Yüksek Öğrenimde Sosyal Eşitliğe Giden Yol Harvard’dan Geçmiyor

Dahi kafalar

New member
Geçen Perşembe, Harvard olumlu eylem davası ve seçkin kolejlerde kırık bir ırksal tercihler sistemi olarak gördüğüm şey hakkında yazdım. Bugün, kapsamı biraz genişletmek ve genel olarak yüksek öğrenim hakkında konuşmak istiyorum ve Yüksek Mahkeme nihayetinde olumlu eylemin kaderine karar verdikten sonra hayatın nasıl olabileceği hakkında.

Tahmin oyunundan kaçınmaya çalışıyorum, ancak mahkemedeki muhafazakar çoğunluğun Harvard’ın lehine karar vermesi pek olası görünmüyor. Karar, neredeyse kesinlikle okul kabulleriyle sınırlı olacak, ancak Amerikan yaşamının diğer tüm bölümlerinde ırksal tercihleri hedef alan davaların kapılarını açması muhtemel. Irksal dengeyi sağlamayı amaçlayan bu uygulama – genellikle ırkçı politikalara ve sistemlere karşı koymak için – doğrudan tehdit altında olacaktır. Bu, 2019’da görüştüğüm olumlama yanlısı bir eylem öğrencisinin “Harvard’ı savunmak istemiyorum. Ama iki şerden daha iyidir.”

Çok haklı olabilir. Herhangi bir şekilde olumlu eyleme benzeyen tüm programlara gelebilecek yıkım göz önüne alındığında, belki de Asyalı başvuru sahipleri ve aileleri, en azından Harvard’a kabul durumunda, kesinlikle kendilerine karşı ayrımcılık yapan bir sistemi kabul etmelidir, ancak bu sistemin dağılması da yol açacaktır. daha adaletsiz bir dünyaya Bu, yıllardır benim bu konudaki tavrımdı. Ancak böyle bir cömertlik genellikle büyük bir ayrıcalık ve rahatlık gerektirir – bu, benim gibi prestijli derecelerin tüm ödüllerini almış olan insanların teslimiyetidir.

Bu tür soyut özveri fikirleri etrafında kolektif bir siyasi vizyon inşa etmek neredeyse imkansız. Asimile olmuş, ilerici Asyalı Amerikalılardan açık ayrımcılık örneklerini gözden kaçırmalarını ve suçlu beyaz liberal rolünü üstlenmelerini istemek işe yarayabilir. Ancak amaç daha komünal ve daha az acımasız bir eğitim vizyonu yaratmak olsa bile, kültürel sermayesi olmayan işçi sınıfı ailelerinden çocuklarını U.C.’ye göndermelerini istemek adil mi? Stanford yerine Santa Cruz mu?

Geçenlerde Debbie Lum’un “Try Harder!” adlı belgeselini izledim. San Francisco’daki Lowell Lisesi hakkında. San Francisco okul yönetim kurulunun Lowell’in kabul politikasını değiştirdiği 2020’ye kadar, New York City’deki Stuyvesant ve Bronx Science liselerine çok benziyordu. New York okullarında olduğu gibi, Lowell’deki öğrencilerin çoğu Asyalı Amerikalıdır.

Filmin başlarındaki bir sahnede, Lowell’deki bir fizik öğretmeni, çocuklarla dolu bir sınıfa yaklaşmakta olan üniversite başvuruları hakkında hitap ediyor. Beklentilerini azaltmalarını önerir. “Ivy League okullarına bakıyorsunuz ve böyle bir okula kabul edilmesi gereken bir öğrenci olsanız bile bir türlü giremeyebilirsiniz” diyor. “Ve çoğu durumda bu, etnik köken denilen küçük bir şeyle ilgilidir.” Ardından, “Sen Asyalısın! Ve bu ülke kulübü okulları, değerli kampüslerinin U.C.’ye dönüştürülmesini istemiyor. Irvine!” (UC Irvine yaklaşık yüzde 41 Asyalıdır.)

