Üniversitede Online Eğitimde Devamsızlıktan Kalma Var Mı ?

Sahne Sihiri

New member
Üniversitede Online Eğitimde Devamsızlıktan Kalma Var mı?

Online eğitim, son yıllarda üniversite eğitiminin en yaygın yöntemlerinden biri haline geldi. Ancak, öğrencilerin bu yeni eğitim modeline uyum sağlaması bazen zorlayıcı olabilir. Özellikle geleneksel yüz yüze eğitimde alıştıkları devamsızlık kuralları, online eğitimde nasıl işliyor? Üniversitelerde online eğitimde devamsızlıktan kalma durumu var mı? Bu yazıda, online eğitimde devamsızlıkla ilgili merak edilen soruları ele alacağız.

Online Eğitimde Devamsızlık Kuralları Nasıldır?

Online eğitimde devamsızlık, geleneksel eğitim modelinden farklı bir şekilde ele alınır. Yüz yüze derslerde, öğrenci sınıfta bulunmadığı her ders saati için devamsızlık kaydına alınırken, online derslerde durum biraz daha farklıdır. Çünkü burada, öğrencinin derse katılımı sadece fiziksel olarak değil, dijital platformlar üzerinden de takip edilir.

Devamsızlık, genellikle iki şekilde değerlendirilir:

1. Canlı Derslere Katılım: Öğrenciler, belirlenen saatlerde yapılan canlı derslere katılmak zorundadır. Eğer öğrenci, bu canlı derslere katılmıyorsa, devamsızlık kaydı yapılabilir. Ancak bazı üniversiteler, dersin kaydını paylaşarak öğrencilere esneklik sağlar.

2. Ders Materyallerine Erişim: Bazı üniversiteler, öğrencilerin ders materyallerini belirli bir süre içinde indirip çalışmasını bekler. Bu materyallere erişim ve onları işleme, dersin işlediği konuları takip etme açısından önemli bir kriter olabilir.

Her üniversite ve fakülte, online eğitimin devamsızlık kurallarını kendisi belirler. Ancak genel olarak, öğrencilerin devamsızlık hakları ve bu konuda alınacak aksiyonlar, üniversitenin kendi politikalarına bağlıdır.

Online Eğitimde Devamsızlık Nedeniyle Başarı Sıralaması Etkilenir mi?

Birçok üniversite, online eğitimde devamsızlığa bağlı olarak öğrencilerin başarı sıralamalarını etkileyebilir. Yani, derslere yeterince katılım sağlamayan öğrenci, dersin gerekliliklerini yerine getirmediği için düşük not alabilir veya başarısız olabilir. Bununla birlikte, devamsızlık durumu genellikle dersin değerlendirilmeleriyle (sınav, proje, quiz vb.) paralel olarak değerlendirilir. Yani, sadece devamsızlık nedeniyle başarısız olmak yerine, öğrencinin toplam performansına göre değerlendirme yapılır.

Bazı üniversiteler ise, devamsızlık hakkını yüzde 20-30 civarında tutarak, öğrencilerin derse katılımını teşvik eder. Bu tür üniversitelerde, devamsızlık oranı belirli bir seviyeyi aştığında, öğrencinin final notu üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Ancak bu, her üniversiteye göre farklılık gösterir.

Online Eğitimde Devamsızlık Ne Kadar Etkili?

Online eğitimin devamsızlık üzerindeki etkisi, yüz yüze eğitime kıyasla genellikle daha düşüktür. Çünkü online eğitimde öğrenciler, genellikle kendi hızlarında ilerleyebilirler ve dersleri kayıttan izleyerek, ders saatini kaçırmış olsalar bile takip edebilirler. Ancak bazı derslerde (örneğin, etkileşimli grup çalışmaları, uygulama dersleri vb.) öğrenci katılımı önemli bir kriter olabilir ve bu tür derslerde devamsızlık, başarıyı etkileyebilir.

Devamsızlık Sayısının Sınırlı Olması Gerekir mi?

Birçok üniversite, online eğitimde belirli bir devamsızlık sınırı koyar. Örneğin, öğrencinin derse katılma oranı %20'den fazla olmamalıdır. Yani, öğrencinin belirlenen devamsızlık hakkını aşması, başarısızlık anlamına gelebilir. Ancak bu sınır, üniversitenin belirlediği kurallara göre değişir.

Bazı üniversiteler, devamsızlık oranına daha esnek yaklaşabilir. Öğrencilerin dersleri izlemeleri ve belirli online aktivitelerde aktif olmaları beklenebilir. Böylece, öğrencilerin derslere katılımı yalnızca dersin canlı kısmıyla sınırlı kalmaz, aynı zamanda online platformdaki etkileşimle de sağlanabilir.

Devamsızlık Durumunda Ne Yapılabilir?

Devamsızlık durumu, özellikle sınav dönemlerinde öğrencileri zor durumda bırakabilir. Ancak öğrenciler için bazı önlemler mevcuttur:

1. Eğitim Kurumunun Politikalarını İnceleyin: Her üniversite, devamsızlıkla ilgili farklı politikalara sahiptir. Öğrenciler, bu kurallar hakkında bilgi sahibi olarak, devamsızlık durumlarında ne gibi adımlar atabileceklerini öğrenebilirler.

2. İzlenebilir Kayıtlar: Birçok online eğitim platformu, öğrencilere ders kayıtları ve materyallerine erişim sağlar. Dersin içeriğini kaçırmışsanız, kayıttan izleyerek eksiklerinizi giderebilirsiniz.

3. Öğretim Görevlisiyle İletişime Geçin: Eğer derse katılamadığınız bir durum olduysa, öğretim görevlisi ile iletişime geçmek, genellikle yardımcı olabilir. Öğretim görevlisi, dersin telafisi için alternatif çözümler sunabilir.

Online Eğitimde Devamsızlık ve Öğrenci Performansı:

Online eğitimde devamsızlık, yalnızca derslere katılmakla değil, aynı zamanda öğrencinin ders içeriği ile olan etkileşimiyle de ilişkilidir. Yani, öğrencinin dersi kayıttan izlemesi, verilen ödevleri yerine getirmesi, forumlar ya da gruplarda aktif olması da birer başarı göstergesi olarak kabul edilir.

Bu noktada, öğrenci, sadece devamsızlık oranına değil, derse olan ilgisi ve katkısına göre değerlendirilir. Bu nedenle, sadece fiziksel katılım değil, öğrencinin dersle etkileşimi de önemli bir faktördür.

Sonuç: Online Eğitimde Devamsızlık ve Başarı İlişkisi

Sonuç olarak, online eğitimde devamsızlık durumu, yüz yüze eğitime göre daha esnek olsa da, belirli kurallara ve kriterlere dayanır. Her üniversite, kendi çevrimiçi eğitim politikalarını oluşturur ve öğrenciler, bu politikalara göre başarı gösterir. Ancak unutulmamalıdır ki, online eğitimde de öğrencilerin aktif katılımı, derslere düzenli bir şekilde devam etmeleri ve verilen görevleri yerine getirmeleri başarıları üzerinde doğrudan etkili olacaktır.

Bu bağlamda, öğrenciler, sadece derse katılmakla kalmayıp, ders içerikleri ve aktiviteleriyle etkileşime girerek, eğitimin her aşamasına dahil olmalıdırlar.