Sol açılımı nedir ?

Ahmet

New member
Sol Açılımı: Politik Bir Duruş mu, Yoksa Sol Elin Rövanşı mı?

Selam dostlar,

Bugün size ciddi gibi görünen ama aslında hayatın en komik tartışmalarından birini getirdim: “Sol açılımı nedir?”

Biliyorum, bu cümleyi okuyunca kimilerinizin aklına hemen politik tartışmalar, parti kongreleri, sloganlar falan geldi. Ama durun, öyle değil! Benim aklıma önce sol elini kullanmaya çalışan ama çay bardağını bile döken bir arkadaşım geldi.

O yüzden gelin bugün “sol açılımı”nı biraz daha geniş düşünelim: siyasetten aşka, trafikten kahve içmeye kadar… Solun her anlamda bir açılım yapma potansiyelini mizahi biçimde irdeleyelim.

---

1. Sol Açılımı: Politik Bir Cümle, Evde Bir Kriz

Bir akşam yemeğinde “Ben aslında sol açılımları destekliyorum” dediğinizde, masadaki herkesin yüz ifadesi değişir.

Babanız kaşlarını çatıp “Sen yine mi başladın bu meseleye?” der.

Anneniz “Aman oğlum, bu sofrada siyaset konuşmayalım” diyerek hemen konuyu yemeğe çeker.

Ama siz farkındasınızdır: artık konu açılmıştır ve geri dönüş yoktur.

Sol açılımı bir fikir olmaktan çıkar, bir aile içi mini referanduma dönüşür.

İşin ilginci, erkekler genelde bu meseleye “çözüm ve strateji” açısından yaklaşır:

“Tamam kardeşim, ama bu açılımın yol haritası ne? Plan var mı? Hedef ne?”

Kadınlarsa daha empatik bir pencereden bakar:

“Bak, kimseyi kırmadan, biraz da anlayarak yaklaşsak olmaz mı?”

Ve işte o anda sofrada tarihî bir denge oluşur: stratejiyle empati yan yana durur, ama pilav soğur.

---

2. Sol El Sendromu: Günlük Hayatta Sol Açılım

Biraz da literal düşünelim: “Sol açılımı” bazen sadece sol elini kullanmaya çalışmak anlamına gelir.

Sağ elini kıran birinin dramını hiç izlediniz mi?

O kişi bir anda sol açılımı yapmaya mecbur kalır.

Diş fırçalamak, çorba içmek, telefon tutmak… Her hareket bir politik eylem gibidir.

Bir gün aynaya bakıp “Ben artık solak oldum galiba” dediğinde, kendi devrimini ilan eder.

Erkekler bu durumda genelde şöyle davranır:

“Tamam, bu işi planlı yapacağız. Sol elin kaslarını güçlendireceğiz. Haftada üç gün egzersiz, iki gün çorba pratikleri!”

Kadınlarsa bu işe daha duygusal yaklaşır:

“Tatlım senin sol elin de yapabilir, yeter ki ona güven.”

Ve sonunda erkek kas planıyla, kadın motivasyonuyla birleşir.

Sonuç: kişi hâlâ çorbayı döker ama moral olarak güçlenir.

---

3. Trafikte Sol Açılım: Sinyal Vermek mi, Yoksa Kadere Meydan Okumak mı?

Hepimizin başına gelmiştir: yoğun trafikte “sola geçeceğim” diyerek sinyal verirsiniz ama kimse sizi almaz.

O an bir iç ses gelir: “Demek buymuş sol açılımının bedeli.”

Erkek sürücüler genelde stratejik davranır:

“Tamam, mesafeyi hesapladım, 3 saniyede girebilirim.”

Kadın sürücüler ise empatiyle yaklaşır:

“Belli ki herkes acele ediyor, ben birini alayım da dünya biraz güzelleşsin.”

