Çocuklarınız Tehlikeli Fikirlerle Başa Çıkabilir

Dahi kafalar

New member
Geçenlerde bir Perşembe akşam yemeğinin ortasında, 13 yaşındaki kızım Sasha, karıma ve bana bir soru sordu: Yarın okulu asabilir miyim?

Bu bana oldukça anlaşılır geldi. New York City’deki ve başka yerlerdeki ortaokul öğrencileri son birkaç yıldır pandemi, hızla değişen bedenleri ve duyguları ile ebeveynlerinin değişmeyen hırsları ve beklentileri arasında sıkışıp kalmış durumdalar. Sekizinci sınıf sona yaklaşırken, Sasha bu baskıların üstesinden iyi geldi. Neden ara vermek istediğini anlayabiliyordum.

Yine de yanıtın hayır olduğu açıktı. Okulu asamazsın, karım Jean ve ona söyledim. Yapamazsın. İzin verilmedi. Hayır!

Ama ben de Sasha’ya istenmeyen bir tavsiyede bulundum: Bir daha okulu asmak istediğinde, ailene söyleme. Sadece git. Eski mağazalara göz atın, en sevdiğiniz atıştırmalıkları (onigiri) yiyin, Prospect Park’ta sırt üstü uzanın ve bulutlara bakın. Ne de olsa okulu asmanın amacı bu değil mi? Etrafınızda gizlice dolaşmak, sizi kuşatan keyfi sistemden zaman ve mekan çalmak için mi? Cehenneme izinle! Bu, genç olmak – sizi çevreleyen otorite figürlerinin burnunun altında kendinize özel bir hayat kurmak.

Sasha hayır dedi, bunu yapmazdı. Goody Two-shoes olduğu için değil, hileyi planlamak için çok tembel olduğu için – cebir kadar yorucu geliyor. Bu dinamik de belki de beklenebilir: X kuşağının mesafeli asiliği, Z kuşağının samimiyetsiz samimiyetine karşı çıkıyor.

Ancak daha geniş kültürel manzaraya baktığımda, serbestliğimde kendimi izole edilmiş hissediyorum. Ebeveynler – ya da en azından medyanın dikkatini çeken ebeveynler – çocuklarının gördüğü, okuduğu ve yaptığı her şey için çıldırıyor.

Son zamanlarda, yoğun duygu veya utanç anlarında dev bir kırmızı pandaya dönüşen ve isyan eden 13 yaşındaki Çinli Kanadalı bir kızı anlatan Disney Pixar filmi “Turning Red”den nefret eden ebeveynler vardı. mükemmeliyetçi annesine karşı, erkeklere aşık, ders dışı faaliyetleri hakkında yalan söylüyor ve (en kötüsü) korkunç pop müzik dinliyor. Bu ebeveynler, sinemanın kötü değerleri desteklediğinden ve onun ergenlik ve mecazi regl dönemi tasvirinin, etkilenebilir bir izleyici için fazlasıyla olgun olduğundan şikayet ettiler.

Bir de bu ülke genelinde devlet okullarında öğretilenler konusunda eli kolu bağlı olan ebeveynler var. Bazıları için, bu ulusun tarihsel olarak bazı ideallerini yerine getirememiş olması, görünüşe göre o kadar üzücü ki, öğretmenlerin sınıfta bu konuda söyleyebilecekleri hakkında katı yasalar için baskı yapıyorlar. Diğerleri için, LGBTQ sorunlarının herhangi bir tartışması öcü. Ve geçen yıl Amerikan Kütüphane Derneği tarafından kitaplara ve eğitim materyallerine yönelik izlenen 729 itirazın büyük kısmı, Siyah veya LGBTQ kişilerin deneyimlerini ele alan eserler hakkındayken ve birçoğu “cinsel açıdan müstehcen” olarak kabul edilirken, klasik romanlar da okullarda yasaklandı. sayfalarındaki ırkçı hakaretlere itirazlar nedeniyle daha liberal bölgeler.

Sol ve sağ arasındaki olağan siyasi savaşları bir kenara bırakırsak, burada söz konusu olan, ebeveynlerin çocuklarına karşı sorumluluklarına ilişkin temelde iki farklı anlayıştır ve aynı nihai amaç vardır: Çocuklarınıza dünyaya geniş bir bakış açısı sunuyor musunuz? , tüm güzelliği ve iğrençliği ile ve umarım iyi kararlar verirler? Yoksa onları tehlikeli veya ahlaksız olarak gördüğünüz fikir ve faaliyetlerden korumaya mı çalışıyorsunuz ve aynı zamanda iyi kararlar vermelerini mi umuyorsunuz? Açıkçası, her iki yaklaşım da bir inanç sıçraması içerir. Ve her iki felsefeye de tamamen bağlı kalmak imkansızdır.