Bu, birçok Asyalı Amerikalı öğrenci ve ebeveynleri için algılanan gerçekliktir. Bu endişelere verilecek yanıt, ilerici çevrelerde normalleşen tipik gaza getirme ve inkar olamaz. Ne de gençlerden kendi akademik hırslarını belirsiz bir şekilde ilerici çeşitlilik hedefiyle dengelemelerini istememeliyiz.

Asyalı öğrencilerin akademik alanlarda bu kadar başarılı olmasının kültürel veya biyolojik olarak belirlenmiş bir nedeni olduğuna inanmıyorum. Aksine, mükemmel GPA’lar ve SAT puanları için itici güç, büyük ölçüde, farklı bir dil engeli olan, profesyonel iş yeri ile sıfır bağlantıya sahip bir göçmenseniz ve bu ülkenin nasıl çalıştığı hakkında çok az anlayışa sahip bir göçmenseniz, akademik eziyet, çocuğunuzun sosyoekonomik statüde yükselmesi için tek açık yoldur. Bu sadece birçok Asyalı göçmen aile için değil, aynı zamanda birçok birinci ve ikinci nesil Siyah ve Latin göçmen için de geçerlidir.

O halde, giderek daha çok etnik gruptan oluşan bir ülkede ihtiyaç duyulan şey, ırksal farklılıklara ve seçkin kurumlardaki temsile daha az takıntılı olan ve her kökenden insanların kolektif bir fayda olarak yüksek öğrenime nasıl yatırım yapabileceğine çok daha fazla odaklanan daha geniş bir eşitlik vizyonudur. Harvard’ın komik ırksal entrikaları ve öğrenci topluluğunun zenginliği, halkı Ivy League’in kapılarında gerçek bir eşitlik vizyonu olmadığına ikna etmek için fazlasıyla yeterli olmalıdır.

Tamam, peki ya seçkin olmayan kolejlerde olumlu eylem?

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her kolejin bir tür olumlu eylem kullandığına dair yaygın bir yanılgı var. Gerçek şu ki, bu ülkedeki kolejlerin çoğu, başvuranların çoğunu kabul ediyor ve bölgenin demografisini az çok yansıtan nispeten yerel bir nüfusa hizmet ediyor. Örneğin, Cal State East Bay’deki lisans öğrencilerinin yalnızca yüzde 14,1’i beyazdır. Karşılaştırıldığında, Nebraska’daki Chadron State College’daki lisans öğrencilerinin yüzde 78’i beyazdır. Bu, Chadron State’in azınlık başvuru sahiplerine karşı ayrımcılık yaptığı veya Cal State East Bay’in tüm zamanların en büyük azınlık işe alım programına sahip olduğu anlamına gelmez. Gerçek şu ki, her iki okul da seçici değil – Chadron herkesi alıyor – ve öğrenci grupları sadece başvuran insanları yansıtıyor.

2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 2014 yılında, kabul sürecinde ırkı dikkate aldıklarını açıkça belirten yalnızca 352 kolej vardı. Bu, ülkedeki tüm iki ve dört yıllık kolejlerin yüzde 10’undan az. Araştırma ayrıca, seçkin okulların çoğunun başvuranın ırkını dikkate aldığını da ortaya koydu. Bu mantıklı. Irka göre karar vermesi gereken okullar, başvuranlar arasından seçim yapması gereken okullardır.

Peki ne yapabiliriz?

Bu bültenin önceki bir baskısında, topluluk kolejlerinin bu ülkede yukarı doğru hareketliliğe doğru daha adil ve açık bir yol sağlamada oynayabileceği rol hakkında yazmıştım. Devlet kolejleri zaten yılda binlerce çocuğu çalışan ve orta sınıflardan alıyor. Topluluk kolejlerinden devlet üniversitelerine kadar genişletilmiş ve tamamen normalleştirilmiş boru hatları, yalnızca siyahi olmayan yoksul öğrenciler için değil, aynı zamanda her kökenden ekonomik açıdan dezavantajlı öğrenciler için fırsatlar sağlayabilir.