Ve o anda trafiğin ortasında küçük bir mucize olur — bir araç yavaşlar, bir başkası sinyal kapatır, hayat devam eder.

Ama forumdaşlar, itiraf edelim: o an sinyal verip de kimse yol vermediğinde hissettiğimiz öfke, evrensel bir insanlık ortak paydasıdır.

---

4. Aşkta Sol Açılım: Kalp Sol Atriyumdan mı Başlar?

Kalbimiz solda, değil mi? O zaman aşkın da doğal olarak “sol açılımlı” bir şey olması gerekmez mi?

Birine hislerini anlatmak da aslında bir tür sol açılımıdır.

Yani kalbin sol tarafındaki o kıpırtıyı kelimelere dökmek.

Erkekler bu durumda genelde plan yapar:

“Tamam, önce mesaj atayım, sonra kahveye davet edeyim, sonra konuşuruz.”

Kadınlarsa duygusal radarlarını açar:

“Acaba o da beni hissediyor mu? Yoksa ben yine fazla mı düşünüyorum?”

Erkek için açılım bir stratejidir; kadın için ise sezgisel bir yolculuk.

Ama sonuçta ikisi de aynı yere varır: yanlış mesaj atılır, yanlış kişi görür, ve yeni bir aşk hikayesi başlar.

---

5. Politik Olmayan Politikalar: Günlük Hayatta Mikro Sol Açılımlar

“Sol açılımı” sadece devlet politikası değil, bireysel bir yaşam tarzı olabilir.

Mesela markette kasiyer sırada kimseye öncelik vermediğinde ama siz yaşlı teyzeye “Buyurun teyzecim” dediğinizde — işte o bir sol açılımdır.

Evde bulaşıkları paylaşmak, iş yerinde fikir ayrılığına rağmen dinlemeyi seçmek, trafikte kornaya basmamak... Bunların hepsi küçük ama anlamlı “sosyal sol açılımlar”dır.

Erkekler bu konularda genelde çözüm önerileri getirir:

“Bu sistem değişmeli, herkes sırayla bulaşık yıkamalı!”

Kadınlarsa daha duygusal yaklaşır:

“Önemli olan kimin yaptığı değil, birlikte yapabilmek.”

Ve böylece evdeki mikro düzeydeki “sol açılım”, toplumsal huzurun minik bir prototipi hâline gelir.

---

6. Forumdaşlara Açık Soru: Sizce Sol Açılımın Gerçek Anlamı Ne?

Benim kafamdaki “sol açılımı”, bazen sol elin kazanımı, bazen empati devrimi, bazen de sofrada tartışmaya rağmen gülümseyebilme yeteneği.

Ama siz ne düşünüyorsunuz?

Sizce “sol açılımı” bir karakter özelliği mi, yoksa günlük hayatta sergilediğimiz küçük direnişler mi?

Erkek forumdaşlar, siz bu konuda stratejik plan mı çıkarırsınız, yoksa spontane davranır mısınız?

Kadın forumdaşlar, sizce sol açılım biraz da duygusal cesaret işi mi?

---

Sonuç: Sol Açılım, Hayatın Mizahi Tarafı

Günün sonunda fark ettim ki, “sol açılımı”nı sadece politik bir terim olarak görmek büyük bir haksızlık.

Çünkü aslında hepimiz hayatın bir yerinde küçük birer sol açılım yapıyoruz:

Birine anlayış göstermek, kalbimizi açmak, ya da kahveyi sol elle karıştırmak bile bazen devrimsel bir hareket olabiliyor.

Forumdaşlar, hadi siz de yazın:

Sizin en komik “sol açılım” anınız hangisiydi?

Bir kahve, bir trafik ışığı ya da bir aşk mesajı yüzünden kendi açılımınızı yaşadınız mı?

Belki de bu başlıkta, hep birlikte biraz güler, biraz düşünür, biraz da “sol”un hayatın renklerinden biri olduğunu hatırlarız.