Çocuklarınızı sizin gibi düşünmeye ve yaşamaya ikna etme isteğini anlıyorum. Yani, soyunun, içinde yetiştirildikleri değerleri, zevkleri ve inançları toptan reddetmesini kim ister ki? Aynı fikirde olmadığımız, hatta ahlaki açıdan tiksindirici bulduğumuz fikirleri, çerçeveleri ve planları ele almak için mi? Sasha ve 9 yaşındaki kız kardeşi Sandy’nin şu ya da bu şekilde metafiziksel adımlarımı takip edeceklerini umuyorum. İdeal olarak, baharatlı yiyeceklere, kurnazca tuhaf modaya ve yeni arkadaşlar edinmeye meyilli, çok dilli dünya paçaları olacak şekilde büyüyeceklerdir. Ama açgözlü, bencil ya da faşist kişilik kültünün lideri (sana bakıyorum Sandy) olmadıkları sürece, Jean ve ben tatmin olacağız.

Bana göre, yaklaşım ne kadar fazla olursa, o kadar gerçekçidir. Çocuklarımızın, temel bir anlamda, kontrolümüzün ötesinde olduğunu kabul eder: kültürel olarak kozalanacak değerli masumlar değil, düşünen, hisseden, kendi kararlarını vermekle meşgul (ve her nasılsa muhtemelen cihazlar taşıyan) giderek daha bağımsız insanlar. anlamlı kontroller olmaksızın milyarlarca fikir ve görüntüye sınırsız erişim sağlar).

Çocuklarımın ilgilerini çeken şeyleri okumasını, izlemesini ve dinlemesini istiyorum, kendim sevmesem de. Sasha, faşist alt tonlara sahip, korkunç derecede şiddetli bir anime dizisi olan “Attack on Titan”ı seviyor ve ben bunda sorun yok ama çocuklarımın “90-Day Fiancé”yi izleyip Kardashian meraklısı olmaları konusunda endişeleniyorum. Fantaziyi gerçeklikten, realite TV’den ise gerçeklikten ayırt edebilirler mi? Bu daha zor.

Yine de tercihlerini dikte etmeyeceğim: Yeterince büyüdüklerinde bu devasa, dağınık gezegende kendi başlarına gezinmelerini ve işlerin yolunda gitmemesine hazır olmalarını istiyorum. Bırakmak bir ebeveyn olarak bazen korkutucu olabilir çünkü gerçek tehlikelerle karşılaşacaklar. Örneğin geçen yıl, Sasha’nın New York City metrosunda bir adam kendisini ona ifşa ederse – ya da gerçekten ne zaman – ne yapması gerektiği hakkında hoş bir tartışma yaptık.

Bu modern liberal ebeveynlik değil; eğer bir şey varsa, eski moda. Helikopter ebeveynler çağından önce, bebek patlamaları benim gibi kendi atıştırmalıklarımızı yapan ve saatlerce TV izleyen kilit çocuklar olarak yetiştirdi. O zaman takdir etmemiş olabiliriz, ancak başka türlü geliştireceğimizi bilmediğim bir özgüveni besledi.

Boomers’a bunun için teşekkür ederdim, ancak onların bilinçli bir ebeveynlik kararı olduğundan şüpheliyim. Daha büyük olasılıkla, o iş, okul ve Amerikan kültürü çağında işler böyle gitti. Kendimize ne söylersek söyleyelim, bugün pek fazla seçeneğimiz olmadığı gibi, onların da fazla seçeneği yoktu. Hepimiz sadece idare ediyoruz, karar verebileceğimiz nadir fırsatlara odaklanıyoruz, parmaklarımızı çarpışıyor ve doğru yaptığımızı umuyoruz.

Hepsinden önemlisi, kızlarımın net bir şekilde görmelerini, hazırlıklı olmalarını ve eğitimlerine güvenmelerini istiyorum – bunların çoğu, okulu asma konusunda yaptığımız gibi yemek masası tartışmaları yoluyla sağlanıyor. Şimdiye kadar, bu strateji işe yarıyor. Geçenlerde, Sasha ve bir arkadaşı, uyuşturucu ve seksle dolu bir dünyada gezinen gençleri konu alan HBO programı “Euphoria”nın bir bölümünü izledi ve bunun fazla büyümüş olduğuna karar verdi. (Jean ve ben anlamak için izledik – ve bizim için de fazla yetişkin olduğuna karar verdik.)

Sasha okulu asacak mı? Umarım – ve umarım olmaz. Ama söylerse, bana söylememeli. En azından bir on yıl daha değil. Sonra kokteyller eşliğinde buna gülebiliriz.

Matt Gross (@worldmattworld), The New York Times Travel bölümünün eski Frugal Traveler köşe yazarı, bir dijital medya stratejistidir.

The Times, editöre çeşitli mektuplar yayınlamaya kararlıdır . Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazı ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

Facebook , Twitter (@NYTopinion) üzerinden The New York Times Opinion bölümünü takip edin ) ve Instagram .