Dijital Bağımsızlık: Çünkü Avrupa şimdi harekete geçmeli
Bazen Asya'dan bazı donanım üreticileri, tüm BT sektörü ve bu nedenle yazılım geliştirme alanı dışında, az çok tamamen modellenir, hatta bazen egemendir. Bunun için açık bir örnekim: Telefonum Apple'dan geliyor. Defterim ve masaüstü hesap makinem bile. Tabii ki, işletim sistemleri bile. Bir tarayıcı olarak, esas olarak Chrome kullanıyorum, ancak Microsoft 365'i ofis paketi olarak kullanıyorum.

Golo Roden, yerel web GmbH'nin kurucusu ve CTO'sudur. Olaylara ve hizmetlere dayalı olarak dağıtılmış mimarilere özellikle dikkat ederek web ve bulut uygulamalarının ve arıların anlayışı ve geliştirilmesi ile ilgilidir. Yol gösterici ilkesi, yazılımın gelişiminin kendi başına bir son olmaması, ancak her zaman aşağıda bir profesyonellik izlemesi gerektiğidir.
Dropbox bir bulut belleği gibi davranıyor, meslektaşlarımla Slack aracılığıyla iletişim kuruyorum. Web sitelerimizi ve uygulamalarımızı dijital okyanusta yönetiyoruz. Arama motoru olarak Google'ı kullanın. Tüm bu ürün ve hizmetler ABD şirketlerinden geliyor.
Önerilen editoryal içerik
Rızanızla, burada harici bir YouTube videosu (Google Ireland Limited) burada davet edilir.
YouTube videosu her zaman yüklenir
YouTube videosu artık yüklüyor
Avrupa: Dijital çalışan (değil)? // Almanca
Yapılandırmanız kesinlikle tam olarak benimkine karşılık gelmese bile, kendinize eğlence için soruyu sorabilirsiniz:
“Bir Amerikan şirketinden gelmeyen her gün her gün kullanıyor veya yazılım kullanıyorlar”
Blog yazısı için inşa edilen video izlerseniz, Amerika Birleşik Devletleri'nden, yani Google'a ait YouTube'dan bir hizmet kullanın. Son yıllarda ve onlarca yılda, birçok kişinin normal hale geldiği için artık bu şekilde algılamayacağı dikkate değer bir bağımlılık olmuştur. Mevcut küresel siyasi durum ışığında, en azından bu statükoyu sorgulamak benim için makul görünüyor. Bu yazıda tam olarak yapmak istediğim şey bu.
Çünkü bu bağımlılık sorunlu
İlk soru: Neden bu bağımlılığı sorgulamalısınız? Sorun nerede? Şu anda birkaç yön toplanmaktadır. Teknolojik olarak, her gün kullandığımız cihazlardan, neredeyse körü körüne velayet ettiğimiz altyapıya doğru, sonuçta elimizde değil. Bunlar aynı zamanda kritik altyapılardır. Büyük ABD bulut tedarikçileri gece boyunca Avrupalı müşterilerle yapılan sözleşmelerini herhangi bir nedenle kesintiye uğratırsa ne olacağını hayal etmelisiniz. AWS, Azure, Google ve Co. aniden çıkarsa, birçok sistemin hemen işlevselliği ciddi şekilde sınırlı olacaktır.
Bir çözüm bile olmamalı. Bireysel hesapların kilitlenmesi veya lisansların geri çekilmesinin sadece şirketler için değil, birçok bireysel kullanıcı için de ciddi etkileri olabilir.
Yasal çerçevenin siyasi riskleri ve koşulları
Siyasi riskler de var. Komplo teorilerinden türetilmeden, Bulut Yasası veya Vatansever Yasası gibi mevcut Amerikan yasal durumuna bir bakış yeterlidir. Avrupa veri merkezlerinde arşivlenmiş olsalar bile Avrupa verilerinin korunmasının garanti edilmediği hızlı bir şekilde açık hale geliyor. Şüpheler durumunda, operatörler ABD yetkililerine erişim sağlamalıdır. Engel doğrudan Amerika Birleşik Devletleri'nde depolandığından biraz daha yüksek olabilir, ancak aşırı yüksek değildir.
Mevcut ABD politikasının öngörülemezliği ile birlikte daha fazla risk vardır. Bu, örneğin oran alanında görülebilir: ABD'nin güvenilirliği şu anda ciddi şekilde sınırlıdır. Teknolojiler veya ihracat algoritmaları gibi gelecekte diğer alanların da etkilenebileceği hariç tutulmaz. Bunun ilk işaretleri Apple Intelligence veya yeni Opeeni işlevleri gibi zaten mevcuttur. Şimdiye kadar, bu gecikmeler hükümet kararlarına atfedilmemiştir, ancak bir ülkenin veya tüm bir kıtanın teknolojik olarak ne kadar hızlı bir şekilde geride kalabileceğini gösterin.
Tarihsel gelişmeler ve yapısal farklılıklar
Bütün bunlar bilgiye yol açıyor: Avrupa – ve ben sadece Avrupa Birliği tarafından değil, bir bütün olarak Avrupa'dan bilinçli olarak konuşuyorum – bugün bir aktör olarak bir oyun topundan daha fazlası. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kararların, eğer teknolojik veya politik ise, Avrupa'daki şirketler, yetkililer ve vatandaşlar üzerinde doğrudan etkileri vardır. Bağımlılığımız dikkate değerdir. İlişkiler ortaklık ve gözlerde tasarlandığı sürece bu sorunlu değildir. Ancak, bu taban şu anda giderek daha fazla zayıflatılmaktadır. Bu nedenle, alternatifler ve stratejiler hakkında düşünmenin önemli olduğunu düşünüyorum.
Girmeden önce bir şeyi açıklığa kavuşturmak istiyorum: “Amerikalıları” eleştirmekten endişe etmiyorum. Sonuçta, Amerikan nüfusunun neredeyse yarısı mevcut politikaya oy vermedi. Yazılım geliştirme veya araştırma alanında çalışan birçok kişi Avrupa değerlerini paylaşmaktadır. Büyük şirketler bile sadece mevcut sorunlardan sorumlu değil; Genellikle kendileri politik veya ekonomik kısıtlamaların bir topudur. Bununla birlikte, sorumludurlar ve genellikle kâr çıkarlarının etik ilkelerden daha önemli olduğunu göstermiştir. Şirketler kendilerini konumlandırma seçeneğine sahiptir ve bu sorumluluğun farkında olmalıdır.
Şimdiye kadar nasıl gelebilir?
Bu bağımlılık nasıl olabilir? Çeşitli faktörler iç içe geçer. Tarihsel olarak, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki dijital altyapılara, özellikle askeri ve uzay yolculuğu ile işbirliği içinde muazzam devlet yatırımları yapıldı (Anahtar Kelimesi Darpa, NASA). Çok serbest bir piyasa ortamı ile birlikte güçlü ağ etkileri yaratılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nde farklı bir risk sermayesi kültürü ve daha yüksek risk riski vardır. Silikon Vadisi sloganı, “bir şeyleri hızla hareket ettirir ve kırar”, bu dinamik kuyuyu açıklar.
Avrupa'da ise geleneksel olarak daha dikkatli bir tutum var. Sürdürülebilirlik, sorumluluk ve güvenlik duygusu daha önemlidir. Bu sadece dönüştürülmüş istenmeyen gelişmeleri önlemekle kalmaz, maalesef de gerekli yenilikler. Amerika Birleşik Devletleri bir aşırıya dönükken, Avrupa diğerinden geçiyor. Sağlıklı bir denge arzu edilir.
Avrupa şirketleri için yapısal engeller
Bir Avrupa şirketi yenilikçi ve güçlü olsa bile, pazara erişim karmaşık olmaya devam etmektedir. Avrupa homojen bir pazar değildir: farklı diller, yasalar ve kültürler küçülmeyi daha da zorlaştırır. Bireysel bir iç pazarın bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri ile karşılaştırıldığında, şirketler burada aynı zamanda çeşitli pazarlarla karşılaşmalıdır. Yüksek bürokratik ve düzenleyici engeller de vardır.
Buna ek olarak, Avrupa'da telaffuz edilen “Avrupa Avrupa” yansıması yoktur. Yerel ürünler, Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek bir üne sahiptir, bu da pazarlamayı çok daha kolay hale getirir. Avrupa'da ise ürünlerinize güven genellikle eksiktir. Ulusal düşünce modelleri, iç Avrupa ağlarının ve standardizasyonunun ağ oluşturma ve standardizasyonunu daha da zorlaştırır.
Avrupa'da alternatifler var
Bu zorluklara rağmen, her şey kaybolmaz. Avrupa'nın ilk bakışta göründüğü gibi daha fazlası var. Donanım sırasında Bosch, nihayet veya hasta AG gibi ilgili şirketler var. Farklı AB ülkelerinde RIS-V ile ilgili girişimler de vardır. ASML, yongalar üretimi için en büyük dünya litografik sistem üreticisi Hollanda'da bulunur. ASML, TSMC, Apple, Intel ve diğerleri olmadan engellenecekti.
Ayrıca işletim sistemleri için Avrupa kökleri vardır: Linux çekirdeği Finlandiya'daki Linus Torvalds tarafından geliştirilmiştir.
