Bu Kenya Gecekondu Bölgesinin Dünyaya Öğreteceği Bir Şey Var

Dahi kafalar

New member
NAIROBI, Kenya – Burada, Kibera gecekondu mahallesinde, hayat bazen herkes için bedavaymış gibi görünür. Sakinler havai hatlara dokunarak elektrik çalıyorlar, çocuklar lağım damlayan sokaklarda çıplak ayakla yürüyorlar ve insanlar bazen “uçan tuvaletlerden” – sakinlerin tuvalet olarak kullandıkları ve sonra bir yöne fırlatarak attıkları plastik torbalardan – kaçmak zorunda kalıyorlar.

Yine de burası canlandırıcı bir gecekondu mahallesi. Her şeye rağmen Kibera aynı zamanda bir umut yuvası ve dünyanın öğrenmesi gereken aşağıdan yukarıya gelişim konusunda bir ders sunuyor.

Hikaye, bekar annesinin – doğum yaptığında 15 yaşında – adını duyduğu bir Amerikan başkanı gibi olmasını istediği için ona Kennedy adını verdiği bir uzunlukla başlar. Küçük Kennedy Odede resmi okula gitmedi ve 10 yaşında şiddet yanlısı bir üvey babadan kaçtı ve sonunda sokaklarda yattı.

Kennedy okumayı kendi kendine öğrendi ve bir araştırmacının kendisiyle paylaştığı Nelson Mandela biyografisinden ilham aldı. Coşkulu ve karizmatik Kennedy, daha sonra SHOFCO olarak bilinen Shining Hope for Communitys adlı bir Kibera kendi kendine yardım derneği kurdu.

Kredi… The New York Times için Giles Clarke

Wesleyan Üniversitesi’nden Amerikalı bir öğrenci olan Jessica Posner, SHOFCO’da gönüllü oldu ve ardından Wesleyan’ı, daha önce hiç gerçek bir ilkokul görmemiş olmasına rağmen, Kennedy’yi tam burslu öğrenci olarak kabul etmeye ikna etti. Jessica ve Kennedy mezun olduğunda birbirlerine aşık oldular ve evlendiler.

SHOFCO’nun ilk projelerinden biri, gecekondu mahallesindeki en yoksul kızlardan bazılarını işe alan Kibera Kız Okulu idi. Ebeveynleri bazen okuma yazma bilmiyordu ve bu küçük kızların beşte biri cinsel saldırıya uğradı. Yine de kızlar özel olduklarını biliyorlardı ve yoğun eğitimle Kenya’daki pahalı özel okullardaki çocukları geride bırakarak yıldız öğrencilere dönüştüler.

Ben Kennedy’nin eski bir arkadaşıyım ve bir düzine yıl önceki ilk ziyaretimden beri onun çalışmalarını takip ediyorum. O zamanlar ikinci sınıftayken tanıştığım bir kız şimdi Columbia Üniversitesi’nde okuyor. Eski sınıf arkadaşları, Kenya üniversitelerinin yanı sıra dört Amerikan üniversitesinde daha okuyor.

Özellikle dünya çapında hızla büyüyen kentsel gecekondu mahallelerinde kalkınmanın zor olduğunu kabul edelim. Milyarlarca dolar en fakir ülkelere akıyor ve Haiti ve Güney Sudan’da yardım kuruluşları tarafından sürülen pahalı beyaz SUV filoları görülüyor; eksik olan, uzun vadeli ekonomik kalkınmadır. Uluslararası yardım çocukları hayatta tutuyor ki bu hiç de azımsanmayacak bir başarı. Ancak sorunlu yerleri dönüştürmede daha az başarılı oldu.

SHOFCO’nun alternatif bir model olarak merak uyandırdığı yer burasıdır. Tabandan yetkilendirme yaklaşımı, dünyadaki en etkili yardım gruplarından biri olduğunu düşündüğüm Bangladeş merkezli bir kalkınma kuruluşu olan BRAC ve Haiti’de yerleşik benzer bir kâr amacı gütmeyen kuruluş olan Fonkoze ile benzerlikler gösteriyor.

