarap varken burnun gerisiyle nefes almak, şarabın tadı hakkında daha ayrıntılı bilgi verecektir.

şüphesiz son kademe olan düşünme, bir degüstatörü gerçek bir uzman yapan adımdır. Degüstatör, bu etapta ömrü boyunca tattığı tüm şarapları ve o an tattığı şaraba benzeri eserleri düşünür. Bu düşünme süreci sonunda her içkiye ve yemeğe bakılırsa değişen kimi kriterler çerçevesinde bir kıymetlendirme yaparak tadım kararınu belirler.

Degüstasyon öğrenmek mümkün mü?

Açık konuşmak gerekirse herkes degüstasyon yapabilir mi tartışılır. Zira sıradan bir tadım sürecinden fazla bu formül, degüstatörün yemek ve içki kültürüyle alakalıdır. Bir yemeğin ve içkinin tahlilini güzel yapıyor olmak, o içkinin ya da yemeğin kalitesi hakkında yorum yapma hakkı vermiyor.

olağan olarak, herkes kendi imkanları dahilinde degüstasyon yapabilir lakin yapılan kıymetlendirme ne kadar emniyetli olur tartışılır. bir daha şarap örneği üzerinden gidersek, degüstasyon yapan kişinin dünya şarapları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olması beklenir. bu biçimde ayrıntılı bir bilgisi olmayan şahıslar, tadım yapılan şarap ile öbür şaraplar içinde gerçek bir karşılaştırma ve sonuç olarak yeterli bir kıymetlendirme yapamazlar.

Degüstasyon yapan kişi, inceleme sırasında şahsi zevklerini kenara bırakmalıdır. Yemek örneği üzerinden gidersek; her yemeği bol acılı seven biri, sadece yemek gereğince acı değil diye başarısız bulabilir. Yani evet, şahsi zevklere göre değişse bile yeme – içme kültüründe de dünya çapında kabul edilen birtakım doğrular vardır.

Yemek ve içki ahengi üzerine yapılan bir degüstasyon ise tahminen de en büyük uzmanlığı gerektirir. Zira sayısız içki ve sayısız yemek var. Usta bir aşçı, kendi uzmanlığı doğrultusunda hoş ve uyumlu bir menü hazırlamış olabilir. Lakin bu ahengin ne kadar hakikat olduğunu lakin değerli deneyimlere sahip bir degüstatör anlayabilir.

Degüstasyon nasıl öğrenilir?

O kadar geniş bir yeme – içme kültürüm yok lakin bir yerden başlamak istiyorum diyorsanız, evvela tadım yapacağınız yemek ya da içki hakkında uygun bir araştırma yapmanız gerekiyor. Gerçek görselleri bularak birinci adımı yani bakma evresini nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.

Koklama evresinde, eserin notalarına dikkat etmelisiniz. Her yemek ve içki, ana bir notaya ve akabinde gelen yan notalara sahiptir. Ana nota, asıl koku ve lezzeti oluşturur lakin epey baskın olması ve yan notaları hissedilmeyecek duruma getirmesi yanlıştır.

Tadım etabında da misal notalardan bahsetmek mümkün. Birinci yudumda ya da birinci lokmada aldığınız ana notanın tam manasıyla cezbedici olması gerekiyor. Devamında alınan tat, gerçek kaliteyi ortaya koyar. Zira birden fazla eser, tüketicisine ana nota haricinde sunduğu yan notalarla öne çıkar.

Düşünme evresinde ise objektif olmaya çalışın. Yemeğin ya da içkinin genel havası nasıldı? Rahatsız edici bir tat ya da koku hissettiniz mi? Daha güzelini üretmek mümkün müydü yoksa en düzgününü içtiğinizden ya da yediğinizden emin misiniz? İşte bu ve buna emsal sorular sayesinde bir kıymetlendirme yaparak degüstasyon tahlilini nihayete erdirebilirsiniz. Adım adım lakin kararlılıkla ilerleyerek bir uzman olabilirsiniz.

Farklı duyu organları kullanarak yemekleri ve içkileri tahlil etme sistemi olan degüstasyon nedir, nasıl öğrenilir üzere merak edilen soruları yanıtladık ve husus hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsettik. Degüstasyon usulü hakkındaki fikirlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.