Öyküleme anlatım tekniği mi ?

mavisaclikiz

Global Mod
Global Mod
Öyküleme Anlatım Tekniği: Erkekler Çözüm Bulur, Kadınlar Hisleriyle Yazar!

Hadi bakalım forumdaşlar, bir anı paylaşayım. Dün akşam biraz “öyküleme anlatım tekniği” araştırması yapıyordum, belki içimden bir yazar çıkar diye. Ama tabii, hemen önceden bildiğiniz gibi, erkek ve kadın bakış açıları işin içine girmeye başladığında iş değişiyor. Erkekler “Nasıl çözüm bulurum?”, kadınlar ise “Ama önce duygularını anlatmalısın!” modunda. Hadi, şimdi öyküleme tekniklerine girerken hep birlikte biraz gülelim, biraz da kafa patlatalım!

Öyküleme Anlatım Tekniği Nedir? Hadi Kısa Kısa!

Öyküleme anlatım tekniği, aslında kelimelerin bir araya gelerek bir hikaye oluşturduğu, bizlere bir durumu, olayı ya da bir atmosferi “olayları sıralayarak” aktardığı bir anlatım biçimidir. Bu anlatımda olaylar baştan sona sırasıyla aktarılır ve biz, olayları takip ederken her bir ayrıntıya dikkat ederiz. En klasik örneği, birinin size “bugün nasıl geçti?” diye sorduğunda, “Valla, kahvemi içerken sokaktan geçen kediyi izledim, çok tatlıydı...” şeklinde başlayıp, kedinin aniden nehirde nasıl boğulmaya başladığını (yani biraz abartarak anlatmak gerekirse) dramatize edebilen bir anlatımdır.

Peki, bu anlatımı bir erkek ve bir kadının bakış açısıyla nasıl düşünürüz? İşte burada devreye mizah giriyor!

Erkekler: Çözüm Bulmalı, Kadınlar: Duygusal Zeka Aktarmalı!

Erkekler bir olayı anlatırken, hedefe kilitlenmiş gibi görünüyorlar. “Hikayenin bu kısmı önemli, burada çözüm var!” der gibi. Mesela bir erkeğin bir öykülemesi şöyle olabilir:

“Bugün parkta yürürken bir kediyi gördüm. Bu kediyi izlerken, kedinin hareketlerini dikkatlice inceledim. Kedinin sıçrayışının neden bu kadar başarılı olduğunu ve bacak kaslarının neden böyle güçlü olduğunu çözmeye çalıştım. Kedinin genetik yapısında bir farklılık olabilir diye düşündüm. Belki de bu tip bir sıçrayış, yaşamını tehdit eden bir duruma tepki olarak gelişmiştir, yani evrimsel bir adaptasyon!”

Böyle bir anlatım tekniğiyle kadınlar kahkahalar içinde kalabilirler. “Ne yani, kedi parkta neden sıçradı diye çözüm arıyoruz şimdi? Sadece o kadar işte, parkta kediyi izledim ve güldüm!” diyen kadınlardan da bu kadar çarpıcı bir tepki almak mümkün! Gerçekten, erkekler olaylara çözüm odaklı yaklaşırken, bazen “Kediyi gördüm, çok tatlıydı!” demek yerine 10 sayfa rapor yazmayı tercih edebiliyorlar.

Kadınlar: Olayın Hissettirdiği Hissiyatı Ön Plana Alır!

Kadınlar öykülemede genellikle “Duygusal analiz” yapar. Mesela bir kadın, parkta bir kediyi görüp anlatırken şöyle bir şey diyebilir:

“Bugün parktaydım, ve bir kedi gördüm. O kedinin bakışları... Ah, gözleri! Sanki benden bir şeyler bekliyordu. Hani böyle yalnız hissederken, birinin size ‘Ben buradayım, senin için buradayım’ demesi gibi. Kedinin tavırları, bana yalnızlık ve cesaretin bir arada olabileceğini gösterdi. Çimlere doğru kayarak, başını eğdiğinde içimde bir sıcaklık hissettim. Kedinin sabırlı bakışları, bazen sabır ve güvenin, zamanla gelişebileceğini gösteriyordu.”

Evet, biliyorum, şimdi muhtemelen içinizden “Bu kadın ne anlatıyor ya?” dediğinizi duyar gibiyim! Ama işte öyküleme anlatım tekniği, bazen ne kadar duygusal ve etkileyici olursa, bir o kadar da kafaları karıştırabiliyor. Kadınlar her zaman hissettiği şeyleri aktarırken, bazen olayın içinden o kadar uzaklaşabiliyorlar ki, anlatılacak kedinin tek bir bakışını, bir ömre sığdırabiliyorlar.

Kadın ve Erkek Bakış Açılarıyla Öyküleme: Bire Bir Karşılaştırma!

Hadi gelin şimdi bir de erkek ve kadın bakış açılarıyla karşılaştıralım! Bu öyküleme anlatım tekniğini daha net görelim.

Erkek Bakış Açısı (Çözümcü Modu):

- Parkta bir kedi gördüm.

- Kedi, bana bakarak bir bakış attı.

- Sırtında bir yara vardı, muhtemelen bir kedinin avlanırken geçirdiği bir kaza.

- Hemen bir veteriner kliniği aradım, kediyi kurtarmak için ne yapabilirim diye danıştım.

Kadın Bakış Açısı (Empatik Modu):

- Parkta yürürken bir kedi gördüm.

- Kedinin bakışları beni derinden etkiledi. Sanki bir şeyleri paylaşmak istiyordu.

- Tüyleri biraz dökülmüş gibiydi, ama gözleri hala umut doluydu.

- O an fark ettim ki, her canlının hayatta bir amacı var ve bu kedinin bakışları bana hayatın güzelliklerini hatırlatıyordu.

Tabii, bu örnekler fazla abartılmış olabilir, ama bu tür karşılaştırmalar çok gerçekçi değil mi? Bazen çözüm odaklı olmak ve duyguları dışarda bırakmak, bazen de duygusal bağ kurarak olayları anlamaya çalışmak – bu ikisi arasında gidip gelmek, aslında öyküleme anlatım tekniğinin ne kadar esnek ve çok yönlü olduğunu gösteriyor.

Şimdi Söz Sırası Sizde: Öyküleme ile İlgili En İlginç Yorumunuzu Bize Yazın!

Hadi bakalım, şimdi sıra sizde! Erkekler çözüm odaklı, kadınlar duygusal mı? Ya da belki, öyküleme anlatım tekniği konusunda sizin favori tarzınız hangisi? Forumda bu konuyu biraz derinlemesine tartışalım, bakalım daha ne enteresan bakış açıları çıkacak! Eğlenmeye devam edelim ve fikirlerinizi yorumlarınızla paylaşın!