Kürtajın Yeni Son Noktası – Haklar Mevzuatı

Dahi kafalar

New member
Linda Prine, Roe v. Wade davasının sonunda çılgına dönmüş kadınlarla konuşarak çok zaman harcıyor.

Prine, New York’lu bir doktor ve gebeliklerini kendi başlarına sonlandırmak için hap kullanan kişilere destek sağlayan Düşük ve Kürtaj Yardım Hattı’nın kurucu ortağıdır. Artan eyalet kısıtlamalarına yanıt olarak Trump yönetimi sırasında yardım hattını başlattı. İlk başta, her eyalette hala kürtaj klinikleri faaliyet gösterdiğinden, çok fazla arama olmadı. Sonra Teksas altı haftalık hamilelikten sonra çoğu kürtajı yasakladı ve daha fazla telefon gelmeye başladı.

Roe v. Wade bozulduktan sonra, “çatıdan geçti ve gittikçe daha yoğun olmaya devam etti” dedi Prine. Şimdi, 60 gönüllü günde 18 saat görev yapıyor. “Telefon hemen hemen hiç durmadan çalıyor ve aynı anda mesajlar alıyoruz,” dedi.

Kürtaj yasağı olan eyaletlerde yaşayan ve istenmeyen gebelikleri olanlar için kürtajı kendi kendine yönetmek için ilaç kullanmak bazen tek seçenektir. Prine, “Yolculuğu karşılayabilecek çok az sayıda insan var,” dedi. Brigid Alliance gibi kâr amacı gütmeyen kuruluşlar masrafları karşılamaya yardımcı olabilir, ancak insanların güvendikleri bir çocuk devaları olmasını sağlayamazlar, patronlarının onlara işten izin vermesini sağlayamazlar veya desteksiz ebeveynlere yokluklarını açıklayamazlar. Prine, “Yani bazı insanlar ellerinden geldiğince hapları nasıl alacaklarını buluyorlar,” dedi.

Bunu yapmak korkutucu derecede uzun zaman alabilir. Biden yönetimi, tele sağlık sağlayıcılarına kürtaj hapları yazma ve gönderme yetkisi verdi, ancak çevrimiçi eczaneler kürtajın yasa dışı olduğu eyaletlere hap göndermeyecek. Kadınlar mavi eyaletlerde postane kutuları kiralayabilir ve ardından postalarını iletebilir, ancak Prine bazı tele sağlık sağlayıcılarının hastalarının IP adreslerini kontrol ettiğini söyledi. Yasak olan ülkelerdeki insanlar için, posta siparişi haplarının en güvenilir kaynaklarından biri, Prine’ın yakın işbirliği içinde çalıştığı Avrupa kuruluşu Aid Access’tir. Ancak bu haplar Hindistan’dan gönderildiği için ellerine ulaşmaları üç hafta kadar sürebilir ki bu, istenmeyen bir hamileliği sonlandırmak için çaresiz kalan biri için sonsuzluktur.

Prine, yardım hattını arayan kişiler hakkında, “İkinci üç aylık döneme giriyorlar, en sonunda haplarını aldıklarında ve nihayet işten iki gün izin alabildiklerinde, pek de ender değil,” dedi. FDA, hapların yalnızca 10 haftalık hamilelikte kullanılmasına izin vermesine rağmen, bazı ülkelerde çok daha geç kullanılır ve ikinci trimesterde alınması genellikle tıbbi açıdan tehlikeli kabul edilmez. Yine de, geç bir kürtajı kendi kendine yönetmek psikolojik olarak üzücü olabilir, dedi Prine, “Eğer bir gençsen ve kimsenin sana ne olduğunu bilmemesi gerekiyorsa.”

Prine, diğer birkaç cesur doktorla birlikte, bu terör ve sıkıntı yüzünden, kürtaj haplarını eyalet sınırlarının ötesine postalamaya hazırlanıyor. Yine de ayağa kalkıp koşmadan önce, eyaletin onu kırmızı eyalet savcılarından ve davalardan korumaya çalışmasını sağlayan bir yasa tasarısını geçirmek için New York’a ihtiyacı var.

Prine, “Kürtaja erişimi genişletmek istiyorsak, kutunun dışında düşünmeli ve bazı yeni şeyler yapmaya çalışmalıyız” dedi. “Ve bu kalkan yasasının yapması gereken de bu: Bu kırmızı hallere yazmamıza izin vermeli.”

Teletıp kürtajları için kalkan yasaları, seçim yanlısı yasa çıkarmanın en ileri noktasındadır. Bunlar, kürtaj haklarını savunanların saldırıya geçmeleri için, sarsıcı bir kayıp anında bir girişim. Önümüzdeki hafta 50 yaşına girecek olan Roe v. Wade davasının düşmesi beklentisiyle, New York da dahil olmak üzere birçok mavi eyalet, kürtaj yasağı olan yerlerden seyahat edenler için deva yapan kürtaj sağlayıcılarını koruyan yasalar çıkardı. Teletıp kalkan yasaları çok daha ileri giderek, kürtaj karşıtı eyaletlerin yasalarını çiğneyen doktorları, bu ülkelerdeki kadınların evde kürtaj yaptırmasına yardım ederek korumaya çalışıyor.

Şu anda yalnızca Massachusetts’te böyle bir yasa var, ancak yakında New York da buna katılabilir; Bu hafta Eyalet Senatörü Shelley Mayer’in sponsor olduğu bir yasa tasarısı komite dışında oylandı. Mayer, “Karmaşık olduğu için geri çekilemiyoruz” dedi. “Doktorlar geri adım atmıyor”

Emily Bazelon’un The New York Times Magazine’de bildirdiği gibi, bazı kürtaj hakları grupları başlangıçta ağırlıklarını Mayer’in önerisine vermekte tereddüt ettiler. New York Sivil Özgürlükler Birliği, diğer şeylerin yanı sıra, New York’un doktorları diğer eyaletlerin meşru eylemlerinden koruma yeteneği sınırlı olduğundan, özellikle New York sınırlarının dışına çıktıklarında sağlayıcılara yanlış bir güvenlik duygusu vermekten endişe duyuyordu. Ancak yasa tasarısının dilini iyileştirmek için Mayer ile birlikte çalıştıktan sonra, NYCLU yönetim kurulu başkanı Donna Lieberman “Keşke Linda ve diğerleri için sağlayabilseydik her derde deva değil” demesine rağmen devreye girdi.

Prine bunu biliyor ama bir dereceye kadar riski kabul etmeye istekli. Yardım hattını arayan bazı kadınlardan bahsederken, “Bence birçok insanın bundan dolayı yaşayacağı TSSB uzun sürecek” dedi. “Ve hepsi önlenebilir.” New York milletvekilleri yardımcı olabilir.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya herhangi bir makalemiz hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve instagram .