Kısmen Kanada devlet üniversitesi sisteminden sonra modellenecek olan bu sistem, lise öğrencilerinin elit kolejlerin imkansız standartlarını karşılama konusundaki stresini azaltacaktır. US News ve World Report’un geçen yıl Kanada’nın en iyi üniversitesi olarak derecelendirdiği Toronto Üniversitesi’nde 74.000’den fazla lisans öğrencisi kayıtlıdır; bu, sekiz Ivy League okulunun tümünde kayıtlı öğrenci sayısından çok daha fazladır. Toronto’da ve Kanada’daki diğer üniversitelerde oldukça rekabetçi, uzmanlaşmış programlar var, ancak bunlar devlet üniversitesinin genel yapısı içinde varlar, bu da çoğunlukla, Kanada’nın seçkinleri için bir kolej yolu olmadığı ve diğer herkes. Lisede notlarınıza önem veriyorsanız, büyük olasılıkla bulunduğunuz ildeki üniversiteye devam edebileceksiniz. Ve neredeyse kesinlikle yalnızca zengin seçkinler tarafından kuşatılmayacaksınız.

Geçen Eylül ayında Meclis Demokratları, bazı öğrenciler için “yeterli hibe ve burs” sunmaları koşuluyla, özel kolejlerdeki dil kısıtlaması bağış vergilerini içeren bir yasa tasarısı yayınladı. Bu hamle, pandemi sırasında kasalarının şiştiğini gören birçok seçkin üniversite için bir afiş yılına denk geldi. Cornell, Dartmouth ve Yale, 2021’de yatırımlarında yüzde 40’ın üzerinde getiri bildirdiler. Bu yalnızca uzun süredir devam eden bir eğilimi hızlandırdı: 1990 ve 2010 yılları arasında, 1 milyar dolardan daha büyük bağışlara sahip üniversiteler için sermaye bağışlarının getirisi, toplamı 100 milyon dolardan az olan bağışlar.

Biden yönetimi, bu üniversitelere vergilerinde kesinti anlamına gelecek bir teklifte bulunmak yerine, onları önemli ölçüde artırmalı. Halihazırda oldukça seçici okullara girmiş olan belirli sayıda öğrenci için öğrenim ücretini düşürmek çok az fayda sağlar – bu okulların çoğu zaten sağlam mali yardım programlarına sahiptir. Agresif bir şekilde vergilendiren bağışlardan elde edilen paranın bunun yerine topluluk kolejlerini ve eyalet üniversitesi programlarını finanse etmek için kullanılması gerektiğine inanıyorum, böylece daha fazla öğrenci faydalanabilir.

Vergiler tek başına birdenbire daha komünal bir yüksek öğrenim vizyonu yaratmayacak ve herkesi bunun için savaşmaya ikna etmeyecek. Anlaşılması on yıllar alacak derin bir kültürel değişime ihtiyaç var. İyi haber şu ki, acımasız rekabeti, kazanan her şeyi alır zihniyeti ve bir avuç seçkin okula gereğinden fazla odaklanmasıyla Amerika Birleşik Devletleri’ndeki şu anda sahip olduğumuz sistemden hiç kimse gerçekten hoşlanmıyor gibi görünüyor. Herkesi eğiten daha sağlam bir kamu sistemi inşa edebilecekken, neden çoğu öğrencinin asla ziyaret etmeyeceği yerler üzerine bu kadar çok konuşmaya odaklanalım?

Geri bildiriminiz mi var? [email protected] adresine bir not gönderin.

Opinion ve The New York Times Magazine yazarlarından Jay Caspian Kang (@jaycaspiankang), “The Loneliest Americans”ın yazarıdır.