Hosting ve bulut alanında Hetzner, Scalway ve OVH gibi Avrupa alternatifleri var. Bu sağlayıcılar, ihtiyaç duyulan sanal makineleri, S3 ile uyumlu depolama alanını, Kubernetes kümelerini ve daha fazlasını kapsar. Çoğu şirketin tüm AWS, Azure veya Google işlevleri yelpazesine ihtiyacı yoktur.
Verimlilik yazılımı için alternatifler de vardır: NextCloud (Almanya), Cryptpad (Fransa), Protonmail (İsviçre) veya Online İşbirliği (Büyük Britanya). Bu çözümler de kolayca uyumludur. Biz tedarikçiler veri korumasının uygulanmasının imkansız olduğunu söylüyorsa, bu daha çok teknik engellere yönelik iradenin olmaması nedeniyle olabilir.
Birkaç gün önce 2013'ten beri var olan Fransız arama motoru Qwant ile karşılaştım. Ancak, on iki yıldır duymamıştım. Bu, Avrupa alternatiflerini görünür hale getirmenin ne kadar zor olduğunu gösterir. Aynı zamanda, Google'ın üstünlüğünü asla ciddiye almadım.
Avrupa alternatiflerinin listesi uzun süre devam etmiş olabilir. Birçok iyi çözüm var, bunlar nadiren “önceden tanımlanmış”. “Bulut” düşünürseniz, alternatifler olsa bile genellikle AWS'yi hemen düşünürsünüz. Burada bir şeyi değiştirmek kendimize kalmış.
Avrupa için bir olasılık
Bu yazıda şikayet etmek istemiyorum, bir inşaat yolu göstermek istiyorum. Avrupa'nın şu anda harika bir fırsatı var. Spiegel Online ile ilgili bir makale yakın zamanda SO -CONRED Trump Etkisini açıkladı: ABD'nin agresif ekonomi politikası, Avrupa BT şirketlerinin fayda sağladığı anlamına geliyor.
Biz Avrupalılar bu fırsatı bu açıdan daha bağımsız hale getirebiliriz. Veriler, süreçler ve altyapı üzerinde kontrol aynı zamanda politik ve ekonomik esneklik anlamına gelir. Her egemen toplumun bu ifadeye sahip olması gerekir.
Avrupa'nın tekil bir değer sistemi vardır. Veri koruma, sürdürülebilirlik ve eşitlik, Avrupa teknolojileri için önemli benzersiz satış noktaları haline gelebilir. Dünyanın dört bir yanındaki birçok insan önemli etik iş istiyor – ve Avrupa tam olarak bunun mümkün olduğu yer olabilir.
Silikon Valley 2.0'a, bağımsız ve değere dayalı bir inovasyon modeline ihtiyacımız yok. Yaklaşımımız daha kötü değil, sadece farklı. Çeşitlilik küresel teknolojik ve ekonomik ekosistemi güçlendirir ve bundan faydalanabiliriz.
Özellikle ne yapabiliriz?
Bu vizyona yaklaşmak için ne yapabiliriz? Bireysel düzeyde, Avrupa araçlarını kullanmak ve daha fazla bilinçli kararlar önermek ve aile, arkadaşlar, sosyal medya veya derslerle sohbet olsun, bu konuların görünürlüğünü artırmak mümkündür.
Şirketlerde Avrupa alternatifleri değerlendirme süreçlerine dahil edilebilir. Şirketimde (yerel Web GMBH) şu anda web ve bulut hizmetlerimiz için uygun Avrupa alternatifleri olup olmadığını inceliyoruz. Belki de bu konuyu yöneten tek kişi biz değiliz.
Siyaset ve iş için görevler
Tabii ki, siyaset, sadece sınırlı bir etkisi olsa bile önemli bir rol oynamaktadır. Bürokrasi kesimleri, basitleştirilmiş destek yapıları ve dost veri koruması: acilen gerekli olacaktır. Avrupa BT projeleri, ulusal düzeyde değil, daha spesifik olarak Avrupa düşünceleri teşvik edilmelidir.
Avrupa'nın daha fazla risk başkentine ihtiyacı var, ancak sürdürülebilir bir şekilde. Bu, parayla gelişigüzel bir duş alması değil, önemli uzun vadeli konuları teşvik etmek sorusudur. Aynı zamanda, “Avrupa'da tasarlanmış ve inşa edilmiş” için takdir artmalıdır.
Avrupa ekonomik bir alandan daha fazlasıdır. Bir değer ve tasarım alanıdır. Eski ulusal düşünceye geri dönmemize izin verilmiyor, ancak saf bağımlılığa bile gitmemeliyiz. Şimdi dijital geleceğimiz için sorumluluk alma zamanı: teknolojik, ekonomik ve politik olarak.
Şimdi başlayabiliriz. Şimdi bir şeyi hareket ettirebiliriz. Fırsatı ele geçirmeliyiz.
(RME)