Kennedy bana, “Kalkınma emperyalizmin bir parçası oldu – herkesten daha iyi biliyorsun çünkü Amerika’dan ya da Avrupa’dansın,” dedi. Uluslararası yardımın kısmen, dışarıdan empoze edildiği hissine kapıldığı için bazen etkisiz kaldığını düşünüyor.

SHOFCO, Kenya’daki düşük gelirli topluluklara yayıldı ve şu anda 2,4 milyon üyesiyle gurur duyuyor ve bu da onu Afrika’daki en büyük taban kuruluşlarından biri yapıyor. Temiz su sağlar, cinsel saldırıyla mücadele eder, bir kredi birliği yürütür, insanlara küçük işletmeler kurma konusunda koçluk yapar, kütüphaneler ve internet noktaları işletir, seçmenleri gecekondu mahallelerine hizmet götürmeleri için politikacılara baskı yapmak için seferber eder, halk sağlığı kampanyaları yürütür ve başka 1000 şey yapar.

Kredi… The New York Times için Giles Clarke

Bence başarılı oldu çünkü bir ortaklığı örnekliyor: en iyi uluslararası uygulamalara dayanan bir yerel liderlikle eşleştirilmiş. Örneğin SHOFCO, en iyi uluslararası bilgiyi yansıtan solucan giderme ve rahim ağzı kanseri önleme programlarını benimsedi ve bunlar, kısmen Kennedy’ye güvendikleri için yerel halk tarafından kabul edildi.

SHOFCO’nun ne kadar ölçeklenebilir olduğunu merak etmiştim: Kennedy’nin karizmasına mı bağlıydı, diğer gecekondu mahallelerinde tekrarlanmasını zorlaştırıyor muydu? Hayır, model aslında ülke çapında sorunsuz bir şekilde ölçeklendi – ve diğer Kenya gecekondu mahallelerinin kendi kullanılmayan Kennedy’leri olduğu ortaya çıktı.

Sık sık yoksulluk hakkında yazıyorum ve konu bazen iç karartıcı olabilse de, düzenli olarak ilham almak için sebepler buluyorum.

Kibera’ya yaptığım bu ziyarette tanıştığım bir kadın, babası gençken ölen bir SHOFCO üyesi olan 23 yaşındaki Lauren Odhiambo. Altı aile üyesi ve ara sıra farelerle iki odalı bir gecekonduyu paylaşıyor. Evde mutfak veya akan su yok ve akşam için biraz planlama gerekiyor: Mahalle tuvaleti 22:00 ile 06:00 saatleri arasında kilitli

Annesi başkalarının kıyafetlerini yıkayarak ayda 70 dolar kazanıyor. Ancak Lauren, SHOFCO’ya katıldı ve ayda 250 dolar ödeyen bir işe götüren bir bilgisayar becerileri dersi aldı. Lauren bu geliri Nairobi Üniversitesi’nde çalışmak için kullandı ve bu yıl ailesinde üniversite mezunu olan ilk kişi olacak. Mezun olduktan sonra ayda 400 dolar ödeyen bir iş bulmayı umuyor.

Lauren Odhiambo, solda ve annesi Mildred Akoth evde. Kredi… The New York Times için Giles Clarke

SHOFCO olmasaydı bu olmazdı, dedi ve öğrendiği bilgisayar becerileri hakkında konuşmasını bekleyerek nedenini sordum. Bunun yerine daha geniş bir noktaya değindi: Program ona gecekondu sakinlerinin herkes kadar iyi olduğunu öğretti.

“Sadece beceriler kazanmadım,” dedi. “Güven kazandım.” Kibera’da çevresinde gördüğü süregelen zorluklara gelince, “Bunu değiştirmek bizim elimizde” diye ekledi.

Kibera’nın hala kanalizasyona, okullara ve düzgün yollara ihtiyacı var, ancak Lauren’in başarısı, tabandan bir organizasyonun en zorlu gecekondu mahallelerinde bile her şeye rağmen neler başarabileceğinin bir hatırlatıcısıdır. Bu beni umutla dolduruyor. Parlayan umut.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya herhangi bir makalemiz hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .